ضربه سخت سقوط دولت بشار اسد به محور مقاومت/ ایران استراتژی بازدارندگی خود را تغییر میدهد؟
به گزارش تجارت نیوز،
پروفسور نادر انتصار، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا، در گفتوگویی درباره تحولات سوریه و سقوط دولت بشار اسد صحبت کرده است.
او در بخشی این گفتوگو درباره لزوم تغییر استراتژی بازدارندگی ایران صحبت کرده است. او همچنین معتقد است اگر اردوغان زیاده روی نکند، میتواند ایالات متحده را مجبور کند که حمایت خود از کردهای سوریه را حداقل در کوتاه مدت کاهش دهد.
گفتوگو با پروفسور نادر انتصار، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا را در ادامه میخوانید:
فروپاشی اقتصاد سوریه منجر به از دست دادن سریع مشروعیت در میان مردم سوریه و حامیان سرسخت نظام اسد شد
*نظام بشار اسد سقوط کرد. به نظر شما دلایل این امر چیست؟
تحولات سریعی که باعث فروپاشی خیره کننده بیش از ۵۳ سال حکومت خانواده اسد شد، لحظهای تاریخی در تاریخ مدرن سوریه و شام را رقم زد.
دلایل متعددی برای این امر وجود دارد، اما مهمترین آنها فروپاشی سریع ارتش سوریه به دلیل عدم تمایل آن به جنگ با نیروهای مخالف بود. اگر انسجام نظامی اش از بین برود و نیروهای نظامی و امنیتی اش حاضر به جنگیدن برای آن نباشند، هیچ نظامی نمیتواند در قدرت بماند.
از سوی دیگر، ائتلاف گروههای مخالف به رهبری هیات تحریر الشام موفق شده بود انسجام و بسیج را در حد بالایی ایجاد کند. زمانی که داعش موصل را در عراق تصرف کرد و طالبان دولت افغانستان را از قدرت خارج کردند، موارد مشابهی را شاهد بودیم. دلیل مهم دیگر حمایت استراتژیک قابل توجه دولت و نیروهای امنیتی ترکیه از مخالفان بود.
در نهایت، اقتصاد سوریه برای چندین ماه تقریباً در حال فروپاشی کامل بوده است که منجر به از دست دادن سریع مشروعیت نه تنها در میان مردم عادی سوریه، بلکه همچنین بسیاری از حامیان سرسخت نظام اسد شده است.
چه چیزی باعث فروپاشی سریع دولت بشار اسد شد؟
*گروههای مخالف نظام بشار اسد به سرعت در سوریه پیشرفت کردند و توانستند به سرعت دمشق را تصرف کنند. دلایل پیشرفت سریع این نیروها چه بود؟
همانطور که اشاره کردم، انسجام و تواناییهای سازمانی گروههای مخالف بشار اسد همراه با فروپاشی سریع نیروهای مسلح سوریه، فروپاشی رژیم را با سرعت برق آسا ممکن کرد.
تحلیلگران روسی به این نتیجه رسیدند ارتش سوریه یک نیروی تمام شده است
*چرا روسیه از نظام بشار اسد حمایت نکرد؟ آیا روسها توان جلوگیری از سقوط نظام او را داشتند؟
با دستان بسته در جبهه اوکراین، روسیه به سادگی در موقعیتی نبود که عضله نظامی، به ویژه پوشش هوایی مورد نیاز برای درگیری نظامی در یک جبهه دیگر را فراهم کند.
علاوه بر این، تحلیلگران روسی به این نتیجه رسیده بودند که ارتش سوریه یک نیروی تمام شده است و قرار نیست دیگر برای حفظ یک رژیم متزلزل بجنگد.
ترکیه و اردوغان بزرگترین برندگان منطقه هستند/ اگر اردوغان زیاده روی نکند میتواند ایالات متحده را مجبور کند تا حمایتش از کردهای سوریه را کاهش دهد
*برخی معتقدند که ظهور گروههای سنی به منافع آمریکا در سوریه آسیب میزند و رجب طیب اردوغان از آن به عنوان اهرمی در برابر آمریکا برای کاهش حمایت کردهای سوریه استفاده خواهد کرد. نظر شما چیست؟
به نظر میرسد ترکیه و رئیس جمهور آن اردوغان بزرگترین برندگان منطقه هستند. اگر اردوغان زیاده روی نکند، میتواند ایالات متحده را مجبور کند که حمایت خود از کردهای سوریه را حداقل در کوتاه مدت کاهش دهد. اما اگر شرایط در داخل سوریه همچنان به هم بپیوندد که منجر به درگیریهای داخلی در میان مخالفان اسد شود، کارت کردی اردوغان تضعیف خواهد شد.
*آیا فکر میکنید روسیه میتواند پایگاههای خود را در سوریه در سواحل مدیترانه حفظ کند؟ اگر نتواند چه عواقبی برای آن خواهد داشت؟
این بستگی به نوع ترتیباتی دارد که روسیه پس از استقرار یک دولت و سیستم فعال در سوریه میتواند انجام دهد. اگر روسیه نتواند با رژیم جدید سوریه همکاری کند و پایگاههای خود را از دست بدهد، حضور مسکو در شرق مدیترانه آسیب میبیند و نقش آن به عنوان یک لایه موثر در منطقه کاهش مییابد.
دشمنان ایران سقوط سوریه را اولین گام به سوی یک استراتژی گستردهتر برای تضعیف ایران میدانند
*سقوط نظام بشار اسد چه تأثیری بر ایران و «محور مقاومت» خواهد داشت؟
در ماههای اخیر به «محور مقاومت» ضربههای پشت سر هم وارد شده که توان نظامی، ساختار سازمانی و رهبری آن را تحت تاثیر قرار داده است.
از دست دادن کریدور سوریه ضربهای جدی به خطوط تدارکاتی دیرینه ایران به متحدانی مانند حزب الله لبنان خواهد بود. علاوه بر این، سوریه تنها متحد عرب ایران در طول جنگ ایران و عراق بود و تا هفتههای اخیر بخش مهمی از استراتژی دفاعی پیشروی ایران باقی ماند.
ایران موظف است برای توسعه استراتژی بازدارندگی جدید اقدام فوری انجام دهد، زیرا استراتژی بازدارندگی فعلی آن دیگر موثر نیست. بسیاری از دشمنان ایران، سقوط سوریه را اولین گام به سوی یک استراتژی گستردهتر برای تضعیف ایران و کاهش قدرت و ارتباط منطقهای آن میدانند.
منبع :
تابناک