بحران ایمنی در معدن طبس: چگونه امنترین معدن زغالسنگ ایران فاجعهساز شد؟
اقتصاد آنلاین – باران شاکری: سعید صمدی، دبیر انجمن زغالسنگ ایران در خصوص حادثه ناگوار معدن زغالسنگ طبس، بیان کرد: با توجه به اینکه معدن طبس جزو معادن نمونه زغالسنگ در کشور بوده و مقررات ایمنی را به صورت دقیق رعایت کرده بود، انتظار چنین حادثهای در این معدن را نداشتیم و این شرکت تا به حال چنین موردی را تجربه نکرده است.
وی در خصوص علل اصلی این حادثه، افزود: با توجه به بررسیهای اولیه، به نظر میرسد تصاعد آنی گاز علت اصلی این حادثه بوده است؛ گاهی اوقات معادن زغالسنگ به مخازن گاز برخورد میکنند که این مخازن قابل پیش بینی نبوده؛این حد و حدود زمانی رخ میدهد که معدن به یک مخزن گازی برخورد کرده و کل تونل را درگیر میکند که در نهایت منجر به چنینی حوادثی میشود.
دبیر انجمن زغال سنگ در پاسخ به اینکه آمار سوانح معدنی ما در مقایسه با استانداردهای جهانی در چه سطحی قرار دارد، گفت: به لحاظ آماری، اگر این حادثه را در نظر نگیریم، می توان گفت آمار حوادث در صنعت زغالسنگ در وضعیت نرمالی قراردارد اما وقوع هر حادثه حتی در کوچکترین مقیاس، بسیار تلخ و تاسف بار است.
وی اظهار داشت: استاندارهای جهانی را بر اساس تکنولوژی تعریف میکنند؛ بنابراین در معادن مکانیزه که از تجهیزات مدرن استفاده میکنند، به دلیل کاهش نیروی انسانی و افزایش دقت سیستمها، احتمال وقوع حادثه به مراتب کمتر است؛ برعکس، در معادنی که عمده فعالیتها به نیروی انسانی وابسته است، طبیعی است که احتمال وقوع حوادث نیز بیشتر باشد.
صمدی با اشاره به اینکه معادن زغال سنگ جزو خطرناکترین معادن دنیا هستند، توضیح داد: معادن زغال سنگ به دلیل ماهیت خطرناک خود، همواره در کانون توجه قراردارند؛ وجود تونلهای طولانی، کارگران زیاد و حساسیت بالایی که دارند، طبیعتا نسبت به معادن دیگر حادثه پذیرتر هستند.
صمدی در پایان گفت: در جلسات با فعالان معدنی، به معدن طبس به عنوان یک الگو اشاره شده بود؛ با توجه به نتایج بازرسیهای دوره ای، این معدن شرایط بسیار مطلوبی را به لحاظ ایمنی داشت و وقوع چنین حادثه ای کاملا غیر منتظره و دور از انتظار بود.