آیا بازار مسکن ایران تحت تأثیر مهاجرت افغان‌ها گرفتار شده است؟ بررسی نقش افغان‌ها در تحولات بازار مسکن

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از رکنا، هجوم اتباع افغانی به برخی از مناطق تهران جای نگرانی است، به طوری که اجاره خانه‌ها در این مناطق برای اهالی قدیمی این مناطق سخت شده و به گفته برخی شهروندان، دیگر جای ایرانی‌ها در این مناطق نیست!

سال هاست که افغان‌ها در گوشه به گوشه شهر بزرگی مثل تهران سکونت دارند به طوری که خانواده این گروه به نوعی بزرگترین خانواده اتباع خارجی در ایران شده اند.

بنا به اعلام سازمان بین‌المللی مهاجرت، برای اولین بار و پس از ۴۰ سال، روند بازگشت اتباع افغان به داخل ایران تسریع شده است، به طوری که در سه سال گذشته ۳.۷ میلیون افغانستانی به ایران بازگشته‌اند.

از سال ۲۰۲۰ میلادی تاکنون نزدیک به هشت میلیون شهروند افغانستانی سرزمین خود را ترک کرده‌اند. سازمان بین‌المللی مهاجرت می‌گوید از این میان یک میلیون افغانستانی به کشور‌های اروپایی پناه برده و ۸۵ درصد به کشور‌های همسایه رفته‌اند. در گزارش این آژانس متعلق به سازمان ملل آمده است که حدود ۷۰ درصد از افغانستانی‌هایی که به ایران مهاجرت می‌کنند، می‌گویند به دلیل نبود فرصت‌های شغلی سرزمین خود را ترک کرده‌اند.

 

بازار مسکن به کدام سو می رود؟

حالا وضعیت بازگشت اتباع خارجی از ایران سرعت گرفته است و انتظار مردم از مسئولان برای ساماندهی حداقلی بازار مسکن در تهران بیشتر شده است.

در این بین هادی سرخوش، فعال و تحلیلگر بازار مسکن در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه کدام مناطق پایتخت، محل سکونت اتباع خارجی به ویژه افاغنه هستند؟ گفت: برخی محلات در هر منطقه از تهران محل سکونت اتباع خارجی است؛ در منطقه‌ای از شمال، مرکز، جنوب و شرق و غرب تهران نیست که افغانی‌ها در آن سکونت نداشته باشند و این موضوع همه‌گیری شده است.

وی ادامه داد: برخی از محلات دارای خانه‌های بی سند هستند و اجاره آن برای صاحبخانه‌ها بسیار سخت شده است؛ از این رو این محلات برای اسکان افغان‌ها بسیار مهم است چراکه قانونی برای به دردسر افتادن آن‌ها وجود ندارد.

سرخوش با اشاره به اینکه در بخش‌هایی از منطقه درکه (شهرداری منطقه ۱) در دامنه کوه‌های شمالی تهران، افغان‌ها سکونت دارند، گفت: برخی از واحد‌های مسکونی در این منطقه بدون سند هستند و صاحب خانه‌ها ترجیح می‌دهند که خانه‌های خود را به افغان‌ها اجاره داده دهند. از این رو این منطقه مانند سایر مناطق که خانه‌های بدون سند دارد، محل سکونت افغان‌ها شده است.

به گفته این تحلیلگر بازار مسکن، این منطقه گوشه‌ای از محله‌های شهر تهران است که اتباع خارجی بدون دردسر اقدام به اجاره خانه می‌کنند اما این وضعیت می‌تواند تبعات سنگینی بر اقتصاد بازار مسکن داشته باشد که تا امروز نیز اثرات آن به خوبی قابل مشاهده است.

وی گفت: اجاره‌های ارزان، محله‌های قدیمی و بافت‌های متراکم جهت همبستگی بیشتر، مولفه‌هایی است که اتباع خارجی برای سکونت موقت و دائم در شهر تهران به آن توجه می‌کنند.

سرخوش با اشاره به قیمت اجاره خانه توسط اتباع خارجی گفت: افغان‌ها در ایران به دلیل اسکان همزمان چند خانوار در یک واحد مسکونی، ترجیح می‌دهند که خانه‌های دربست و حیاط دار اجاره کنند تا به راحتی چند خانوار در آن سکونت داشته باشند.

این تحلیلگر بازار مسکن خاطرنشان کرد: این اتباع با توجه به درآمد و وضعیت ماندگاریشان در ایران به دنبال پرداخت اجاره به صورت ماهانه به صاحب خانه‌ها هستند از این رو تمایلی به پرداخت ودیعه پیش پرداخت ندارند.

مطالب مفید