طرز تهیه پلو لبویی؛ پلوی مخلوط خوشمزه و پاییزی

فرارو- پلو‌های مخلوط واقعا بی‌نظیر هستند. کمتر کسی پیدا می‌شود که لوبیا پلو، عدس پلو، باقالی پلو، شیرینی پلو و… را دوست نداشته باشد. پلو‌های مخلوط جدای از خوشمزگی خیلی هم متنوع هستند و تقریبا با هر موادی که در دسترس دارید، می‌توانید دست به ابتکار بزنید و یک بشقاب پلوی مخلوط خوشمزه درست کنید. لبو پلو یکی از غذا‌های سنتی ایرانی است که تقریبا فراموش شده است و کمتر کسی پیدا می‌شود که این غذای خوشمزه و خوش آب و رنگ را در منزل تهیه کند. این غذا رنگ قرمز بسیار خوشرنگی دارد و به دلیل داشتن لبو یک غذای مجلسی و خوشمزه است. لبو پلو دستور پخت ساده‌ای دارد و در مدت زمان کوتاهی تهیه می‌شود. اگر دوست دارید این پلو لبویی خوشمزه را در منزل بپزید، در ادامه این مطلب با طرز تهیه پلو لبویی همراه ما باشید.

مواد لازم

برنج: ۳ پیمانه
لبو متوسط: ۳ عدد
سینه مرغ: نصف ۱ عدد
زعفران دم کرده غلیظ: به میزان لازم
گلاب: ۲ قاشق غذاخوری
شکر: ۲ قاشق غذاخوری
سیب زمینی درشت: ۱ عدد
نمک، فلفل، پودر دارچین و هل: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم

طرز تهیه

برای درست کردن این پلو لبویی خوشمزه ابتدا برنج را با آب ولرم و کمی نمک خیس کنید و کنار بگذارید. سینه مرغ را همراه با پیاز، سیر، نمک و فلفل و کمی آب بپزید و بعد از پخت آن را ریش ریش کنید و کنار بگذارید. حالا لبو‌ها را پوست و به صورت خلالی درشت خرد کنید. کمی روغن داخل یک ماهی تابه بریزید و لبو‌های خلالی شده را داخل آن بریزید و چند دقیقه تفت بدهید. حالا گلاب و شکر را روی لبو‌ها بریزید و چند دقیقه دیگر تفت بدهید. در آخر نمک و فلفل را اضافه کنید و مواد را تفت بدهید و ۱ دقیقه دیگر اجاق گاز را خاموش کنید. برنج را آبکش کنید. باید برای تهیه پلو لبویی برنج را کمی کال‌تر یا در اصطلاح زنده‌تر بردارید. سیب زمینی را به صورت حلقه‌ای برش بزنید و کف قابلمه همراه با کمی روغن بچینید و مقداری زعفران روی سیب زمینی بریزید. کمی از برنج آبکش شده را داخل قابلمه بریزید. حالا کمی لبو، سینه مرغ ریش شده، پودر دارچین، پودر هل و زعفران دم کرده بریزید و دوباره کمی دیگر برنج روی مواد بریزید. این کار را به صورت لایه به لایه ادامه بدهید تا مواد و برنج تمام شود. در آخر روی برنج کمی زعفران دم کرده بریزید و برنج را دم کنید. ۴۵ دقیقه بعد پلو لبویی خوشمزه شما آماده سرو است. قبل از سرو حتما برنج را خوب هم بزنید تا با مواد مخلوط شود، نوش جان. 

نکات مهم 

۱ ـ هنگام خرید لبو توجه داشته باشید که لبوی مرغوب باید کوچک و سفت و رنگ آن نارنجی پر رنگ باشد. اگر لبو خیلی بزرگ همراه با ریشه‌های پشمی زیاد بود، هرگز آن را خریداری نکنید؛ زیرا نشان دهنده یک لبوی پیر است. لبوی خیلی بزرگ معمولا وسطش سفت است و مغزپخت نمی‌شود. به طور کلی همیشه سعی کنید لبو‌های کوچک یا متوسط را خریداری کنید که پخت‌شان هم راحت‌تر است.

۲ ـ برای آبکش کردن برنج به این نکات توجه کنید. بعد از اینکه برنج را شستید، به آن آب گرم و نمک اضافه کنید. نمک را به اندازه‌ای اضافه کنید که کمی شور‌تر از حد معمول باشد. بگذارید برنج چند ساعت خیس بخورد. بهتر است برنج حداقل ۳ ساعت با نمک خیس بخورد تا کیفیت بهتری داشته باشد. اگر وقت دارید، حتماً از شب قبل برنج را خیس کنید. برای آب‌کش کردن برنج قابلمه را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید. نمک را به آن اضافه کنید. وقتی آب به جوش آمد، باید برنج را اضافه کنید. آبی را که به برنج اضافه شده بود و برنج با آن خیس خورده بود، خالی کنید و برنج خیس خورده را داخل آب درحال جوش بریزید.

حرارت برنج درحال جوش نباید کم باشد و شعله گاز باید متوسط رو به زیاد باشد. درب قابلمه را نگذارید و صبر کنید تا آب برنج جوش بیاید. وقتی آب دوباره به جوش آمد، چندبار با فاصله و البته با دقت برنج را هم بزنید تا دانه‌ها از هم باز شود. دقت کنید برنج را خرد نکنید. تقریباً برنج حدود ده تا چهارده دقیقه باید بجوشد. البته زمان جوشیدن برنج به نوع آن بستگی دارد. زمانی برنج برای آب‌کش کردن مناسب است که دانه‌های آن نرم شود؛ ولی هنوز مغز آن سفت باشد. بعد از اینکه برنج را آب‌کش کردید، اجازه بدهید آب برنج کاملاً گرفته شود. سپس روی برنج آب سرد بریزید تا پخت دانه‌ها متوقف شود و همین‌طور نمک اضافی بین دانه‌های برنج بیرون رود تا برنج شور نشود. اگر خواستید برنج بیشتر قد بکشد، وقتی برنج شروع به جوشیدن کرد، یک استکان آب سرد به آن اضافه کنید. این کار باعث می‌شود به برنج شوک وارد شود و بیش‌تر قد بکشد. دقت داشته باشید که آب سرد را از وسط برنج اضافه نکنید؛ بلکه خیلی آرام از اطراف برنج اضافه کنید.

۳ـ همیشه سعی کنید از زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید؛ چون هرقدر زعفران را با آب بیش‌تری دم کنید، کم‌رنگ‌تر می‌شود و مجبور می‌شوید برای به دست آوردن رنگ دلخواه‌تان از زعفران بیشتری استفاده کنید؛ بنابراین نحوه دم کردن زعفران بسیار مهم است. برای دم کردن زعفران ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چای‌خوری زعفران ۲ قاشق سوپ‌خوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث می‌شود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیش‌تری پس بدهد. زعفران را در ظرف دردار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه بدهید در دمای محیط یخ زدایی شود. پس از هر بار استفاده دوباره زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده می‌کنید، تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است. زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار بدهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفران‌های تقلبی معمولاً براق هستند.

مطالب مفید