راسوها عامل پاندمی آنفولانزای پرندگان
راسوها مدل مناسبی برای بررسی نحوه انتقال ویروسهای آنفولانزا به پستانداران هستند. Kawaoka و همکارانش در مؤسسه تحقیقاتی آنفولانزا در دانشگاه UW–Madison این موضوع را مطالعه میکنند، چرا که چنین انتقالی میتواند باعث وقوع پاندمی آنفولانزا شود.
به گزارش ایسنا و به نقل از سی تک دیلی، سویه ویروس H۵N۱ در بهار امسال در یک کارگر لبنیات در تگزاس مشاهده شد. این سویه از طریق هوا میان راسوها قابل انتقال است. در مطالعهای که توسط محققان دانشگاه Wisconsin–Madison انجام شد، مشخص شد که تمامی حیوانات آلوده به این ویروس جان باختهاند.
خبر خوب این است که کارگر آلوده، علائم خفیفی داشت و بهطور کامل بهبود یافت. همچنین، بهنظر میرسد که سویه H۵N۱ که به کارگر منتقل شده بود، در محیط گسترش نیافته است.
با این وجود، یافتههای این تحقیق نشان میدهد که این ویروس، همچنان در میان گاوها در حال گسترش است و گاهی به کارگران منتقل میشود و میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد.
سرپرست این تحقیق میگوید که از قدرت کشتار این سویه در راسوها شگفتزده شده است. Kawaoka، استاد علوم بیماریشناسی در دانشگاه UW–Madison که هدایت این تحقیق را بر عهده داشته، میگوید: این یکی از کشندهترین ویروسهایی است که تا به حال در راسوها دیدهام.
راسوها مدل مناسبی برای بررسی نحوه انتقال ویروسهای آنفولانزا به پستانداران هستند. Kawaoka و همکارانش در مؤسسه تحقیقاتی آنفولانزا در دانشگاه UW–Madison این موضوع را مطالعه میکنند، چرا که چنین انتقالی میتواند باعث وقوع پاندمی آنفولانزا شود.
ویروسهای H۵N۱ مانند دیگر ویروسهای آنفولانزا، هنگام آلوده کردن میزبانهای جدید با سرعت نسبتاً بالایی جهش پیدا میکنند. این جهشها گاهی به ویروسها اجازه میدهند که به راحتی به گونههای جدید آلوده شده و در آنها گسترش یابند. به همین دلیل، ویروسهای H۵N۱ که در سالهای اخیر پرندگان را در سراسر جهان آلوده کردهاند، اکنون در میان پستانداران، به ویژه گاوهای آمریکای شمالی شروع به گسترش کردهاند.
Kawaoka میگوید: موضوع پیچیده و گیجکننده این است که چرا انسانی که به این ویروس آلوده شد، عفونت شدیدی نداشت.
در ادامه او به چند احتمال اشاره میکند و بیان میکند که شاید مواجهه با ویروسهای آنفولانزای فصلی باعث ایجاد سطحی از حفاظت از طریق آنتیبادیها شده است، یا شاید مسیر عفونت مهم باشد؛ علامت اصلی فرد مبتلا شده التهاب ملتحمه بود که نشان میدهد ویروس از طریق چشم و نه از طریق مسیر تنفسی معمول وارد بدن شده است. احتمال دیگری این است که این سویه خاص، ممکن است در انسانها نسبت به پستاندارانی مانند راسوها شدت کمتری داشته باشد.
Kawaoka در پایان یادآور میشود: اینها همگی احتمالها هستند، اما ما هنوز مطمئن نیستیم و اینکه آیا ویروسی با چنین جهشی برای انسان خطرناک خواهد بود یا نه، هنوز مشخص نیست.
نتایج این پژوهش در تاریخ ۲۸ اکتبر ۲۰۲۴ در مجله Nature منتشر شده است.