کاوش در تاریخ ۲ هزار ساله شهر دایره ای ایران، به دنیایی شگفت انگیز از تصاویر و جلوه های فراموش نشدنی دعوت میکند
به تازگی هوش مصنوعی تصویری رویایی از دارابگرد، نخستین شهر مدور دنیا ارائه کرده. این شهر در استان فارس است و تاریخچه ای کهن دارد.
به گزارش سلام نو به نقل از همشهری آنلاین ، این روزها بهترین فرصت برای سر زدن به این منطقه خوش آب و هوا و در عین حال تاریخی است. دارابگرد ۲۵۰۰ ساله اولین شهر مدور دنیا و نخستین پایتخت سلسله ساسانیان در استان فارس واقع است. شهرهای مدور دیگری در سایر نقاط دنیا با الگو برداری از دارابگرد ساخته شده که البته دارای پلان مشابه دارابگرد نبوده و شهر مدور کامل نیستند.
شهر باستانی دارابگرد تاریخ پرفراز و نشیبی را به خود دیده است. این شهر باستانی که در شهریور ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، اولین شهر مدور فلات ایران و جهان محسوب می شود. نخستین پایتخت سلسله ساسانیان و یکی از پنج شهرستان ایالت پارس در ایران قدیم بود. در دوره هخامنشیان این شهر در ابتدا که یک پایگاه نظامی مهم بود به عنوان محلی برای نگهداری اسیران رومی استفاده می شد. دارابگرد در دوره اشکانیان گسترش یافت و به شهر پررونقی تبدیل شد.
دارابگرد که در فاصله تقریبی ۶ کیلومتری از شهر داراب واقع شده است دارای ۳۰۰ هکتار وسعت دارد. این شهر در گذشته با یک باروی کشیده و مرتفع، مورد محافظت قرار می گرفته است. ارگ حکومتی دارابگرد بر روی یک کوه که گنبدی شکل است واقع شده و از هر نقطه ای از شهر، قابل دیدن است.
پیرامون شهر دیوار مخروطی عظیمی از گل رس و سنگ و ملاط آهک ساخته شده که ارتفاع آن به بیش از ۱۰متر می رسد. این دیوار در طول زمان دچار فرسایش شده و ارتفاع آن اکنون به حدود ۷ متر می رسد. وجود ماده چسبنده ای در میان ملاط و گل به کار رفته در دیوار، سبب شده با گذشت بیش از ۲۵۰۰ سال این دیوار با تخریب کم پا برجا و استوار باقی بماند.
وجه تسمیه دارابگرد
جست وجو در کتاب های تاریخی نشان می دهد نام داراب در کتاب های فرهنگ لغت در ردیف اسامی خاص آورده شده و به معنای جایگاه آب فراوان و رب النوع آب است. دارابگرد از دو کلمه داراب و گرد تشکیل شده به دلیل اینکه داراب این شهر را ساخت، بخش اول آن به اسم این پادشاه نام گذاری شد. درباره پسوند «گرد» مورخان و صاحب نظران معتقدند که به معنای شهر است؛ پس دارابگرد شهر داراب معنا می دهد. عده ای دیگر می گویند که به دلیل مدور ساختن این شهر، آن را دارابگرد می گویند. در شاهنامه فردوسی نیز می خوانیم: «چو دیوار شهر اندر آورد گرد/ ورانام کردند داراب گرد»
روزگار دارابگرد
زندگی در دارابگرد، حتی پس از سقوط ساسانیان تا سال ها ادامه پیدا کرد، اما در دوران حکومت شبانکاره و در پی حمله سلجوقیان با خاک یکسان شد و ساکنان این شهر به محل کنونی شهرداراب نقل مکان کردند. برخی مورخان هم معتقدند سازه های سنگی این شهر از قدیمی ترین سازه های سنگی جهان است.
نزدیک ترین مسیری که شهرهای مرکزی فارس مانند شیراز، تخت جمشید، استخر را به بندر هرمز وصل می کرده از دارابگرد می گذشته. یکی از مسیرهای فارس به کرمان هم از این منطقه عبور می کرده. راه معروف ابریشم سنگی که سواحل دریای خزر را به بنادر خلیج فارس وصل می کرده و عمود بر راه اصلی ابریشم بوده هم از داراب تا نزدیکترین شهر بزرگ همجوار (فسا) هفده فرسنگ فاصله داشته.
دیدنی های این شهر دروازه ها، جزئیات معماری و کانال های آبرسانی قدیمی کم نیست. برای دیدن این شهر باید تا ۶ کیلومتری جنوب شهرستان داراب، کنار جاده جدید داراب ـ شیراز بروید.
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید