دانش آموزان شاغل نشان دیگری از فقر در جامعه هستند

به گزارش تجارت نیوز،

یکی دیگر از معضلات این روزهای حوزه آموزش و پرورش و البته در مدارس دولتی به خصوص مقطع متوسطه حضور نداشتن دانش آموزان سر کلاس های درس است. شاید برای خیلی ها جای سوال باشد که چطور می شود کلاس های درس آن هم در مقطع متوسطه در ساعاتی از روز خالی از دانش آموز باشد اما جواب این سوال خیلی ساده است. اکثر این دانش آموزان شاغل هستند. آنها برای اینکه بتوانند در تامین هزینه های معیشت خانواده خود مشارکت داشته باشند از ساعت کلاس خود می زنند و سر کار حاضر می شوند. بسیاری از این افراد تنها به این دلیل که بتوانند مدرک بگیرند و یا حتی وارد دانشگاه بشوند به مدرسه می آیند اما مساله اینجاست که این روزها مشکلات معیشتی به قدری زیاد شده که همه افراد خانواده باید برای اینکه بتوانند از پس هزینه های زندگی بربیایند به کاری مشغول باشند و از آن حقوقی هر چند ناچیز دریافت کنند.

پدیده ای که این روزها در بسیاری از مدارس دولتی مقطع متوسطه به وضوح می توان آن را دید شاغل بودن دانش آموزان است. نکته قابل تامل اما کنار آمدن اولیا مدرسه با این شرایط دانش آموزان است. شاید یکی از دلایلی که دانش آموزان پایه های متوسطه با افت تحصیلی قابل توجه و کاهش معدل مواجه شده اند همین مساله باشد. اینکه فقر هر جایی حتی در مدارس هم ردی از خود به جای می گذارد و تمامی جامعه را به شکل های گوناگون درگیر کرده حقیقت تلخی است که نمی توان انکارش کرد.

وقتی زور فقر بر زندگی دانش آموزان می چربد

محسن زرین کار، کارشناس آموزش و دبیر مقطع متوسطه در این باره به تجارت نیوز می گوید: نگاه کردن به دانش آموزانی که به دلیل فقر و مشکلات معیشتی خانواده مجبورند از ساعت های کلاس و درس بزنند و سر کار بروند اصلا کار راحتی نیست. اما وقتی زور فقر بر زندگی می چربد من هم به عنوان یک معلم باید با آنها همراهی کنم.

او می افزاید: بسیاری از این بچه ها حتی توان خرید لوازم التحریر و وسایل جانبی تحصیل خود را هم ندارند. خانواده ها نمی توانند این هزینه ها را تامین کنند و دانش آموزان مجبورند حداقل برای تامین هزینه های جانبی تحصیل هم که شده سر کاربروند. ما هم چاره ای جز کنار آمدن با این شرایط دانش آموزان نداریم.

زرین کار اظهار می دارد: به جرات می توان گفت که این چالش طی  4 سال اخیر بیش از هر زمان دیگری بروز کرده است. قبلا تعداد دانش آموزانی که ممکن بود از کلاس درس غیبت کنند و به سر کار بروند بسیار کم بود اما الان اکثر دانش آموزان یک کلاس مجبورند برای تامین معاش شغلی داشته باشند.

مسوولان مشکلات تحصیل دانش آموزان را نمی بینند

این کارشناس آموزش در ادامه به اظهارات وزیر آموزش و پرورش در خصوص 750 هزار بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی جدید اشاره می کند و می گوید: این رقم فاجعه بار است و البته زمانی به وضعیت بدی که در آن گرفتار شده ایم بیشتر پی می بریم که می بینیم تعداد قابل توجهی از بچه هایی هم که در مدارس ثبت نام کرده اند باز هم به خاطر اینکه بتوانند شغلی داشته باشند مجبورند نه به طور کامل که موقت کلاس های درس را ترک کنند.

زرین کار می افزاید: رشد فقر در خانواده های ایرانی و از بین رفتن طبقه متوسط هر روز بیشتر از روز قبل به مشکلاتی که دانش آموزان برای ادامه تحصیل با آن مواجه می شوند دامن می زند. شما اگر در مورد همین 750 هزار بازمانده از تحصیل تحقیق کنید می بینید که دلیل عمده بازماندن از تحصیل اکثریت قریب به اتفاق آنها فقر است.

او ادامه می دهد: اما در این وضعیت مسوولان سعی می کنند نه با واقعیت ها مواجه شوند و نه اخبار واقعی مربوط به نتایج افزایش فقر در جامعه را بشنوند. اما ندیدن و نشنیدن قطعا راهکار مناسبی برای رفع مشکلات نخواهد بود. ما نیازمند راهکاری برای برون رفت از این شرایط بحرانی چه در زمینه معیشت و چه در زمینه های دیگر هستیم.

چاره ای جز پذیرش نبود دانش آموز در مدرسه نداریم

امیر براتی، یکی دیگر از دبیران مقطع متوسطه مدرسه پسرانه دولتی است که در مورد ترک کلاس دانش آموزان برای رفتن به سرکار به تجارت نیوز می گوید: در سال های قبل موارد بسیار کمی وجود داشت که دانش آموزی به دلیل حاضر شدن سر کار و یا شیفت های شغلی مجبور شود کلاس درس را ترک کند اما الان اکثریت دانش آموزان همین وضعیت را دارند.

او می افزاید: این مساله در بین دانش آموزان پسر بیشتر از دانش آموزان دختر است اما تعداد دانش آموزان دختر مقطع متوسطه هم که کلاس درس را برای رفتن به سر کار ترک می کنند طی دو، سه سال گذشته افزایش داشته است.

براتی می گوید: مساله معیشت است. وقتی پای معیشت در میان باشد ما کاری از دستمان بر نمی آید و چاره ای جز همراهی کردن با دانش آموزان نداریم.

خیلی از دانش آموزان مجبور به ترک تحصیل می شوند

اینکه تعداد قابل توجهی از دانش آموزان مقطع متوسطه برای داشتن شغل تلاش می کنند و اغلب ممکن است برای حاضر شدن سر کار و تامین معیشت در کلاس های درس حضور نداشته باشند یک طرف سکه مشکلات معیشتی و سوی دیگر آن ترک تحصیل کامل  به دلیل شرایط اقتصادی است. بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس بازماندگی از تحصیل بخصوص در مقطع متوسطه دوم نسبت به شرایط اقتصادی، بسیار حساس است و با افزایش فقر از سال ۱۳۹۷ نرخ بازماندگی از تحصیل متوسطه رشد نامتعارفی را نشان می‌دهد. به‌گفته وزیر آموزش و پرورش: «بازماندگی از تحصیل در دوره متوسط مربوط به کسانی است که دنبال کار و مهارت هستند.»

کودکان و آموزش آن‌ها قربانی‌های مشکلات معیشتی و فقر

از طرف دیگر پایین آمدن سهم آموزش در سبد خانوار هم یکی دیگری از مشکلاتی است که به دلیل افزایش فقر در جامعه به وجود آمده است. در همان مطالعات مرکز پژوهش های مجلس ذکر شده است که طی سال های اخیر خانواده سهم کمتری از درآمد خود را به هزینه های آموزشی فرزندان خود اختصاص می دهند.

فرشته میرزایی، کارشناس آموزش نیز در این باره به تجارت نیوز می گوید: این مساله به خاطر عدم تمایل والدین نیست بلکه به این دلیل است که هزینه های زندگی به خصوص مواردی مانند خورد و خوراک و مسکن آنقدر افزایش پیدا کرده که دیگر جایی برای افزایش سهم آموزش در سبد خانوار را باقی نمی گذارد.

او می افزاید: باید باور کنیم که متاسفانه بی توجهی به عدالت آموزشی از یک طرف و مساله تحصیل رایگان که در قانون اساسی به وضوح به آن تاکید شده است از سوی دیگر باعث شده تا آموزش و پرورش کودکان قربانی مشکلات معیشتی و فقر در جامعه شود.

مطالب مفید