افزایش بیماری‌های ریوی و قلبی با استفاده از این شمع‌

سوزاندن شمع‌های معطر برای پر کردن اتاق می‌تواند برای سلامتی شما مضر باشد.

به گزارش انتخاب و به نقل از دیلی میل؛ مطالعه‌ای نشان داده است که سوزاندن شمع‌ها تأثیر قابل‌توجهی بر کیفیت هوای داخل خانه دارد و ممکن است برای ریه‌ها بدتر از استنشاق دود سیگار باشد.

دلیل این امر آن است که هنگام سوختن شمع‌ها، ترکیبی پیچیده از مواد شیمیایی و ذرات ریز تولید می‌شود، از جمله گاز‌های سمی مانند مونوکسید کربن، دی‌اکسید گوگرد و اکسید‌های نیتروژن.

محصولاتی مانند شمع‌های معطر و عود نیز می‌توانند ترکیبات آلی فرّار (VOCs) تولید کنند.

استنشاق این مواد در کوتاه‌مدت می‌تواند باعث سرفه، عطسه، سوزش چشم و تشدید علائم آسم شود. اما در طولانی‌مدت، این آلودگی داخل خانه می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی، سرطان ریه و برونشیت مزمن را افزایش دهد.

دکتر «آسیت کومار میشرا» از دانشگاه کالج کورک و دکتر «ماری کاگینز» از دانشگاه گالوی در مقاله‌ای در The Conversation نوشتند: «سوزاندن شمع‌های معطر می‌تواند غلظت ذرات ریز هوا را تا ۱۵ برابر بیشتر از حد مجاز تعیین‌شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) افزایش دهد.»

مطالعه‌ای که در مجله محیط داخلی منتشر شده، کیفیت هوای ۱۴ خانه در گالوی ایرلند را ۲۴ ساعت قبل و بعد از بهبود کارایی انرژی خانه‌ها اندازه‌گیری کرد.

در این مطالعه، محققان غلظت پنج آلاینده از جمله دی‌اکسید کربن (CO۲) و ذرات آلاینده کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر (PM۲.۵) را که به‌راحتی وارد ریه‌ها می‌شوند، همراه با دما و رطوبت در دو اتاق بررسی کردند.

PM۲.۵ ذرات دوده‌ای هستند که برای چشم غیرمسلح نامرئی‌اند و می‌توانند وارد جریان خون شده و به عمق ریه‌ها نفوذ کنند. این ذرات می‌توانند از موتور وسایل نقلیه، سوزاندن چوب و سیگار منتشر شوند.

محققان با استفاده از دستگاه‌های سنجش آلودگی که یک متر بالاتر از زمین و منابع آلودگی یا تهویه (مانند پنجره‌ها و دریچه‌ها) قرار داده شدند، غلظت این آلاینده‌ها را ثبت کردند.

در طول این مدت، از ساکنان خانه‌ها خواسته شد فعالیت‌های روزمره مانند پخت‌وپز، باز کردن پنجره‌ها، سوزاندن شمع‌ها و تمیزکاری را ثبت کنند.

نتایج نشان داد فعالیت‌هایی مانند سوزاندن شمع‌ها، سیگار کشیدن و بستن دریچه‌های دیوار می‌تواند تأثیری منفی بر کیفیت هوای داخل خانه داشته و غلظت PM۲.۵ و دی‌اکسید کربن را افزایش دهد.

ذرات PM۲.۵ می‌توانند التهاب ریه‌ها را تحریک کرده و سلول‌های مضر خفته را فعال کنند، که به جهش‌های ژنتیکی عامل سرطان منجر می‌شود.

سازمان بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC) در سال ۲۰۱۳ ذرات PM۲.۵ را به‌عنوان یک عامل سرطان‌زای گروه ۱ طبقه‌بندی کرد؛ زیرا شواهدی نشان‌دهنده ارتباط این آلاینده با سرطان ریه وجود دارد.

این مطالعه همچنین نشان داد که اگر وزن مساوی از سیگار و عود سوزانده شود، عود چهار برابر بیشتر از سیگار ذرات آلاینده تولید می‌کند.

در خانه‌های غیرسیگاری، شمع می‌تواند منبع اصلی آلودگی باشد و ذرات فوق‌العاده ریز را وارد هوا کند، به‌خصوص اینکه شعله در حال سوسو زدن ذرات بزرگ‌تر بیشتری تولید کرده و انتشار کربن سیاه را افزایش می‌دهد.

سوزاندن شمع‌های معطر در حمام‌ها یا اتاق‌خواب‌های کوچک، افراد حاضر در این فضا‌ها را در معرض غلظت بالاتری از آلاینده‌ها قرار می‌دهد.

محققان در اتاق‌های با تهویه ضعیف، غلظت بالاتر آلاینده‌هایی مانند فرمالدهید – که یک ماده شیمیایی بی‌رنگ با بوی قوی است – را مشاهده کردند که می‌تواند باعث تحریک مجاری تنفسی فوقانی شود.

در واقع، شمع‌های معطر ممکن است حتی برای سلامت ما مضرتر بوده و ذرات ریز بیشتری نسبت به شمع‌های بدون بو تولید کنند.

دکتر میشرا و دکتر کاگینز اشاره کردند که تقریباً غیرممکن است بدانیم هنگام سوزاندن شمع معطر چه مواد شیمیایی وارد خانه می‌شوند، زیرا تنها ۱۰ درصد مواد تشکیل‌دهنده روی بسته‌بندی ذکر می‌شوند.

دلیل آن این است که تولیدکنندگان شمع‌های معطر در ایالات متحده و اتحادیه اروپا ملزم به افشای تمام مواد استفاده‌شده در محصولات خود نیستند.

اکسید‌های نیتروژن – که از خودرو‌ها نیز منتشر می‌شوند – یکی از آلاینده‌های اصلی تولیدشده توسط شمع‌های معطر هستند و می‌توانند به ریه‌ها و مجاری تنفسی آسیب برسانند.

انجمن ریه آمریکا هشدار داده است که حتی برخی از ترکیبات آلی منتشرشده از محصولات خوشبوکننده خانگی مانند بنزن، فتالات‌ها و فرمالدهید ممکن است سرطان‌زا باشند.

طبق مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ که در مجله Nature منتشر شد، در کوتاه‌مدت، قرار گرفتن در معرض این آلاینده‌ها می‌تواند عملکرد شناختی را کاهش دهد، درحالی‌که قرارگیری مزمن در معرض دود عود نیز با کاهش عملکرد شناختی مرتبط بوده است.

محققان همچنین هشدار می‌دهند که استفاده از شمع‌های ساخته‌شده از مواد طبیعی ممکن است شما را از اثرات مضر محافظت نکند. برخی از مواد شیمیایی طبیعی منتشرشده می‌توانند با ازن موجود در هوای اتاق واکنش نشان داده و محصولات جانبی سمی تولید کنند.

متخصصان توصیه می‌کنند سوزاندن شمع در اتاق‌های بزرگ‌تر با پنجره‌های باز ممکن است اثرات مضر را کاهش دهد، اما به تحقیقات بیشتری برای درک کامل خطرات سلامتی نیاز است.

مطالب مفید