چهار روش نوآورانه برای خشک کردن انجیر بدون تغییر رنگ
خشک کردن انجیر در خانه بسیار راحت است، اما اگر از روش نادرستی برای این کار استفاده کنید، رنگ انجیرها سیاه میشود. اما چگونه انجیر را خشک کنیم که سیاه نشود؟ در این مقاله از بخش آشپزی در مجله اکالا میتوانید با روش خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن آشنا شوید.
طرز تهیه انجیر خشک بدون سیاه شدن به روش آب پز کردن
آب پز کردن انجیر قبل از خشک کردن از سیاه شدن انجیر جلوگیری میکند. در واقع آب پز کردن موجب تخریب آنزیمهای فعالی انجیر میشود و فرآیند اکسیداسیون را متوقف میکند و از همین رو جلوی سیاه شدن میوه را میگیرد.
در این روش باید انجیرها را بشویید و آبکش کنید. در ادامه یک قابلمه آب روی حرارت قرار دهید تا بجوشد؛ انجیرهای شسته شده را برای ۲ تا ۳ دقیقه در آب جوش قرار دهید و بعد دوباره آبکش کنید. اجازه دهید انجیرها کاملا خشک شوند. سپس آنها را روی پارچه تمیز پهن کنید و در مقابل نور غیرمستقیم آفتاب قرار دهید تا خشک شوند.
به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن انجیر در برابر نور مستقیم خورشید، موجب سیاه شدن انجیر میشود. بنابراین بهتر است که انجیر را در مکانی آفتابی، اما دور از نور مستقیم آفتاب بگذارید تا به آرامی خشک شوند.
طرز خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن با کمک آبمیوه
یکی از دلایل سیاه شدن انجیر بعد از خشک شدن، واکنش نشان دادن قندها، پروتئینها و فیتوشیمیاییهای آن با اکسیژن هوا است. برای جلوگیری از سیاه شدن انجیر میتوانید از آبمیوههای حاوی اسید اسکوربیک و ویتامین C استفاده کنید.
در این روش باید مقداری آب لیمو یا آب پرتقال طبیعی تهیه کنید. سپس برای هر کیلوگرم انجیر، باید ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آبلیمو یا آب پرتقال را با ۱ لیتر آب ولرم ترکیب کنید. انجیرها را در این ترکیب غوطه ور کنید و بعد از ۵ تا ۱۰ دقیقه آنها را آبکش کنید.
یکی از سادهترین و رایجترین روشها برای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن، قرار دادن آن در برابر آفتاب است. در این روش بهتر است انجیرها را در سینی یا روی پارچه قرار دهید. سپس سینی را در مقابل نور آفتاب بگذارید تا خشک شود. میتوانید برای خشک کردن انجیرها از دستگاه میوه خشک کن یا فر نیز استفاده کنید.
روش خشک کردن انجیر با پودر متابی سولفیت
در روشهای صنعتی و برای خشک کردن انجیر به مقدار زیاد، معمولا از پودری به نام پودر متابی سولفیت استفاده میشود. این پودر مانع تغییر رنگ انجیر میشود و به حفظ رنگ انجیر پس از خشک شدن و جلوگیری از رشد باکتریها و قارچها کمک میکنند.
در این روش باید ۱ گرم متابی سولفیت را در ۱ لیتر آب حل کنید. سپس انجیرها را برای چند دقیقه در این محلول قرار دهید. در ادامه انجیرها را آبکش کرده و به روش دلخواه خشک کنید.
بیشتر بخوانید: روشهای تهیه لواشک انجیر؛ ساده و لذیذ
روش خشک کردن انجیر با چای
چای سیاه حاوی مادهای به نام تانن است و این ماده به حفظ رنگ طبیعی میوهها و جلوگیری از سیاه شده آنها کمک میکند. برای جلوگیری از سیاه شدن انجیر در زمان خشک کردن میتوانید مقداری چای سیاه را در آب جوش بریزید و چند دقیقه روی حرارت قرار دهید تا چای دم بکشد و تیره شود.
در ادامه انجیرها را در چای غلیظ قرار دهید. چند دقیقه بعد انجیرها را آبکش و از هر روشی که دوست دارید برای خشک کردن آنها استفاده کنید. در این روش ممکن است طعم انجیرها کمی تغییر کند.
روشهای جلوگیری از سیاه شدن انجیر خشک
سیاه شدن انجیر خشک دلایل متعددی دارد. معمولا شرایط خشک کردن انجیر تاثیر زیادی بر رنگ آن دارد. در ادامه این بخش به مهمترین روشهای جلوگیری از سیاه شدن انجیر خشک اشاره شده است.
۱- انجیر را به مدت طولانی در معرض هوا قرار ندهید
انجیر خشک حاوی آهن زیادی است و قرار گرفتن آن به مدت طولانی، در معرض اکسیژن موجب اکسیداسیون انجیر و سیاه شدن رنگ آن میشود. در حقیقت در انجیر آنزیمهایی وجود دارد که با قرار گرفتن در معرض هوا اکسید و تیره میشود.
بیشتر بخوانید: ۲ روش آسان برای تهیه کمپوت انجیر خانگی (با انجیر خشک و تازه)
۲- از قرار دادن انجیر در هوای گرم اجتناب کنید
در صورتی که برای خشک کردن انجیر، آن را در هوای گرم قرار دهید، ممکن است رنگ انجیر تیره شود. برای جلوگیری از سیاه شدن انجیر در زمان خشک شدن، باید آن را در دمای مناسب و دور از گرمای شدید خشک کنید.
۳- مراقب نور خورشید باشید
یکی دیگر دلایل سیاه شدن انجیر پس از خشک شدن، قرار گرفتن آن به مدت طولانی، در معرض نور مستقیم خورشید است. برای جلوگیری سیاه شدن انجیر باید در زمان خشک کردن انجیر بهتر است آن را در مکانی آفتابی، اما دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
۴- مراقب آفات باشید
برخی اوقات قرار گرفتن انجیر در فضای آلوده موجب رشد میکروبها و آفات میشود و رنگ انجیر را تیره میکند. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید از انجیر در برابر آلودگیهای محیطی محافظت کنید.
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه انجیر خشک بدون سیاه شدن
برای خشک کردن انجیر حتما از انجیرهای سالم و کاملا خشک استفاده کنید.بهتر است از انجیر شسته نشده برای خشک کردن در آفتاب استفاده کنید. شستشوی انجیر قبل از خشک کردن خطر کپک زدن و خرابی انجیرها را چند برابر میکند.برای خشک کردن انجیر با دستگاه میوه خشک کن، باید انجیرها را بشویید و خوبی تمیز کنید. سپس آنها را به صورت ورقهای برش دهید و روی سینی دستگاه قرار دهید. حالا دستگاه میوه خشک کن را روشن کنید و اجازه دهید انجیرها برای چند ساعت خشک شوند. در این روش طعم و رنگ میوه بهتر حفظ میشود و انجیرها بدون این که سیاه شوند، خشک میشوند.به منظور خشک کردن انجیر در فر میتوانید انجیرها را بشویید و آب اضافه آنها را بگیرید. سپس انجیرها را به صورت حلقهای برش دهید.روی سینی فر را با ورق آلومینیومی بپوشانید. سپس فر را با دمای ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد روشن کنید. حالا سینی را در فر قرار دهید تا انجیرها به خوبی خشک شوند.برای خشک کردن انجیر در فر، سولاردم و میوه خشک کن بهتر است انجیرها را به صورت ورقهای برش دهید.خشک کردن انجیر با پودر متابی سولفیت موجب بروز حساسیت میشود و از همین رو این نوع انجیر برای همه افراد مناسب نیست.
در این مقاله به این سوال که چگونه انجیر را خشک کنیم که سیاه نشود، پاسخ دادیم. به خاطر داشته باشید که برای جلوگیری از سیاه شدن انجیر خشک، راهکارهای متعددی وجود دارد و اگر از ترفندهای سادهای که در این مقاله ذکر شد استفاده کنید، رنگ انجیر شما به هیچ عنوان سیاه نمیشود.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…