جو پرک و جو دوسر: مقایسه و کاربردهای متفاوت آنها در آشپزی

جو پرک و جو دوسر پرک از غلات متفاوتی هستند که ارزش غذایی و همچنین فواید مختلفی دارند. این دو ماده غذایی تفاوت‌های زیادی با هم دارند و شناخت ویژگی‌های آن‌ها به شما کمک می‌کند تا بهتر در مورد مصرف آن‌ها تصمیم گیری کنید. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با تفاوت جو پرک و جو دو سر پرک و همچنین موارد استفاده از این ۲ ماده غذایی آشنا شوید.

جو پرک چیست؟

جو پرک یکی از محبوب‌ترین غلات است که برای تهیه آن از دانه‌های سخت جو استفاده می‌شود. این ماده غذایی ارزش غذایی بالایی دارد و سرشار از فیبر است و مصرف آن موجب کاهش سطح کلسترول و قند خون می‌شود.

جو دوسر چیست؟

جو دوسر یک محصول ثانویه از غلات است که به خاطر ارزش غذایی زیادی که دارد، ورزشکاران علاقه زیادی به آن دارند. این ماده غذایی از گیاهی متفاوت نسبت به جو پرک تهیه می‌شود و سرشار از پروتئین، فیبر، ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی مختلف است.

در جو دوسر پرک ماده‌ای به نام بتاگلوکان وجود دارد که سطح کلسترول را کاهش می‌دهد. مطالعات نشان می‌دهد استفاده روزانه از جو دوسر برای چند هفته می‌تواند سطح LDL و کلسترول‌ را کاهش دهد و از همین رو این ماده غذایی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را نیز کاهش می‌دهد.

نکته‌ای که باید در مورد جو دوسر بدانید این است که در آن پروتئینی خاص به نام آونین وجود دارد که مصرف آن در برخی افراد موجب بروز بیماری سلیاک می‌شود.

تفاوت جو پرک با جو دو سر پرک

به طور کلی باید بدانید که جو دوسر و جو پرک شباهت‌های زیادی با هم دارند. اگر به عکس جو پرک و جو دوسر نگاه کنید، ممکن است به راحتی نتوانید فرق این دو ماده غذایی را تشخیص دهید.

این ۲ غلات هر دو هم برای انسان و هم دام استفاده می‌شوند و هر ۲ مواد مغذی زیادی برای بدن دارند. اما نوع کشت و همچنین موارد استفاده آن‌ها با هم متفاوت است. نام علمی جو پرک، Hordeum vulgare و نام علمی جو دوسر Avena sativa است.

در ادامه این بخش به مهم‌ترین تفاوت‌های جو پرک و جو دوسر پرک اشاره شده است.

۱- محل کشت متفاوت

امکان کشت جو پرک در تمام مناطق دنیا وجود دارد و این گیاه در تمام اقلیم‌ها به خوبی رشد می‌کند. اما جو دوسر تنها در آب و هوای خنک و مرطوب رشد می‌کند و از همین رو کمیاب‌تر از جو پرک است.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه سوپ جو پرک با قارچ و شیر

۲- متفاوت بودن از نظر نوع گیاه

بسیاری از افراد فکر می‌کنند که جو دوسر و جو پرک هر دو از گیاه جو تهیه می‌شوند و تنها روش فرآوری آن‌ها متفاوت است، اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید این دو ماده غذایی از ۲ گیاه متفاوت تهیه می‌شوند.

به طور کلی جو پرک یک غلات اولیه و جو دوسر یک غلات ثانویه است. جو به شکل خوشه گندم رشد می‌کند، اما جو دوسر به شکل گلچه‌های کوچک رشد می‌کند.

۳- متفاوت بودن از نظر ظاهری

هر چند جو پرک و جو دوسر از نظر ظاهری بسیار شبیه به هم هستند، اما اگر کمی دقت کنید، می‌توانید این ۲ نوع جو را از هم تشخیص دهید. به طور کلی جو دوسر نسبت به جو پرک کشیده‌تر و باریک‌تر است. جو دو سر پرک انواع ریز و درشتی دارد، اما اندازه جو پرک معمولا یکسان است.

جو پرک سفید رنگ و جو دوسر پرک کرم رنگ است. لبه‌های جو دوسر پرک معمولا نرم است و اگر کمی به آن دقت کنید کاملا نسبت به جو پرک قابل تفکیک است.

امکان مصرف جو پرک به صورت خام وجود ندارد، اما جو دوسر به صورت خام نیز مصرف می‌شود و طعمی آجیلی دارد.

۴- تفاوت ارزش غذایی جو پرک و جو دوسر

جو دوسر مواد مغذی و پروتئین‌های بیشتری نسبت به جو پرک دارد و از همین رو بیشتر مورد توجه بدنسازان قرار می‌گیرد. مهم‌ترین تفاوت جو دوسر با جو پرک در بدنسازی این است که جو دوسر انرژی بیشتری نسبت به جو پرک دارد و برای رشد عضلات در بدنسازی و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. در مقابل مقدار فیبر جو دوسر نسبت به جو پرک کمتر است.

۵- تفاوت در مدت زمان پخت

جو دوسر باید به صورت پخته شده استفاده شود، اما از آن جایی که جو دوسر به روش متفاوتی فرآوری می‌شود، زمان بسیار کمی برای پخته شدن نیاز دارد و حتی می‌توانید از آن به صورت خام نیز استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه کیک رژیمی با جو دو سر

۶- موارد استفاده متفاوت

جو دوسر بیشتر به عنوان صبحانه و تهیه گرانولا، مافین، کوکی، کیک و کلوچه استفاده می‌شود، اما جو پرک برای تهیه سوپ گزینه بهتری است. امکان استفاده جو دوسر به صورت خام وجود ندارد و این کار به سیستم گوارش آسیب وارد می‌کند. در حالی که می‌توانید دو دوسر پرک را با کمی آب یا شیر ترکیب کنید و برای صبحانه میل کنید.

۷- تفاوت در خواص

به طور کلی خواص و مواد معدنی موجود در جو دوسر بیشتر از جو پرک است. مصرف جو پرک به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کند و به خاطر پروتئین زیادی که دارد یکی از محبوب‌ترین غذاها برای ورزشکاران است.

جو دوسر سرشار از آنتی اکسیدان است، ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است و از همین رو مصرف آن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. مصرف جو دوسر در کاهش فشار خون، کاهش اشتها و همچنین کنترل قند خون مفید است و به درمان یبوست و پیشگیری از انواع سرطان نیز کمک می‌کند.

هر چند جو پرک نیز خواص زیادی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون، کنترل قند خون و همچنین رفع یبوست دارد، اما به طور کلی مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در جو دوسر بیشتر است و جو پرک فیبر بیشتری نسبت به جو دوسر دارد.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه سالاد طبقه‌ای گردو و جو پرک

۸- متفاوت بودن قیمت

بهتر است بدانید که قیمت جو پرک با جو دوسر بسیار متفاوت است. جو پرک به خاطر کشت راحت‌تر و امکان رشد آن در هر آب و هوا و اقلیمی، قیمت ارزان‌تری نسبت به جو دوسر دارد. بنابراین اگر برای خرید جو دوسر به فروشگاه رفتید، از قیمت زیادتر آن نسبت به جو پرک تعجب نکنید.

در این مقاله از مجله آشپزی اکالا به مهم‌ترین تفاوت جو پرک با جو دوسر پرک اشاره شد. در پاسخ به این سوال که جو پرک بهتره یا جو دوسر پرک باید بگوییم که خواص جو دوسر بسیار بیشتر از جو پرک است و از طرفی قیمت بالاتری نیز دارد. به هر حال گنجاندن هر دو نوع این جوها در رژیم غذایی می‌تواند به سلامت شما کمک زیادی کند.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

مطالب مفید