اگر فشار خون دارید، نهتنها از نمک دوری کنید، بلکه به این خوراکیهای ممنوعه هم نزدیک نشوید!
یک متخصص طب سنتی میگوید: شیرینیهای چسبنده مانند ارده، شیره و خرما ممکن است به تدریج در افراد مستعد با مزاج گرم و تر، فشار خون را بالا ببرند. پرفشاری خون ناشی از خوردن شیرینیها میتواند به صورت سردرد همراه با احساس فشار و پُری در سر، سرخی چشمها و صورت و شنیدن صدایی همهمهوار در گوشها همراه با علایمی دیگر از جمله جهش و پُری نبض ظاهر شود.
به گزارش خبرآنلاین، اغلب پزشکان در مواجهه با بیماران مبتلا به پرفشاری خون، آنها را از مصرف نمک سفره و غذاهای شور پرهیز میدهند در حالی که به گفته استادیار دانشکده طب مکمل و سنتی مشهد، برخلاف تصور عمومی، تنها خوراکیهای شور نیستند که میتوانند فشار خون را بالا ببرند و افرادی که مستعد افزایش فشار خون هستند، ممکن است با زیادهروی در مصرف شیرینی ها، بخصوص شیرینیهای چسبناک، دچار پرفشاری خون شوند.
دکتر مجید انوشیروانی، متخصص طب سنتی ایران میگوید: شیرینیهای چسبنده مانند ارده، شیره و خرما ممکن است به تدریج در افراد مستعد با مزاج گرم و تر، فشار خون را بالا ببرند. به گفته او پرفشاری خون ناشی از خوردن شیرینیها میتواند به صورت سردرد همراه با احساس فشار و پُری در سر، سرخی چشمها و صورت و شنیدن صدایی همهمهوار در گوشها همراه با علایمی دیگر از جمله جهش و پُری نبض ظاهر شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه مشهد تصریح میکند، چنین افرادی ممکن است دچار غلظت خون نیز باشند که در این صورت مصرف داروهای ضدفشار خون با اثر ادرارآور مانند تریامترن اچ و هیدروکلروتیازید و فورزماید، ممکن است وضع را بدتر کند.
به توصیه دکتر انوشیروانی، بهتر است افراد فربه پرخون با فشار بالا، از مصرف بیش از حد شیرینیها بویژه در فصل گرما پرهیز کنند و به سوی خوراکیهایی با مزۀ ترش ملایم طبیعی بروند. زرشک، آلو، آلبالوی خشک، برگۀ زردآلوی ترش و شیرین و لواشکهای ترش طبیعی، نمونههای خوبی از این خوراکیها هستند که هر کدام در جای خود مفید خواهند بود.
بیماریزایی ماده موثره نمک
برخی افراد به نمک بسیار حساس هستند و حتی با مصرف شیر دام نمک خورده یا برخی آبهای معدنی حاوی ملح سدیم، نوشابههایی که مواد نگهدارنده آنها حاوی سدیم مخفی است یا سبزیجات حاوی سدیم همچون کرفس، سویا و ماهیهای جنوب، فشار خون شان افزایش مییابد. اینها افرادی هستند که سابقه خانوادگی پرفشاری خون یا سن بیش از ۵۵ سال دارند که معمولا با منع مصرف نمک و محصولات حاوی سدیم مخفی به طور چشمگیری پرفشاری خون شان کنترل میشود.
هنگامی که نمک در بدن انباشته میشود مقداری از آن به داخل سلولهای عضلات صاف دیواره عروق نفوذ کرده و با ایجاد واکنشهایی باعث افزایش فشار شریانی (سرخرگ ها) میشود. از نشانههای فشار خون بالا در اثر مصرف شوریها میتوان به سردرد پس سر و پشت سر، منگی سر، سرگیجه، فشار در مرکز قفسه سینه، تپش قلب، تنگی نفس و گرگرفتگی اشاره کرد که خطرناکترین پیامد فشار خون بالا سکته مغزی و فلجی برخی اندامها تا پایان عمر است و تنها راه پی بردن به مقدار فشار خون، اندازه گیری آن به وسیله دستگاه فشار سنج است. افراد بالغ باید حداقل دو بار در سال فشار خون خود را اندازه گیری کنند.
تحقیقات نشان داده اغلب افراد دچار پرفشاری خون، دچار اضافه وزن بوده و چاق هستند و به ازای هر ۱۰ کیلوگرم افزایش وزن، تغییرات محسوسی در افزایش فشار خون آنها دیده شده است. لازم است بدانید کاهش وزنی در حدود چهار و نیم کیلوگرم میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. هر چه اندازه دور کمر بیشتر شود خطر افزایش فشار خون بیشتر میشود. مردان آسیایی با دور کمر بالای ۹۰ سانتی متر و زنان با دور کمر بالای ۸۰ سانتی متر مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند.
چاشنیهای جایگزین نمک
سعی کنید به جای نمک از دیگر چاشنیها استفاده کنید. مصرف زنجبیل، رازیانه، سیر، فلفل سیاه، ریحان و ترخون توصیه شده است. سرکه، آبلیمو و آبغوره نیز میتواند چاشنی خوبی برای مزه دار کردن غذاها و جایگزین خوب نمک باشند. اگر ذائقه شما به شوری عادت کرده و نمیتوانید بلافصله نمک را کنار بگذارید میتوانید نمک را به تدریج از برنامه غذایی تان حذف کنید. با این کار پرزهای چشایی زبان به مرور سازگاری پیدا کرده و شما متوجه تغییر زیادی نخواهید شد.