پیشبینی هیجانانگیز قیمت دلار: رشد تقاضا مانع کاهش قیمت از نیمه کریدور پنجم میشود
به گزارش تجارت نیوز،
قیمت دلار طی روزهای گذشته رفت و برگشتهای زیادی روی مرز کریدور ششم داشته است. با این حال اما از نیمههای هفته به این سو، قیمت دلار عموما کاهشی بوده است. آنطور که بررسی دیگر بازارها نشان میدهد، همزمان با آغاز پیشفروش محصولات ایرانخودرو، قیمتها در بازارهای ارز و طلا کاهشی و خروج پول از بازار سهام شدت گرفته که حاکی از کاهش تقاضا در بازارهای دیگر و افزایش تقاضا برای خرید خودرو است. به این ترتیب، خبری از سیگنال ورود به بازار ارز وجودنداشته است.
در همین حال، اگرچه اخبار و شایعهها احتمال افزایش تنش میان ایران و اسرائیل را مطرح میکرد و توانسته بود مسیر قیمت دلار را صعودی کند اما با سکوت ایران، فعلا احتمال پاسخ منتفی شده و قیمت دلار را در مسیر کاهشی قرار داده است.
با توجه به این فاکتورهای سیاسی و اقتصادی، این سوال مطرح میشود که مسیر قیمت دلار در هفتههای پیش رو چگونه خواهد بود و کدام فاکتورها، اثرگذارتر ظاهر میشوند؟
بازار ارز به خوبی مدیریت شده است
حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی در گفتوگو با تجارتنیوز مطرح کرد: «همانطور که قبلاً هم بحث شد، بازیگرهای اثرگذار حوزه بازار ارز در کشور یکی بازارساز اصلی، یعنی دولت است که بزرگترین دارنده ارزهای مختلف در بازار است و دوم ریسکهای سیستماتیک و مسائلی است که خارج از فضای این بازار بهصورت غیراقتصادی مانند ریسکهای نظامی، ریسکهای سیاسی و مانند آنها به بازار تحمیل میشود.»
وی افزود: «در ماههای اخیر، یا حداقل از جنگ اوکراین به بعد معمولا با توجه به سبک مدیریتی و سیاست تثبیتی که در مجموعه بانک مرکزی رخ داده است، توانستهاند با ابزارها و اهرمهایی، بازار ارز را بهخوبی مدیریت کنند.»
این کارشناس بازارهای مالی اظهار کرد: «البته قیمتها تکانههایی دارند که به دلیل ریسکهای سیستماتیک رخ دادهاند. ریسکهایی مانند اتفاقات هفتم اکتبر در غزه، ترورهایی که برای مستشاران نظامی ایران در سوریه رخ داد و پاسخ ایران با ضربات موشکی به رژیم صهیونیستی؛ بعد از آن هم ترور آقای هنیه که بهصورت هیجانی و نوسانی، بازار را با رشدهایی مواجه کرد.»
جیهانی در ادامه توضیح داد: «این رشدها البته معمولاً حداکثر تا پنج درصد است؛ یعنی آنچنان نیست که قیمتها بالا برود و بیشتر یک نوسان توسط بازایگران خرد در بازار اسکناس نقدی است. بعد از آن زمانی که این پالس عدم قطعیتها و ریسکهای امنیتی و سیاسی کاهش پیدا میکند، مجدداً نرخ دلار به کریدور پنجم برمیگردد.»
احتمال تثبیت قیمت دلار در کریدور پنجم وجود دارد
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: «مؤلفههایی هستند که بر اساس آنها در حال حاضر دلار باید حداقل در دامنه هفتم و هشتم کریدور پنجم تثبیت شود.» وی ابراز امیدواری کرد که دولت جدید بتواند رأی اعتماد خود را از مجلس بگیرد و سیاستهای شفافتر عملیاتی دولت مستقر برای چهار سال آینده اعمال شود. به گفته جیهانی، تازه آن موقع است که بازار واکنشهای جدیتری را از خود نشان میدهد.
جیهانی اظهار کرد: «قاعدتا بازار ریسکهای غیرسیستماتیک را تحت تأثیر فضای سیاسی منطقه خاورمیانه، غرب آسیا و شمال آفریقا لحاظ میکند و مسائل داخلی کشور تحت تأثیر وزیر اقتصاد آینده و مدیران اقتصادی دولت آینده خواهد بود.»
وی در ادامه تصریح کرد: «با توجه به سیاستهای موجود و فضای ثبات، از نگاه من، دلار تا دو ماه آینده در کریدور ۵۰ هزار تومانی خواهد بود تا تحولات انتخابات آمریکا را ببینیم و اینکه چه تحولات و چه اتفاقی روی بازار ما اثر میگذارد.»
کاهش قیمت دلار تا کمتر از نیمه کریدور پنجم، افت گلخانهای است
جیهانی در خصوص اینکه چه اتفاق یا سیگنالی میتواند به بازار ریتم نزولی بدهد و دلار را تا نیمه کریدور پنجم کاهش دهد، پاسخ داد: «از نگاه من اگر چنین اتفاقی هم رخ دهد، بهصورت گلخانهای و غیرواقعی است. بازار ارز نباید عددهای نیمه کریدور پنجم و کمتر از آن را ببیند.»
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: «از آنجا که بازار ما نسبت به تحولات سیاسی و مذاکراتی با غرب شرطی شده، نکته این است که هر چه فضای آرامش در بازار باشد یا تعاملات سیاسی با خارج بیشتر شود، قاعدتا میتواند تکانههای مثبتی را در بازار برای کاهش نرخ ارز ایفا کند؛ اما هر چه هم باشد بهصورت مقطعی است و از نگاه من دیگر نرخ دلار نمیتواند از دامنه نیمه کریدور پنجم تا کریدور ششم پایینتر بیاید و در این دامنه تثبیت شده است.»
رشد تقاضا اجازه کاهش قیمت دلار از نیمه کریدور پنجم را نمیدهد
جیهانی درباره اینکه آیا رشد تقاضا باعث شده است که نرخ دلار از نیمه کریدور پنجم پایینتر نیاید، اظهار کرد: «مؤلفههای فاندامنتالی و بنیادی اقتصاد را هم باید در تحلیل بازاری مثل بازار دلار در نظر بگیریم؛ درست است که دولت آقای رئیسی سعی کرد بحث نقدینگی و تورم را بهخوبی مدیریت کند، ولی بالاخره روی بازارها و بحث ارز پول ملی ما اثرگذار بوده است.»
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: «روی عددهایی مثل نیمه کریدور پنجم، قاعدتاً فعالان اقتصادی خریدار میشوند و در بازار حضور پیدا میکنند. قیمت نیمه کریدور پنجم نمیتواند تثبیت بگیرد و رشد تقاضا دلیل پایین نیامدن قیمت دلار از این محدوده است.»
گزارشهای بیشتر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.