معرفی گنبد نمکی جاشک؛ بانمک‌ترین تجربه کوهنوردی در بوشهر

آیا برای یک ماجراجویی متفاوت آماده‌اید؟ کوهنوردی در گنبد نمکی جاشک بوشهر، تجربه‌ای هیجان‌انگیز و به یاد ماندنی را برای شما رقم خواهد زد. در این مطلب از مجله اکالا به معرفی گنبد نمکی جاشک خواهیم پرداخت تا صدای خوش راه رفتن را روی بلورهای نمکی تجربه کنید.

گنبد نمکی؛ شگفتی زمین

گنبدهای نمکی، این پدیده‌های طبیعی خارق‌العاده، سالهاست که توجه دانشمندان را مجذوب خود کرده‌اند. خوشبختانه، امروزه نیز مبحث شیرین زمین شناسی در کتاب‌های درسی مورد بحث قرار می‌گیرد و جوانان آشنایی بیشتری با این پدیده دارند. 

اما عادلانه نیست که به گنبدهای نمکی فقط به عنوان یک جاذبه علمی نگاه کنید. کوهی از نمک با بلورهای رنگارنگ را تصور کنید که با راه رفتن روی آن‌ها صدای جذابی ساطع می‌شود. این منظره و انعکاس صدا، سالانه گردشگران بسیاری را به سمت خود فرا می‌خواند.

لازم به ذکر است که گنبدهای نمکی، علاوه بر زیبایی شگفت‌انگیز شامل منابع ارزشمندی همچون سولفات پتاس، آهن، نمک و… هستند. در ایران نیز گنبدهای نمکی متعددی وجود دارد؛ اما گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر، با زیبایی خیره‌کننده و ابعاد عظیم، به عنوان بزرگ‌تربن گنبد نمکی خاورمیانه بسیار حائز اهمیت است. 

اهمیت گنبد نمکی جاشک

همانطور که گفته شد گنبد نمکی جاشک، عنوان بزرگ‌ترین گنبد نمکی خاورمیانه را از آن خود کرده است و قدمت آن به بیش از ۶۰۰ میلیون سال می‌رسد. این پدیده طبیعی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و به همین دلیل نیز حفظ آن به بهترین شکل ممکن بسیار حائز اهمیت است. 

این گنبد، یک گنبد نمکی فعال به حساب می‌آید و به خاطر دلایلی که ذکر شد، سالانه توجه محققان و گردشگران بسیاری را از سراسر جهان مجذوب خود می‌کند و از مقاصد مهم ژئوتوریسم به شمار می‌رود. تماشای یک پدیده طبیعی که میلیون‌ها سال از عمرش می‌گذرد، تجربه‌ای است که به ندرت نصیب هر کسی می‌شود.

گنبد نمکی جاشک کجاست؟

گنبد نمکی جاشک در فاصله ۱۴۴ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر واقع شده است. این پدیده طبیعی با وسعتی نزدیک به ۴ هزار هکتار در میان دو شهرستان دشتی (خورموج) و دیر قرار دارد و توسط چهار روستای گنخک، جاشک، باغان و درویشی احاطه شده است. لازم به ذکر است که این گنبد نمکی ۵۵ کیلومتر با خورموج و ۱۵ کیلومتر با کاکی فاصله دارد.

بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی دماوند

مسیر دسترسی به گنبد نمکی جاشک

همانطور که می‌دانید بهترین راه برای سفر به جنوب کشور سفر هوایی است. چرا که رانندگی طولانی در اقلیمی گرم و شرجی می‌تواند لذت سفر را به کامتان تلخ کند. اما اگر در فصلی خوش آب و هوا قصد سفر به بوشهر را دارید، مسیر زمینی نیز بسیار لذت‌بخش و جذاب خواهد بود. 

پس ابتدا با مسیر هوایی یا زمینی خودتان را به بوشهر برسانید. سپس از بوشهر وارد مسیر بوشهر- دیر شوید و این مسیر را ادامه دهید تا از شهرستان خورموج و کاکی عبور کنید و به روستای گنخک برسید. ۳ کیلومتر بعد از این روستا تابلو راهنمای کوه نمک را مشاهده خواهید کرد که اکنون محیط بانی در ابتدای آن قرار گرفته است.

بهترین زمان سفر به گنبد نمکی جاشک

بهترین زمان برای سفر به گنبد نمکی جاشک، فصل‌های خنک سال یعنی پاییز و زمستان است. هوای گرم و شرجی بهار و تابستان، کوهنوردی در این منطقه را دشوار و حتی خطرناک می‌کند.

برای لذت بردن از زیبایی‌های گنبد نمکی، بهتر است در روزهای آفتابی پاییز و زمستان به این منطقه سفر کنید. پس، قبل از سفر حتما وضعیت آب و هوا را بررسی کنید تا از بارندگی‌های احتمالی که ممکن است زیبایی نمک‌ها را تحت تاثیر قرار دهد، مطمئن شوید.

افسانه‌های پنهان در دل کوه نمک

پیشینیان وقتی نمی‌توانستند علت پدیده‌ای را درک کنند، افسانه‌های عجیب و غریبی را به آن گره‌ می‌زدند. گنبد نمکی جاشک نیز از این قاعده مستثنی نیست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید افراد بومی این منطقه معتقدند که نباید اطراف گنبد نمکی رفت، چون اجنه در این مکان سکونت دارند و سوراخ‌های طبیعی آن را دودکش جن می‌نامند. 

عده‌ای دیگر نیز بر این عقیده‌اند که این گنبد خانه دیوی بوده است که وظیفه حفاظت از حریم قلمرو را بر عهده داشته است. امروزه با پیشرفت علم، ساختارهای بلورین و رنگ‌های متنوع گنبد نمکی جاشک را می‌توان به طور علمی توضیح داد. اما همچنان شنیدن افسانه‌های مرتبط با آن، جذابیت منطقه را چندین برابر می‌کند و نشان از تلاش عمیق انسان برای درک طبیعت دارد. 

بیشتر بخوانید: کوهمره سرخی شیراز کجاست؟ راهنمای سفر در پاییز

پوشش گیاهی و جانوری گنبد نمکی جاشک

این منطقه به دلیل کم آبی و خاک نامناسب از نظر پوشش گیاهی چندان غنی نیست. البته ناگفته نماند که گونه‌های گیاهی مقاوم به شوری و گرما همچون خارشتر، گز، کنار، کلخونک، گون و کهور به راحتی می‌توانند در این منطقه رشد کنند. 

ممکن است در این منطقه با انواع خزندگان مواجه شوید؛ پس مراقب باشید. اگر شانس یارتان باشد در این منطقه می‌توانید با بز، قوچ و آهو، روباه نیز چشم در چشم شوید. ارتفاعات گنبد نیز مکان مناسبی برای لانه سازی پرستوها، نیهو، سهره‌ها و… است. 

در سفر به جاشک از چه جاهایی دیدن کنیم؟

علاوه بر گنبد نمکی، این منطقه میزبان یخچال‌های نمکی، غارهای نمکی، چشمه‌های نمکی و آبشارهای نمکی نیز است. بدون شک تماشای این همه جاذبه سفید پوش شده با نمک، شما را شگفت‌زده خواهد کرد. این پدیده از دور همانند کوهستان‌های برفی است که در دل منطقه‌ای شرجی قرار دارد. 

پس وارد غارها شوید و از تماشای استلاکتیت‌ها و استلاگمیت‌های نمکی نهایت لذت را ببرید. بلورهای نمک شفاف و رنگ‌های متنوع کانی‌ها، یک پالت رنگ طبیعی را خلق کرده‌اند که چشم هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند.

نمک‌های صنعتی این گنبد نیز با تنوع رنگی قهوه‌ای، سیاه، نارنجی، زرد، قرمز و سفید، زیبایی این پدیده را دو چندان کرده‌اند. راه رفتن روی نمک‌ها نیز خود نوعی تراپی به حساب می‌آید؛ پس با سفر به این منطقه خودتان را به آغوش طبیعت بسپارید و روح‌تان را جلا دهید.

در بازدید از این منطقه دره گل کلم را فراموش نکنید. دره گل کلم، یک شاهکار طبیعی است. بلورهای نمک به شکل گل‌کلم‌های سفید و نارنجی، منظره‌ای رویایی را خلق کرده‌اند که گمان می‌کنید با یک باغچه‌ی زمستانی جادویی مواجه شده‌اید.

سفری مجازی به گنبد نمکی جاشک؛ لینک ویدیو یوتیوب

امکانات گنبد نمکی جاشک

فراموش نکنید که این گنبد نمکی به عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است و به همین دلیل کاملا بکر و دست نخورده باقی مانده است. بنابراین از هیچ گونه امکانات رفاهی اعم از سرویس بهداشتی یا غذاخوری برخوردار نیست. پارکینگ تنها امکانات این منطقه است که می‌توانید ماشین‌تان را با خیال راحت آنجا پارک کنید و خودتان را به دنیای نمکی بسپارید.

در این مطلب از مجله سبک زندگی اکالا به معرفی گنبد نمکی جاشک پرداختیم. پس منتظر چی هستید؟ کوله‌بارتان را ببندید و به سمت کوه نمک بوشهر حرکت کنید تا تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از کوهنوردی در دنیایی از نمک را تجربه کنید.

شراره هستم، یک نویسنده و مسافر تمام‌ وقت. اینجا سعی دارم با قلمم، شما را به دنیای گردشگری، مد و فشن، آشپزی و… ببرم. پس اگر به دنبال ایده‌های جدید و سبک زندگی متفاوت هستید، اینجا دقیقا جای شماست. اگر هم می‌خواهید به دنیاهای جدید سفر کنید، به کانال یوتیوبم سر بزنید.

مطالب مفید