دستور تهیه نان شیرمال خانگی؛ لطیف و پفدار، به سبک حرفهایها!
آیا از طعم نان شیرمالهای آماده خسته شدهاید؟ با این دستورالعمل از مجله اکالا، میتوانید نان شیرمال خانگی درست کنید که طعمی بینظیر و بافت نرمی دارد. پس اگر به دنبال یک صبحانه دلچسب و خانگی هستید، با ما همراه باشید.
مواد لازم جهت تهیه نان شیرمال
مواد لازم جهت تهیه نان شیرمال به شرح زیر است:
آرد۵۰۰ گرم تا ۵۵۰ گرمشکر نصف پیمانهشیر۱ و نیم پیمانهمایه خمیر۱ و نیم قاشق غذاخوریروغن مایع نصف پیمانهتخم مرغ۲ عددنمکنصف قاشق چایخوری
مواد لازم برای رومال روی نان
مواد لازم برای رومال روی نان به شرح زیر است:
زرده تخم مرغ۱ عدد شیر یا روغن۱ قاشق غذاخوریزعفران دم شده۱ قاشق غذاخوریکنجد به میزان لازم
مراحل تهیه نان شیرمال خانگی
برای تهیه نان شیرمال خانگی کافیست مراحل زیر را دنبال کنید.
مرحله اول: به عمل آوردن خمیر مایه
برای شروع کار، از میزان شکر ذکر شده یک قاشق غذاخوری بردارید و داخل کاسهای مناسب بریزید.
مایه خمیر را به شکر اضافه کنید. بعد شیر گرم را به مایه خمیر و شکر اضافه کنید؛ گرمای شیر باید در حدی باشد که دست را نسوزاند.
سپس مواد را هم بزنید. روی کاسه را بپوشونید و یک ربع کنار بگذارید تا زمانی که خمیر مایه حجیم شود و به عمل آید.
مرحله دوم: تهیه خمیر
در کاسه یا ظرف بزرگتری تخم مرغها را بشکنید. روغن مایع را به تخم مرغها اضافه کنید. شکر را هم در این مرحله اضافه کنید.
سپس با همزن دستی شروع به همزدن مخلوط تخم مرغ، روغن و شکر کنید. بعد نمک را به مخلوط اضافه کنید.
حالا خمیر مایه عمل آماده و پف کرده را به مواد بالا اضافه کنید.
در مرحله آخر باید آرد را اضافه کنید. آرد را کم کم داخل بقیه مواد بریزید و هم بزنید.
آرد را تا جایی اضافه کنید که خمیر به دست نچسبد و با ورز دادن خمیر لطیفی بدست بیاد.
دقت کنید آرد به میزان ۵۰۰ گرم کافیست. اگر احساس کردید میزان آرد کم است و چسبندگی خمیر زیاد است، کم کم مابقی آرد را اضافه کنید و مرتب ورز دهید؛ سعی کنید با ورز دادن چسبندگی خمیر را بگیرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان سوخاری؛ با بافتی ترد و شکننده
مرحله سوم: استراحت دادن به خمیر
وقتی خمیر آماده شد، تمام سطح داخلی کاسه بزرگتری را با روغن مایع چرب کنید.
سپس خمیر را به داخل کاسه چرب شده منتقل کنید. بعد از آن، روی خمیر را با حوله یا پارچه مناسبی بپوشانید.
یک ساعت در محیط آشپزخانه استراحت دهید تا خمیر حجم دو برابری پیدا کند.
خمیر را برای عمل آوری در محیط سرد قرار ندهید؛ چون مدت زمان بیشتری طول میکشد تا خمیر به عمل آید.
بهتر است خمیر را در جای تاریک و گرم مثل فر خاموش، یا نزدیک بخاری یا شوفاژ قرار دهید تا زودتر به عمل آید و حجیم شود. در غیر این صورت باز هم باید زمان بدهید تا خمیر پف کرده و حجمش زیاد شود.
مرحله چهارم: ورز دادن و چانه کردن خمیر
بعد از گذشت ۱ ساعت تا ۱ ساعت و نیم پارچه یا درپوش ظرف حاوی خمیر را بردارید؛ مشاهده میکنید که خمیر کاملا پف کرده و حجیم شده است.
پف خمیر را با دست بگیرید و بعد خمیر را ورز بدهید. روی میزکار یا سطح مورد نظر را آرد پاشی کرده و خمیر را به سطح منتقل کنید.
در این مرحله باید مجدد خمیر را ورز دهید. ورز دادن خمیر در بافت، حجم و پف نهایی نان بسیار مؤثر است.
خمیر را به یک سمت بکشید و دوباره جمع کنید. اینکار را چند بار انجام بدهید. ورز دادن خمیر باید حدودا پنج تا ده دقیقه طول بکشد.
بعد از ورز دادن خمیر، آن را به دو یا سه قسمت تقسیم کرده و چند چانه درست کنید. (خمیرهای گرد شده)
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان اهری (یتی قات) خانگی
مرحله پنجم: شکل دادن به خمیر
داخل سینی مناسب فر، کاغذ روغنی بیندازید و با روغن کاملا سطح کاغذ روغنی را چرب کنید.
حالا باید به خمیر شکل بدهید و روی سینی فر قرار دهید.
شکل دادن به خمیر در این مرحله کاملا سلیقهای است؛ میتوانید چند خمیر کوچک تهیه کنید تا نانهای کوچک و یک نفره داشته باشید و یا دو خمیر متوسط داشته باشید.
برای شکل دادن به نانهای کوچک کافیست چانههای کوچک درست کنید و بعد هر چانه را با حرکت دست باریک کنید و به شکل لولهای دربیاورید.
سپس از لبه خمیر شروع به پیچاندن کنید.
هر چانه کوچک را به همین روش شکل دهید. میتونید از کشمش یا گردو زمان رول کردن و پیچاندن، در بین خمیر استفاده کنید.
اگر میخواهید خمیر را بزرگتر تهیه کنید، چانه بزرگتر را گرد در نظر بگیرید کمی با وردنه صاف و پهن کنید یا روی سینی فر که کاغذ روغنی انداختید قرار دهید و با دست و حرکت انگشتان خمیر را پهن و گرد کنید.
بعد به هر شکلی که مایلید روی خمیر طرح ایجاد کنید و به خمیر شکل دهید.
مرحله ششم: استراحت دادن به خمیر قبل از پخت
هر خمیر را روی سینی فر قرار دهید. در این مرحله برای بار دوم باید به خمیرهای آماده شده استراحت دهید.
روی سینی فر که خمیرها را قرار دادید، با پارچه بپوشانید. مجددا بیست دقیقه تا نیم ساعت به خمیرها استراحت دهید تا دوباره پف کرده و حجیم شوند.
مرحله هفتم: رومال کردن
در این فاصله برای رومال روی نانها قبل از پخت، یک عدد زرده تخم مرغ را در ظرفی بریزید و یک قاشق شیر یا روغن به زرده اضافه کنید.
بعد یک قاشق محلول غلیظ زعفران را به زرده و شیر اضافه کنید. مخلوط زرده، شیر و زعفران را هم زده و با هم مخلوط کنید.
سپس با براش یا فرچه روی هر خمیر آماده شده را با مخلوط زرده تخم مرغ رومال کرده و پوشش دهید.
روی رومال میتوانید با کنجد، پودر پسته یا پرک بادام خمیر را تزیین کنید. در نهایت میتوانید شکر دانه درشت روی خمیر بپاشید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان کنجدی جادویی
مرحله هشتم: پخت نان
اکنون زمان آن است که خمیر را داخل فر قرار بدهید.
دقت کنید که از یک ربع قبل، زمانی که خمیر مرحله پایانی استراحت خود را طی میکند، فر را روی دمای ١٨٠ درجه سانتیگراد روشن کنید تا کاملا داغ شود.
سپس سینیهای فرِ حاوی خمیر را داخل فر گرم شده در طبقه وسط فر قرار دهید.
حدودا ۳۰ دقیقه با توجه به دمای فر، پخت خمیر به طول میانجامد.
زمانی که خمیر کاملا در فر پف کرد و اطراف خمیر طلایی شد نانهای شیرمال آماده است.
دقت کنید که برای نانهای کوچک مدت زمان پخت کمتری نیاز است.
اگر میخواهید روی نانها کاملا طلایی شود، کافیست کمی گریل یا دمای بالای فر را روشن کنید و اجازه دهید روی نانها طلایی شود.
مرحله نهم: سرو کردن
بعد از پخت نانها را از فر خارج کنید. حدود یک یا دو قاشق غذاخوری عسل را کمی گرم کنید و با براش یا فرچه، عسل گرم شده را روی نانهای شیرمال که تازه از فر خارج کردید، بزنید.
نانهای شیرمال خوشرنگ و خوش بافت شما آماده است. نوش جان!
بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع نان خانگی در فر یا ماهیتابه
نکات طلایی در تهیه نان شیرمال
در ادامه به چند نکته طلایی برای تهیه نان شیرمال اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای تهیه نان شیرمال در زمان عمل آوری خمیر، دقت کنید که از آرد زیاد استفاده نکنید؛ آرد را کم کم به سایر مواد اضافه کنید. وقتی خمیر بدست آمد، با ورز دادن سعی کنید چسبندگی آن را بگیرید. اگر چسبندگی خمیر زیاد بود به تناوب و کم کم یک یا دو قاشق آرد اضافه کنید.استفاده زیاد از آرد باعث خشک شدن خمیر و در نهایت سفت شدن نان میشود.برای نرمتر شدن نانها در فر میتونید از یک کاسه آب جوش در فر استفاده کنید؛ به این صورت که یه ظرف یا کاسه حاوی آب جوش را در فر و زیر سینی فر که خمیر در آن است قرار دهید تا با بخار آب نان هم بافت نرمتری داشته باشد.نانها را خیلی در فر نگذارید، همین که کامل طلایی شد از فر خارج کنید. در تهیه این نانها میتوانید از کشمش و گردو هم استفاده کنید.دقت کنید که ورز دادن خمیر بسیار حائز اهمیت است و در بافت خمیر بسیار تاثیرگذار! پس خمیر را کاملا ورز دهید.برای داخل خمیر میتوانید از یک عدد تخم مرغ کامل به علاوه سفیده تخم مرغ دوم استفاده کنید و زرده تخم مرغ دوم را برای رومال نگه دارید.در زمان رومال هم میتوانید کمی وانیل به زرده اضافه کنید.از این خمیر برای تهیه نانهای متنوعی میتوانید استفاده کنید.
در این مطلب از مجله آشپزی اکالا طرز تهیه نان شیرمال را برایتان شرح دادیم. پیشنهاد میکنیم حتما این نان خوشمزه را در خانه تهیه کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.
میترا حمیدی هستم متولد۶٨.حسابداری خوندم.اما الان آشپزی میکنم! از وقتی یادم میاد عاشق آشپزی وکیک پزی بودم.خونه دار شدم، مادرشدم وخیلی بیشتر از پیش به آشپزی علاقه مندم! آشپزی وشیرینی پزی برام پره از حس وحال خوب!معتقدم آدمی که آشپزی میکنه باید اصالت خوراک و غذارو بدونه اما درکنارش بتونه مزه های جدیدرو هم خلق کنه. و براین باورم بزرگترین سرآشپزهای دنیاهم اولین بار ایده ای داشتند باعلم و آگاهی اجراش کردند،طعم ومزه دادن به غذا وشیرینی و بعد خالق چیزی شدن که بین همه محبوب شد. یادگرفتن، یادگرفتن وبعد هم کشف مزه های جدید بزرگترین هدفمِ دراین راه! سعی میکنم با کمترین مواد و آسون ترین روش به نتیجه مطلوبم برسم! آشپزی رو سخت نگیرید، باعشق وشوق آشپزی کنید اونوقت میبینید که چقدر این کار واین هنر براتون لذت بخش میشه!