بازارها زیر پرچم سیاست فدرالرزرو
به گزارش تجارت نیوز،
در جلسه نوامبر ۲۰۲۴، فدرال رزرو کریدور نرخ بهره بین بانکی را ۲۵ نقطه پایه کاهش داده و آن را به محدوده ۴.۵تا ۴.۷۵درصد رساند که مطابق با انتظارات فعالان بازار و دادههای ابزار cme fedwatch بود و این کاهش دوم پس از کاهش بزرگ ۵۰ نقطه پایه در سپتامبر صورت گرفت. سیاستگذاران بار دیگر تاکید کردند که آنها به دقت دادههای ورودی، چشمانداز در حال تکامل و تعادل ریسکها را هنگام بررسی هرگونه تغییر اضافی در هزینههای استقراض ارزیابی خواهند کرد.
در کنفرانس خبری معمول، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو اعلام کرد که فدرال رزرو در مسیر از پیش تعیینشدهای قرار ندارد و تصمیمات خود را بهصورت جلسه به جلسه اتخاذ خواهد کرد. پاول همچنین در مورد امکان عدم تغییر نرخ بهره در جلسه دسامبر اظهار کرد که این بانک باید دادههای اقتصادی را به دقت برای تصمیمگیری ارزیابی کند؛ اما این بهمعنای قطعیت در مورد کاهش نرخ بهره در دسامبر نیست. درخصوص تاثیر پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، پاول اشاره کرد که این انتخابات تاثیری بر تصمیمات سیاستی در کوتاهمدت نخواهد داشت و فدرالرزرو هیچگاه پیشبینی نمیکند، گمانهزنی نمیکند و فرض نمیکند که سیاستهای دولت آینده چگونه خواهد بود. نرخ بهره سیاستی توسط فدرالرزرو، بهعنوان یکی از ابزارهای اصلی سیاست پولی، تاثیرات زیادی بر اقتصاد جهانی، قیمت کامودیتیها و بازار کار دارد. این تاثیرات به این شرح است:
تاثیر بر اقتصاد جهانی
افزایش نقدینگی و اعتبار ارزانتر: کاهش نرخ بهره موجب ارزانتر شدن اعتبار میشود. این امر به بانکها و موسسات مالی این امکان را میدهد که به راحتی و با هزینه کمتر وام دهند. در نتیجه، مصرفکنندگان و شرکتها بیشتر به وامگیری و مصرف/سرمایهگذاری تمایل پیدا میکنند.
افزایش تقاضا: کاهش نرخ بهره به رشد اقتصادی کمک میکند؛ چراکه مصرف و سرمایهگذاری افزایش مییابد. این رشد اقتصادی میتواند به بهبود شرایط اقتصادی در سطح جهانی، به ویژه در کشورهایی که به اقتصاد آمریکا وابسته هستند، منجر شود.
ضعف دلار: نرخهای بهره پایینتر در آمریکا معمولا موجب کاهش جذابیت دلار برای سرمایهگذاران میشود که ممکن است منجر به کاهش ارزش دلار در برابر ارزهای دیگر شود. این امر میتواند به صادرات آمریکا کمک کند و موجب افزایش تقاضا برای کالاهای آمریکایی در بازارهای جهانی شود.
تاثیر بر قیمت کامودیتیها
افزایش قیمت کامودیتیها: نرخ بهره پایین معمولا موجب افزایش تقاضا برای کالاهای اساسی(کامودیتیها) میشود. همچنین با کاهش نرخ بهره، سرمایهگذاران به جای نگهداری پول نقد یا داراییهای مالی با بازده کم، ممکن است به سمت خرید کالاهای فیزیکی مثل طلا، نفت، مس و… گرایش پیدا کنند. این امر باعث افزایش قیمت این کالاها میشود.
نفت: کاهش نرخ بهره باعث تقویت تقاضا برای انرژی میشود؛ زیرا هزینههای وامگیری پایینتر است و ممکن است رشد اقتصادی در کشورهای مصرفکننده بزرگ انرژی (مثل چین و هند) را افزایش دهد که به نوبه خود قیمت نفت را بالا میبرد.
طلا و سایر فلزات گرانبها: در شرایطی که نرخ بهره پایین باشد، جذابیت داراییهای بدون بازده مانند طلا بیشتر میشود؛ زیرا بازده سایر داراییها (مانند اوراق قرضه) کاهش مییابد. این میتواند موجب افزایش قیمت طلا و فلزات گرانبها شود.
تاثیر بر بازار کار
افزایش اشتغال: کاهش نرخ بهره موجب ارزانتر شدن وامها میشود و این باعث افزایش سرمایهگذاری توسط شرکتها و مصرف بیشتر توسط خانوارها میشود. این امر میتواند به افزایش تقاضا برای نیروی کار و در نتیجه کاهش نرخ بیکاری منجر شود.
محرک رشد در بخشهای خاص: کاهش نرخ بهره میتواند تاثیر خاصی در بخشهای خاصی از اقتصاد مانند مسکن و ساختوساز که به وامهای بانکی وابسته هستند، داشته باشد. این بخشها میتوانند شاهد افزایش استخدام و رشد شغلی باشند.
تورم دستمزد: با افزایش تقاضا برای نیروی کار و کاهش نرخ بیکاری، ممکن است فشارهایی به سمت افزایش دستمزدها ایجاد شود. این میتواند منجر به افزایش تورم دستمزدها شود که اثرات تورمی در سایر بخشهای اقتصاد دارد. بهطور خلاصه، کاهش نرخ بهره سیاستی توسط فدرالرزرو به افزایش تقاضا، رشد اقتصادی و افزایش قیمت کامودیتیها کمک میکند؛ درحالیکه بر بازار کار نیز از طریق کاهش بیکاری و احتمالا افزایش دستمزدها تاثیرگذار است.
منبع :
دنیای اقتصاد