مشکلات جدی در ترخیص کالا از گمرک/ فرآیند تامین و تخصیص ارز تا ۶ ماه
اقتصاد آنلاین؛ گروه استان ها- امیرحسین قیطانی رئیس کمیسیون بازرگانی، حملونقل و گمرک اتاق بازرگانی البرز در دهمین نشست این کمیسیون با اشاره به مشکلات ترخیص کالا از گمرک و تاخیر در ارائه لیست کالاها به شورای امنیت ملی بیان کرد: در صورت عدم اقدام سریع در خصوص عدم ترخیص به موقع کالاهای مورد نیاز واحدهای تولیدی با کاهش فعالیت این مجموعهها، افزایش هزینههای انبارداری و نگهداری کالاها، کاهش سهم تولیدکنندگان در بازار، اختلال در زنجیره تولید و یا افزایش قیمت محصولات نهایی مواجه میشوند.
وی در ادامه تاکید کرد: فرآیند تامین و تخصیص ارز به مدت ۴ تا ۶ ماه به طول میانجامد و در حال حاضر چندین مصوبه نیاز به تمدید دارد که هنوز هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشده است.
رئیس کمیسیون بازرگانی اتاق البرز همچنین به مشکلات حملونقل هوایی کالا اشاره کرد و گفت: قیمت سوخت برای حملونقل کالا اختلاف بسیار فاحشی با قیمت سوخت برای مسافران است که این موضوع موجب کاهش صرفه اقتصادی حملونقل هوایی میشود.
وی با توضیح اینکه بسیاری از فعالان اقتصادی به دلیل مشکلات زیرساختی و هزینههای بالای انتقال پول از شبکههای غیربانکی از رقابت با کشورهای هم سطح خود بازماندهاند، افزود: از دولت و بانک مرکزی خواستار بررسی مجدد کنوانسیونهای مرتبط با خدمات شبکه بانکی بینالمللی هستیم.
قیطانی با بیان اینکه باید از فرصتهای موجود در کشور برای بهبود شرایط تجاری و به رشد و توسعه پایدار اقتصادی کشور بهرهبرداری شود، گفت: در این مورد ضمن تسهیل مقررات و قوانین تجاری، شناسایی و استفاده از منابع داخلی و تقویت مراودات بینالمللی در جهت افزایش صادرات و جذب سرمایهگذار به توسعه زیرساختها و آموزش و توانمندسازی نیروی کار به منظور بهبود کیفیت تولید داخل نیاز است.
وی در بخش دیگری با انتقاد از عدم مشارکت و بهرهبرداری از ظرفیت بخش خصوصی در فرآیند تدوین بخشنامهها و دستورالعملها دستگاههای دولتی بیان کرد: هیچگاه نظر بخش خصوصی در نوشتن این دستورالعملها، بخشنامهها و شیوهنامههای خلقالساعه خواسته نشده و این موضوع مشکلاتی برای تصمیمگیریهای حاکمیتی و تولید کنندگان ایجاد کرده است.
رئیس کمیسیون بازرگانی، حملونقل و گمرک اتاق البرز همچنین به مشکلات موجود در زنجیره لجستیک اشاره کرد و گفت: در حال حاضر کشور در زمینه حملونقل و تجارت به ویژه در زمینه صادرات و واردات با مشکلاتی مواجه است که برای حل آن نیاز است که نهادهای دولتی و بخش خصوصی همکاری و هماهنگی بیشتری با هم داشته باشند.
در بخش دیگری از این نشست، اعضاء کمیسیون و فعالان بخش خصوصی به بیان دغدغههای خود درباره عدم شفافیت و مشکلات موجود در سامانههای نظارتی و ثبت اطلاعات پرداختند، در این رابطه محمد صفاریون عضو کمیسیون و مدیرعامل شرکت آریوژن فارمد به این نکته اشاره کرد که سازمانهای نظارتی باید به نظرات و دغدغههای فعالان اقتصادی توجه کنند و از مشکلات موجود در سامانههای جامع انبارها و شناسه کالاها آگاه باشند.
وی تاکید کرد: عدم هماهنگی و شفافیت در ثبت اطلاعات میتواند به کاهش اعتماد و کارایی سیستم منجر شود، مشکلات خاصی نیز در بخش دارویی و برخی صنایع دیگر وجود دارد که باید بررسی و حل شود.
در خصوص این موضوع نیز اعضاء بر لزوم تشکیل کارگروههای مشترک برای شناسایی و حل این مشکلات تأکید کردند.
به نقل از روابطعمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز، در ادامه احمد قیطانچی عضو کمیسیون و مدیرعامل شرکت شایان شرق پارس نیز ضمن معرفی طرحهای صادراتی استان و مشکلاتی که در مسیر ثبت و صادرات کالاها وجود دارد، بر اهمیت حمایت اتاق بازرگانی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان تاکید کرد.
در ادامه نیز اعضاء بر لزوم ایجاد بانک اطلاعاتی از توانمندیهای صادراتی البرز و تسهیلگری در فرآیند صادرات و ضرورت توسعه سطح همکاری میان بخش خصوصی و دولتی البرز به منظور بهبود زیرساختهای صادراتی استان تاکید کردند.
همچنین با توجه به طرح مشکلاتی در خصوص سامانه جامع تجارت و سامانه جدید انبارها مقرر شد که کارگروهی بدین منظور برای بررسی موضوعات مرتبط ذیل کمیسیون بازرگانی اتاق البرز تشکیل شود.