مواد غذایی ماندگار: خوردنیهایی که هرگز خراب نمیشوند!
برخی مواد غذایی مانند عسل، سس سویا یا نمک حتی با وجود تاریخ انقضا بر روی بسته بندیهایشان در واقع فاسد نمیشوند!
تاریخ انقضا موجود بر روی بسته بندی مواد خوراکی برای ایمن نگه داشتن مصرف کننده و کمک به کاهش ضایعات مواد غذایی درج میشوند. با این حال بعضی از مواد خوراکی به ندرت فاسد میشوند!
عسل
باستان شناسان ظرفهایی حاوی عسل خوراکی را در مقبرههای مصری با قدمت بیش از ۳۰۰۰ سال پیدا کردهاند. رطوبت کم و اسیدیته زیاد عسل، محیط نامناسبی را برای باکتریها و میکروارگانیسمها ایجاد میکند. طبق گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده، عسل به سادگی منقضی نمیشود.
نمک
نمک هزاران سال است برای جلوگیری از فاسد شدن گوشت و ماهی استفاده میشود. نمک خالص اگر خشک و در بسته نگهداری شود، میتواند بدون از دست دادن طعم یا اثربخشی خود، برای مدت نامحدودی دوام بیاورد.
برنج سفید
برنج سفید نپخته، زمانی که دور از رطوبت و سایر آلایندهها نگهداری شود، میتواند بیشتر از طول عمر انسانها سالم بماند. برخلاق برنج سفید، برنج قهوهای فاسد میشود. بر طبق پژوهشات علمی اگر از برنج به خوبی مراقبت شود میتواند بیش از ۳۰ سال سالم بماند. البته پس از بازکردن بسته بندی برنج بهتر است ظرف چند سال آن را مصرف کرد.
لوبیا خشک
حبوبات برای مدت طولانی سالم میمانند، اما نه برای همیشه. لوبیا چیتی خشک میتواند تا ۳۰ سال در محیط خشک و خنک نگهداری شود، بدون اینکه طعم خود را از دست بدهد. با این حال، مطالعات علمی نشان میدهد پس از گذشت ۲ تا ۳ سال ویتامینهای موجود در لوبیا خشک تجزیه شده و از بین میرود.
شکر
شکر نیز مانند نمک رطوبت را جذب کرده و از رشد باکتریها و میکروارگانیسمها جلوگیری میکند، به همین دلیل است که در طول تاریخ از آن برای افزایش ماندگاری محصولاتی مانند میوهها استفاده میشد. اگر شکر سفید بهدرستی در مکانی خنک، خشک و تاریک نگهداری شود، ماندگاری نامحدودی دارد.
شربت افرا
شربت افرا خالص اگر در مکانی تاریک و خنک و به دور از تماس با هوای آزاد نگهداری شود، میتواند برای مدت نامحدودی دوام بیاورد. با این حال، پس از باز شدن ظرف باید در یخچال بماند. حتی اگر بر روی شربت افرا کپک وجود داشته باشد، با بیرون ریختن لایه رویی میتوان از بقیه آن استفاده کرد، زیرا کپک در شربت رشد نمیکند.
نشاسته ذرت
نشاسته ذرت نیز یکی از مواد غذایی است که برای مدت نامحدودی ماندگار خواهد بود. تنها راه خراب شدن آن خیس شدن است. همچنین بهترین روش نگهداری نشاسته ذرت در ظرفی در بسته است.
سرکه
ماهیت اسیدی سرکه باعث میشود برای مدت زمانی بسیار طلانی کیفیت خود را حفظ کنند. اکثر سرکهها هیچ تاریخ انقضایی ندارد و تاریخ ذکر شده بر روی ظرف نشان دهنده تاریخی است که سرکه بهترین کیفیت خود را حفظ خواهد کرد. حتی اگر از تاریخ مصرف سرکه گذشته باشد و بوی شدید یا بدی بدهد هنوز میتوان از آن برای تمیز کردن خانه استفاده کرد.
قهوه فوری
ماندگاری قهوه فوری میتواند بین دو تا ۲۰ سال باشد، هرچند زمانی که بسته بندی آن باز شود بهتر است مصرف شود. در حالی که مصرف قهوه فوری برای چندین سال بی خطر خواهد بود، کیفیتش کاهش پیدا خواهد کرد.
سس سویا
یک ظرف سس سویا باز نشده به دلیل محتوای نمک بالایی که دارد میتواند برای مدت نامحدودی سالم بماند. پس از باز شدن نیز میتواند کیفیت خود را برای ۲ تا ۳ سال در یخچال حفظ کند. با این حال، اوج کیفیت سس سویا سه تا شش ماه پس از باز کردن بطری است.
شیر خشک
شیر خشک بدون چربی برای نگهداری طولانی مدت مناسب است. البته عمر مفید آن به طور کلی تا ۵ سال است. در حالی که ممکن است مواد مغذی بدون تغییر باقی بمانند، ویتامینها و طعم شیر خشک تحت تأثیر قرار میگیرد. میتوانند تخریب شوند. ایالت یوتا توصیه میکند که هر برند یا بسته بندی را قبل از استفاده برای نگهداری طولانی مدت ارزیابی کنید.
روغن حیوانی
این روغن حیوانی ماندگاری فوق العاده طولانی مدتی دارد. اگر به درستی ذخیره شود و باز نشده باشد، حتی میتواند برای مدت نامحدودی سالم بماند. زمانی که این نوع روغن بو و طعم خوبی داشته باشد، حتی پس از تاریخ انقضا، نیز میتوان از آن استفاده کرد. به دلیل رطوبت کم و حذف مواد جامد شیر، یک ظرف باز شده روغن حیوانی گی میتواند تا سه ماه در دمای اتقا و حدود یک سال در یخچال سالم بماند.
ماکارونی خشک شده
ماکارونی خشک شده به دلیل رطوبت کم، تقریباً به طور نامحدود سالم باقی میماند. با این حال، برای داشتن بهترین طعم، توصیه میشود ظرف چند سال آن را مصرف کرد.
غذاهای کنسرو شده
غذاهای کنسروی اگر به درستی نگهداری شوند، میتوانند مدت زیادی سالم باقی بمانند. غذاهای اسیدی مانند رب گوجه فرنگی بهتر است در عرض ۱۸ ماه استفاده شوند و غذاهای کم اسید مانند کنسرو گوشت و سبزیجات برای حدود دو تا پنج سال عالی هستند. قوطی کنسروهای پیدا شده در یک کشتی که ۱۰۰ سال پیش غرق شده بود پس از بررسی در آزمایشگاه برای مصرف کاملاً بیخظر اعلام شدند. با این حال در صورت باد کردن قوطی کنسرو یا وجود هرگونه نشتی در ظرف، بهتر است کنسرو دور ریخته شود.