خورش گردو؛ شاهزادهی سفرههای ایرانی: لذتی بینظیر برای ناهاری دلچسب
خورش گردو یکی از خوشمزهترین غذاهای اصیل ایرانی است که برخلاف شباهتهایی که با خورش فسنجان دارد، به روش متفاوتی آماده میشود. خورش گردو معمولا در شهرهای مختلف با ترکیبات متفاوتی طبخ میشود. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با چند روش تهیه خورش گردو خانگی آشنا شوید.
طرز تهیه خورش گردو سمنان
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه این خورش، ۱۰ دقیقه و مدت زمان پخت آن حدود ۱۵۰ دقیقه است. مواد اولیه به کار رفته در این خورش برای ۲ نفر مناسب است.
مواد لازم برای تهیه خورش گردو با گوشت تکهای به روش سمنانی
مواد لازم برای تهیه خورش گردو با گوشت تکهای به روش سمنانی به شرح زیر است:
رب انار۲ قاشق غذاخوریروغن مایع۴ قاشق غذاخوریپیاز متوسط۱ عددگوشت گوسفندی۲۵۰ گرمنمک۱ قاشق چایخوریآببه مقدار لازمزردچوبه۱ قاشق چایخوریگردو۱۰۰ گرم
خرید مواد اولیه با تخفیف از اکالا
مراحل تهیه خورش گردو
در این بخش میتوانید با مراحل درست کردن خورش گردو به روش سمنانی به طور کامل آشنا شوید.
مرحله اول: گوشت را خرد کنید
برای شروع باید گوشت را بشویید و روی تخته گوشتی قرار دهید. سپس آن را به صورت خورشتی و به تکههایی در اندازه متوسط خرد کنید.
مرحله دوم: پیاز را خرد کنید
پیاز را بشویید و پوست آن را جدا کنید. در ادامه پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کنید. میتوانید برای تهیه این خورش پیاز را رنده کنید.
مرحله سوم: گردو را آسیاب کنید
در این مرحله باید مغز گردوها را پاک کنید و تکههای سیاه و خراب آنها را جدا کنید. سپس گردوها را در آسیاب بریزید و خوب میکس کنید. اگر به آسیاب دسترسی ندارید میتوانید گردوها را رنده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش گردو و آلو
مرحله چهارم: پیاز را سرخ کنید
مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. زمانی که روغن داغ شد، پیاز خرد شده را به آن اضافه کنید. پیازها را برای چند دقیقه تفت دهید تا سبک شوند. سپس میتوانید کمی زردچوبه به پیاز اضافه کنید.
مرحله پنجم: گوشت را به قابلمه اضافه کنید
گوشت خرد شده را به پیاز اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید. اجازه دهید رنگ گوشت تغییر کنید و سپس مقداری آب در قابلمه بریزید.
مرحله ششم: گوشت را بپزید
بعد از اضافه کردن گوشت، در ابتدا شعله گاز را زیاد کنید تا آب شروع به جوشیدن کند، سپس میتوانید شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم بپزد.
مرحله هفتم: گردو را اضافه کنید
زمانی که آب شروع به جوشیدن کرد و گوشتها نیم پز شدند، میتوانید گردوی آسیاب شده را به قابلمه اضافه کنید. سپس دوباره درب قابلمه را روی آن قرار دهید تا گوشت و گردو به خوبی بپزند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورشت گردو و زردآلو
مرحله هشتم: خورش را آماده کنید
بعد از حدود ۲ ساعت که گوشت کاملا پخت و گردو روغن انداخت، میتوانید رب انار و نمک را به خورش اضافه کنید. سپس چند دقیقه دیگر خوش را روی حرارت قرار دهید تا خورش جا بیفتد و غلیظ شود. خورش شما آماده است و میتوانید از طعم آن لذت ببرید.
طرز تهیه خورش گردو با اسفناج به روش دامغانی
آماده کردن مواد اولیه این خورش حدود ۳۰ دقیقه و پخت آن حدود ۳ تا ۴ ساعت طول میکشد.
مواد لازم برای تهیه خورش گردو با اسفناج
مواد لازم برای تهیه خورش گردو با اسفناج به شرح زیر است:
گوشت گوسفندی۴۰۰ گرمگردوی پودر شده۲۵۰ گرماسفناج تازه۵۰۰ گرمپیاز بزرگ۱ عددرب انار۱ قاشق غذاخوریآبغوره۱ قاشق غذاخورینمک و فلفل سیاهبه مقدار لازمدارچین و زردچوبهبه مقدار لازم
مراحل تهیه خورش گردو با اسفناج
در این بخش میتوانید با مراحل درست کردن خورش گردو با اسفناج آشنا شوید.
مرحله اول: اسفناجها را ریز کنید
برای شروع باید اسفناجها را بشویید و چند دور آبکشی کنید تا کاملا تمیز شوند. سپس آنها را در آبکش بریزید تا آب اضافهشان گرفته شود. در ادامه اسفناجها را به صورت ریز خرد کنید.
مرحله دوم: پیاز را خرد کنید
پیاز را بشویید و بعد از جدا کردن پوست، آن را به صورت ریز خرد کنید. میتوانید به جای خرد کردن پیاز، آن را رنده کنید.
مرحله سوم: پیاز را سرخ کنید
مقداری روغن در قابلمه بریزید و بعد آن را روی حرارت قرار دهید. زمانی که روغن داغ شد، میتوانید پیاز خرد شده را اضافه کنید و آن را برای چند دقیقه تفت دهید تا سبک و کاراملی شود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش شاهی قورمه
مرحله چهارم: گوست را به قابلمه اضافه کنید
گوشت را به صورت خورشتی خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید. سپس آن را همراه با پیاز سرخ کنید تا رنگ گوشت تغییر کند.
مرحله پنجم: گردو و ادویهها را اضافه کنید
در این مرحله میتوانید مقداری زردچوبه، دارچین و فلفل سیاه به ترکیب گوشت و پیاز اضافه کنید. مواد را به خوبی هم بزنید تا بوی ادویهها بلند شود. سپس گردوی پودر شده را به قابلمه اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا بوی خامی گردو گرفته شود.
مرحله ششم: خورش را بپزید
در این مرحله میتوانید چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید. شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را روی آن بگذارید. اجازه دهید گوشت به آرامی روی حرارت بپزد.
مرحله هفتم: اسفناج را سرخ کنید
مقداری روغن در یک ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. زمانی که روغن داغ شد، میتوانید اسفناجهای خرد شده را به روغن اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش غوره و کشمش
مرحله هشتم: غذا را آماده کنید
بعد از حدود ۳ ساعت که گوشت به طور کامل پخت و گردو روغن انداخت، میتوانید اسفناج سرخ شده و رب انار را به خورش اضافه کنید. مقداری نمک به غذا بزنید و درب قابلمه را روی آن بگذارید تا خورش جا بیفتد.
بعد از حدود ۱۰ دقیقه میتوانید آبغوره را به خورش اضافه کنید و سپس شعله گاز را خاموش کرده و این خورش خوشمزه را با برنج دلخواه سرو کنید.
نکات و فوت و فنهای تهیه خورش گردو
در ادامه به چند نکته طلایی برای تهیه خورش گردو اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای تهیه این خورش میتوانید بنا به ذائقه خودتان از مقدار رب انار بیشتر یا کمتری استفاده کنید.اگر رب اناری که برای تهیه این خورش استفاده میکنید، ترش است، میتوانید مقداری شکر به آن اضافه کنید تا طعم خورش شما متعادلتر شود.برای تهیه این خورش باید گردو را به خوبی آسیاب کنید تا در خورش روغن بیندازد.برای تهیه این خورش باید از گردوی مرغوب و چرب استفاده کنید.در هر مرحله از پخت این غذا که متوجه شدید مقدار آب خورش کم است، میتوانید مقداری آب سرد به آن اضافه کنید.برای سرعت بخشیدن به فرآیند پخت این غذا میتوانید گوشت و گردو را در زودپز بپزید و بعد آن را در قابلمه بریزید و با سایر مواد ترکیب کنید.برای این که خورش شما به روغن بیفتد، میتوانید چند بار آب یخ یا چند قالب یخ به آن اضافه کنید.خورش گردو باید مثل خورش فسنجان به آرامی و برای مدت زمان طولانی بپزد تا به روغن بیفتد.در طرز تهیه خورش گردو بادمجان باید از ترکیب بادمجان سرخ شده همراه با گوشت چرخ کرده و رب گوجه فرنگی استفاده کنید. این خورش گردو متعلق به سمنان است.برای تهیه خورش گردو انار از گوشت چرخ کرده، گردو، نعنا خشک و تخم مرغ استفاده میشود و برای تهیه سس خورش نیز باید مقداری آب انار تازه، رب انار و رب گوجه فرنگی در این غذا بریزید.برای تهیه خورش گردو با مرغ باید به جای گوشت از تکههای مرغ استفاده کنید.
در این مقاله از مجله آشپزی اکالا به ۲ روش درست کردن خورش گردو به روش سمنانی و دامغانی اشاره شد. خورش گردو یکی از محبوبترین خورشهای ایرانی است که برخلاف خورش فسنجان، معمولا برای تهیه آن از گوشت به جای مرغ استفاده میشود. اگر تجربه درست کردن این خورش را دارید، میتوانید نظرات و تجربیات خودتان را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…