پیامدهای بستن حساب‌های صرافی‌های رمزارزی در ایران و تاثیرات آن بر بازار دیجیتال

ارسال شده توسط: علیرضا قادرمیهنی 05 آبان 1403 ساعت 18:49

به اعتقاد فعالان حوزه کریپتو، مسدودسازی حساب صرافی‌های ارز دیجیتال داخلی می‌تواند پیامدها و تبعات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

بانک مرکزی از روز پنجشنبه مورخ 3 آبان ماه 1403 در اقدامی ناگهانی و ضربتی، حساب واریز و برداشت صرافی‌های رمزارز داخلی را مسدود کرد. بهانه معاونت ارزی بانک مرکزی این بود که صرافی‌های داخلی با معاملات تتر باعث افزایش نرخ ارز شده و در پی تشکیل جلسه‌ای ویژه به چنین نتیجه‌ای رسیده‌اند.

امروز مورخ 5 آبان ماه سال جاری، کلیه محدودیت‌های فوق برداشته شده و صرافی‌های داخلی به فعالیت عادی خود ادامه می‌دهند. گجت نیوز پای دردودل یکی از فعالان این حوزه نشسته و به مصاحبه با رضا مسعودی‌فر، مدیرعامل صرافی تترلند پرداخته است. در ادامه ضمن بررسی اجمالی این اتفاق از زبان ایشان به بررسی تبعات مسدودسازی صرافی‌های رمزارز داخلی می‌پردازیم.

تبعات مسدودسازی حساب صرافی های ارز دیجیتال چیست؟

مدیرعامل صرافی تترلند ضمن انتقاد از عملکرد معاونت بانک مرکزی به بند الف ماده 42 این بانک اشاره کرده و معتقد است که اتهام اثرگذاری فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال داخلی روی قیمت ارز، ادعایی به دور از منطق است. یکی از موضوعات مهمی که ایشان به آن اشاره داشته، تأثیرگذاری نرخ تتر روی قیمت ارز است. ایشان در پاسخ به این سوال که آیا حجم معاملات تتر اثربخشی زیادی روی نرخ ارز دارد یا خیر، گفت:

حجم معاملات رمزارزی به اندازه‌ای نیست که بتواند چنین تأثیر مهمی روی بازار بگذارد. بانک مرکزی از دو سال قبل، برای واریز وجه به صرافی‌ها محدودیت 25 میلیون تومانی گذاشت و هم اکنون هیچ کاربری با یک کد ملی نمی‌تواند بیش از مبلغ فوق از صرافی‌های داخلی تتر خریداری کند.

پیامدهای مسدود کردن حساب صرافی‌های داخلی

 

یکی از نگرانی فعالان حوزه رمزارز در ایران، پیامدها و تبعات مسدودسازی حساب صرافی هاست. در وضعیت فعلی بازارهای مختلفی در کشور وجود دارد که در آن‌ها دلار بدون نظارت خرید و فروش می‌شود. به اعتقاد رضا مسعودی‌فر، در چنین وضعیتی صرافی‌ها با شفافیت خود به کمک بانک مرکزی می‌آیند و مبدأ و مقصد واریزها و برداشت‌ها را به طور شفاف به دولت نشان می‌دهند.

صرافی‌ها مزیت مهمی برای دولت دارند، چرا که با فرآیند احراز هویت خود مانع از سوء استفاده و کلاهبرداری‌های رایج در بازار ارز می‌شوند. اگر بانک مرکزی سعی کند که با توجه به صرافی‌های داخلی، بخش پنهان بازارهای سیاه دلار را به سمت پلتفرم‌های تحت نظارت بکشاند، اغلب مشکلات فعلی حل می‌شود.

با این اوصاف یکی از پیامدهای مهم و اساسی که در پی مسدودسازی حساب صرافی‌های ارز دیجیتال به منصه ظهور می‌رسد، از بین رفتن شفافیت و رونق گرفتن هر چه بیشتر بازارهای ثانویه و سیاه ارز است. به اعتقاد مدیرعامل تترلند، نخستین پیامد اصلی و مهم این تصمیم عجولانه از سوی معاونت ارزی بانک مرکزی، از بین رفتن اعتماد کاربران به صرافی هاست. مسعودی‌فر می‌گوید:

کاربران پیش خود این طور استدلال می‌کنند که نکند مسدود شدن حسابشان نزد صرافی‌ها دوباره تکرار شود و حتی روزی بیاید که به کلی سرمایه‌شان از بین برود. نتیجه از بین رفتن اعتماد کاربران به پلتفرم‌های داخلی، مهاجرت به صرافی‌های خارجی و انتقال سرمایه و دارایی به خارج از مرزها است.

به گفته این فعال حوزه ارزهای دیجیتال، صرافی‌های خارجی کشور ما را تحریم کرده‌اند و اگر متوجه این موضوع شوند که بخشی از کاربران آن‌ها ایرانی است، سریعا اقدام به بلوکه کردن حساب ایرانی‌ها می‌کنند و پیامد مهم بعدی بروز و ظهور پیدا خواهد کرد. معضل بعدی که محدودیت حجم معاملات تتر در داخل صرافی‌ها ایجاد کرده، معاملات غیرقانونی و زیرزمینی است.

 

مدیرعامل تترلند معتقد است که وقتی کاربری ایرانی نیاز به خرید 500 میلیون تومان تتر است و نمی‌تواند به یکباره آن را به دست آورد، از طریق گروه‌های تلگرامی و واتساپی با سودجویان ارتباط می‌گیرد و سپس اقدام به انتقال تتر از یک کیف پول به ولت دیگر می‌کند تا نیازش را برطرف کند.

لازم به ذکر است که از امروز صبح مورخ 5 آبان ماه 1403، محدودیت واریز و برداشت از صرافی‌ها برطرف شده و کاربران می‌توانند به فعالیت‌های خود ادامه دهند. به نظر شما چه تبعات دیگری در پی تصمیمات ناگهانی بانک مرکزی می‌تواند گریبان صرافی‌های رمزارز ایران را بگیرد؟

در گجت نیوز بخوانید: حساب صرافی های رمزارز توسط بانک مرکزی کشور مسدود شد تغییرات جدید در تترلند: کاهش کارمزدها و اصلاح سطوح کاربری این مرد احتمالا ساتوشی ناکاموتو یعنی خالق بیت کوین باشد

مطالب مفید