برنج سفید یا قهوه‌ای؟ کدام بهتر است؟

برنج سفید یکی از اصلی ترین مواد غذایی است که به عنوان منبع کربوهیدرات برای تامین انرژی مورد استفاده قرار می گیرد، از طرفی برنج قهوه ای یک ماده غذایی است که به دلیل وجود سبوس سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است.

به گزارش سرگرمی روز، برنج در سفره های بسیاری از مردم ایران، غذای اصلی بسیاری از مردم محسوب می شود. این کربوهیدرات مغذی در انواع مختلف خود طعم و عطر متفاوتی دارد.

اگر شما هم جزو افرادی هستید که برای خرید برنج صبر و حوصله به خرج می دهید تا بتوانند از یک ماده مغذی و مفید استفاده کنند، حتماً نام برنج قهوه ای را علاوه بر برنج سفیدی که مردم عادی از آن استفاده می کنند، شنیده اید. اما سوال اینجاست که تفاوت بین برنج سفید و قهوه ای چیست؟ آیا این تفاوت رنگ باعث تغییر در میزان مواد مغذی می شود؟ چگونه برنج سفید و قهوه ای بپزیم؟ در ادامه این مقاله به سوالات ذکر شده پاسخ خواهیم داد. در ادامه به تفاوت های برنج سفید و قهوه ای از جنبه های مختلف خارجی و داخلی خواهیم پرداخت.

برنج سفید چیست؟

برنج سفید یکی از رایج ترین انواع برنج است که دانه های سفید دارد. دلیل سفیدی دانه های این برنج این است که پوسته قهوه ای رنگ که به آن سبوس می گویند، در طی فرآیند حذف سبوس از سطح دانه جدا می شود. علاوه بر اینکه ظاهر برنج را بهبود می بخشد و آن را برای استفاده در مجالس و مهمانی ها مناسب می کند، باعث ماندگاری برنج و سهولت در تهیه آن می شود. این موضوع به ویژه برای افرادی که به دلیل جمعیت زیاد یا عوامل دیگر برنج را در یک مکان می خرند اهمیت دارد.

فواید خوردن برنج سفید

وقتی می شنوید که برنج سفید نتیجه برداشتن سبوس از سطح دانه برنج است، ممکن است فکر کنید که برنج سفید بی فایده است. باید گفت که این باور اشتباه است.

برخی از مهمترین فواید مصرف برنج سفید عبارتند از:

انرژی بگیرید

با مصرف برنج در وعده های غذایی اصلی مانند ناهار و شام، انرژی مورد نیاز بدن به سرعت تامین می شود. دلیل این تامین سریع انرژی، سرعت بالای هضم و دریافت به موقع کربوهیدرات های اساسی است. در واقع با مصرف برنج انرژی لازم برای فعالیت های روزانه را دریافت می کنید و دچار ضعف و خستگی لحظه ای نمی شوید.

سهولت فعالیت دستگاه گوارش

برنج سفید یک کربوهیدرات ساده در نظر گرفته می شود. به همین دلیل به راحتی قابل هضم است. این مشکل می تواند تا حدی از بیماری های گوارشی جلوگیری کند. علاوه بر این با استفاده از برنج سفید و پخت صحیح آن علائمی مانند نفخ، یبوست و موارد دیگر تا حد زیادی کاهش می یابد.

کاهش التهاب در بدن

برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف برنج سفید در کاهش التهاب داخلی موثر است. این مشکل می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری کرده و به سم زدایی دستگاه گوارش کمک کند.

برنج قهوه ای چیست؟

برنج قهوه ای دانه اصلی برنج است که فقط پوسته بیرونی آن برداشته شده و شامل قسمت هایی مانند سبوس و جوانه است. این برنج ممکن است به زیبایی برنج سفید نباشد. اما سرشار از مواد مغذی مانند فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است. معمولاً افراد آگاه به سلامت این برنج را در رژیم غذایی خود جایگزین می کنند.

فواید خوردن برنج قهوه ای

اکنون که با برنج قهوه ای آشنا شدید، احتمالاً تفاوت بین برنج سفید و قهوه ای را درک کرده اید. می توان گفت تفاوت اصلی این برنج مواد مغذی فراوان موجود در آن است.

برخی از فواید برنج قهوه ای عبارتند از:

مزایای مرتبط با فیبر

فیبر یکی از کربوهیدرات هایی است که در بدن انسان تجزیه نمی شود، اما نقش مهمی در بهبود عملکرد و سلامت بدن دارد. به طور کلی فیبر به عنوان یک فیلتر در دستگاه گوارش عمل می کند و در نتیجه از بیماری هایی مانند یبوست جلوگیری می کند. از سوی دیگر، خوردن برنج قهوه ای با فیبر بیشتر باعث می شود در مدت زمان کمتری احساس سیری کنید. این مشکل تاثیر بسزایی در کنترل وزن دارد. علاوه بر این، مصرف منظم فیبر می تواند از بروز انواع خاصی از سرطان مانند سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.

فواید مرتبط با ویتامین B

برنج قهوه ای سرشار از ویتامین های گروه B است که به طور کلی انرژی، سلامت سیستم عصبی، تقویت سیستم ایمنی، سلامت پوست و مو و بسیاری از عوامل دیگر را تامین می کند.

کنترل قند خون

همانطور که گفتیم برنج سفید هضم سریعی دارد. از طرفی برنج قهوه ای هضم غذا را کند می کند. این باعث می شود که سطح قند خون برای مدت طولانی تری ثابت بماند. بنابراین افراد مبتلا به دیابت می توانند با مصرف برنج سفید نیاز قندی خود را به میزان مطلوبی تامین کنند.

سلامت قلب

عناصری مانند منگنز و منیزیم که برای سلامت قلب و بهبود عملکرد آن ضروری هستند در برنج قهوه ای وجود دارد. در واقع این عناصر با کنترل قند خون و کاهش چربی های اضافی مانند کلسترول، سلامت قلب را تضمین می کنند.

فواید مرتبط با آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند. برنج قهوه ای ماده ای سرشار از آنتی اکسیدان است که تا حدودی از بروز بیماری هایی مانند سرطان جلوگیری می کند. البته مصرف برنج قهوه ای تنها عامل لازم برای پیشگیری از بروز بیماری های خطرناکی مانند سرطان نیست. اما در جلوگیری از این اتفاق بسیار موثر است.

تفاوت بین برنج سفید و قهوه ای

اکنون که می دانید برنج سفید و قهوه ای چیست، وقت آن است که تفاوت بین برنج سفید و قهوه ای را بررسی کنید. می توان گفت که تفاوت های اصلی این دو برنج به عواملی مانند ظاهر، ارزش غذایی و روش پخت تقسیم می شود.

در زیر به طور خلاصه به بررسی این تفاوت ها می پردازیم:

تفاوت در ظاهر

برنج سفید همانطور که از نامش پیداست دارای دانه های براق و سفید است. اما برنج قهوه ای به دلیل وجود سبوس دارای دانه های قهوه ای رنگ است. از طرف دیگر، جدا شدن سبوس از سطح دانه می تواند برنج سفید را کمی لطیف تر از برنج قهوه ای کند. البته نوع و محل تولید برنج در اندازه دانه ها و لطافت آن تاثیر دارد. علاوه بر این وجود سبوس سطح دانه های برنج را کمی ناهموار می کند. در حالی که برنج سفید سطحی صاف و صیقلی دارد که طرف مهمانی را بهتر نشان می دهد.

ارزش غذایی

به طور کلی برنج سفید که در طی فرآیند حذف سبوس سبوس خود را از دست می دهد. کربوهیدرات های بیشتری وجود دارد و بنابراین انرژی لازم را در اختیار بدن قرار می دهند. اما از سوی دیگر، برنج قهوه ای با حفظ سبوس، سطح بالاتری از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی را در اختیار بدن قرار می دهد که فوایدی مانند سلامت بدن و کنترل وزن را به همراه دارد. البته توجه داشته باشید که همین سبوس طعم برنج را تغییر می دهد. در مورد برنج قهوه‌ای، طعم مغزی دارد، اما برنج سفید طعم ملایمی دارد که با ادویه‌های مختلف طعم جدیدی به خود می‌گیرد.

کالری برنج سفید و قهوه ای

برنج سفید بافت نرمی دارد. به همین دلیل در زمان کوتاه تری تهیه می شود. معمولا برای پخت این برنج از دو روش استفاده می کنند: آبکش کردن برنج یا دم کشیدن برنج. اگر می خواهید دانه های برنج از یکدیگر جدا شوند و به نوعی پیچیده تر شوند. روش تخلیه برای شما مناسب است. از طرفی پختن برنج سفید حالت چسبندگی به آن می دهد که البته کربوهیدرات بیشتری دارد.

اما برنج قهوه ای به دلیل وجود سبوس به زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد. به دلیل سفت بودن دانه های این برنج، مانند دانه ها پخته می شود و احتمال چسبندگی یا چسبندگی آن کمتر است. ضمناً برای پخت برنج قهوه ای بهتر است از قبل آن را خیس کنید.

برنج قهوه ای بهتر است یا سفید؟

اکنون که تفاوت بین برنج سفید و قهوه ای را می دانید، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که کدام انتخاب بهتر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که همه چیز به هدف شما از پخت برنج بستگی دارد. اگر به سلامت برنج خود اهمیت می دهید، برنج قهوه ای انتخاب بهتری است. اما اگر به دنبال تهیه آسان و طعم دلپذیرتر برنج هستید، برنج سفید را انتخاب کنید.

عموماً افرادی که به دنبال زندگی سالم هستند، برنج قهوه ای را که سرشار از فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی، منیزیم و منگنز است، به برنج سفید ترجیح می دهند. اما از طرف دیگر افرادی که خواهان بافت نرم، رنگ خوب، بوی مطبوع و پخت سریع برنج هستند، برنج سفید را ترجیح می دهند.

حرف آخر

برنج سفید یکی از اصلی ترین غذاهایی است که به عنوان منبع کربوهیدرات برای تامین انرژی مورد استفاده قرار می گیرد و میهمان سفره های بسیاری از ایرانیان است. این غذا ظاهری جشن دارد و در ترکیب با انواع سیخ و مانجی جلوه زیبایی به سفره می دهد. از طرفی برنج قهوه ای یک ماده مغذی است که به دلیل داشتن سبوس سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. این باعث می شود طرفداران سبک تغذیه سالم به برنج قهوه ای روی بیاورند. در این مقاله به تفاوت برنج سفید و قهوه ای پرداختیم. سپس توضیح دادیم که بهترین انتخاب بین دو برنج به بودجه، ترجیحات غذایی و مواد مغذی مورد نظر شما بستگی دارد.

مطالب مفید