چرا نباید تختمان را مرتب کنیم؟
راهنماتو- شاید به نظرتان برسد که توصیه به «مرتب نکردن تخت بعد از بیدار شدن»، عنوانی جنجالی برای دیده شدن در فضای مجازی است. اما باید بدانید کم نیستند افرادی که عاشق مرتب کردن تخت بلافاصله بعد از بیدار شدن هستند. آنها از مشاهده تخت مرتب انرژی میگیرند. البته بماند که بعضی مربیان توسعه فردی نیز این اقدام را اولین گام در شروع یک روز کاری برای احساس مولد بودن میداند و عدهای هم معتقدند که مرتب کردن تخت هم برای جسم و هم برای روان مفید است.
به گزارش راهنماتو، اما دکتر مایرو فیگورا، پزشک متخصص بیهوشی، میگوید که مرتب کردن تخت بلافاصله بعد از بیدار شدن میتواند برایتان پیامدهای منفی داشته باشد و سلامتیتان را تهدید کند.
دکتر فیگورا توضیح میدهد که آدمها در خواب عرق میکنند، بنابراین وقتی که تختشان را مرتب میکنند، تخت رطوبتی که از عرق شبانگاهی به جا مانده را در خودش گیر میندازد. این اتفاق، تخت شما را تبدیل میکند به محیط مناسبی برای رشد مایتها یا حشرات و کرمهای بسیار ریزی که در غبار زندگی میکنند. این حشرات ریز از پوست مرده انسان تغذیه میکنند تا زنده بمانند.
برطبق دکتر فیگورا، یک تشک معمولی بیش از 10میلیارد کرم غبار دارد و اگر شما بالشی 2ساله یا بالاتر داشته باشید، احتمالاً 10درصد از وزن این بالش ناشی از این مایتها و فضولاتشان است.
هنوز دارید بالا میآورید؟
دکتر فیگورا در ادامه میگوید، چون این چنین است، بهترین گزینه برای شما آن است که حداقل یک تا دو ساعت بعد از بیدار شدن صبر کنید و بعد تخت را مرتب کنید. این کار به ملحفهها، روبالشی، پتو و تشک وقت کافی میدهد تا خشک شوند و بنابراین مایتها یا کرمهای ریزی که با عنوان کرمهای پنیر هم شناخته میشوند، نتوانند «مهمانی بگیرند.»
چرا مایتهای غبار از تخت مرتب استقبال میکنند؟
دکتر راج داسگوپتا، مشاور پزشکی، میگوید: «مایتهای غبار در محیط مرطوب و گرم مثل تخت مرتب رشد و نمو میکنند. وقتی تختتان را نامرتب رها میکنید، هوا در ملحفهها به گردش در میآید که این امر رطوبت را کاهش میدهد و باعث میشود که مایتها به سختی بتوانند زنده بمانند.»
اگر تا حالا به قدر کافی حالتان بد شده است، یک خبر بدتر داریم؛ قرار است که موضوع چندشآورتر شود.
دکتر داسگوپتا توضیح میدهد: «مایتهای غبار خودشان مضر نیستند بلکه فضولات و بخشهای مرده آنها هستند که میتوانند واکنشهای حساسیتی ایجاد کنند و به خارش پوست یا مسائل تنفسی منجر شوند.»
چرا کسانی که دهها سال است تختشان را مرتب میکنند با این موجودات مواجه نشدهاند؟
دکتر داسگوپتا میگوید: «مایتهای غبار فقط میتوانند برای افرادی که به این موجودات حساسیت دارند، مثل کسانی که آسم یا آلرژی دارند، مشکل ایجاد کنند. این افراد ممکن است واکنشهای حساسیتبرانگیزی از خفیف تا شدید را تجربه کنند. در خفیفترین شکل که هنوز هم دردسرساز است، فرد سرفه و عطسه میکند، آبریزش بینی دارد، خارش چشم و احساس خفگی دارد. در بدترین حالت فرد ممکن است دچار حملات آسم، گرفتگی قفسه سینه و مشکل در تنفس یا سرگیجه شود.»
علائم مایتهای غبار در تخت
مایتها یا کرمهای ریز غبار را نمیتوان با چشم غیرمسلح دید. درنتیجه، باید به علائمی که در بالا اشاره شد، توجه کنید. دکتر داسگوپتا میگوید به خصوص باید به علائم صبحگاهی حساس باشید. اگر هنوز نمیدانید چرا صبحها این علائم را دارید به پزشک حساسیت، متخصص ایمنی یا متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
چطور از ورود این کرمهای ریز به خانه پیشگیری کنیم؟
رطوبت خانه را کم کنید
فرش محل مناسبی برای جمع شدن این کرمهایی ریز است
مبلمان را مرتب تمیز کنید
سعی کنید که تشک و بالش را در محفظههای ضد حساسیت بگذارید
اگر حیوانات تاکسیدرمی دارید، تعداد آنها را کم کنید
وسایل تخت را هفتهای یکبار بشویید
مرتب جارو برقی استفاده کنید
از تصفیهکننده هوا استفاده کنید