چرا چین به شبکه‌های تلفنی جهانی حمله کرد؟

به گزارش تجارت نیوز،

هکرهای چینی به ده‌ها شرکت مخابراتی در سراسر جهان نفوذ کرده‌اند. این نفوذ که توسط محققان امنیت سایبری مایکروسافت Salt Typhoon نامیده شده است، به این مجرمان سایبری دسترسی بی‌سابقه‌ای نه‌تنها به اطلاعات تماس‌ها و پیام‌ها، بلکه به محتوای برخی پیام‌ها داده است که یک چالش فنی بسیار پیچیده در یک حمله سایبری محسوب می‌شود.

این حمله سایبری به سه شبکه مخابراتی بزرگ در آمریکا ضربه زد. در این حمله، نه تنها ارتباطات مقامات دولتی در واشنگتن دی‌سی رهگیری شده است، سوابق جستجوی اینترنت توسط این شرکت‌های مخابراتی نیز ضبط شده است. هکرها تلاش کرده‌اند (و شاید موفق شده باشند) تا به تلفن‌های دونالد ترامپ، جی‌دی ونس و کارکنان ستاد انتخاباتی کامالا هریس دسترسی پیدا کنند. حتی برنامه شنود قانونی آمریکا نیز نقض شده و سوابق تماس‌های ذخیره‌شده در آنجا به سرقت رفته‌اند. یک سناتور آمریکایی این رویداد را «بدترین حمله سایبری به شبکه‌های مخابراتی در تاریخ کشور» خوانده است. در همان زمان، شرکت مخابراتی بریتانیایی BT اعلام کرد که تلاش‌هایی برای نفوذ به سیستم کنفرانس وی نیز صورت گرفته است.

فعالیت گروه هکری Salt Typhoon

این گروه از هکرها که گاهی با نام FamousSparrow شناخته می‌شوند، از سال ۲۰۲۰ فعال است و پیش‌تر سازمان‌های دولتی در کشورهایی مانند اسرائیل، عربستان سعودی، برزیل، کانادا، گواتمالا و بورکینافاسو را هدف قرار داده بود. این گروه همچنین به هتل‌های این کشورها و کشورهایی مانند بریتانیا، فرانسه، لیتوانی و تایوان حمله کرده و داده‌های دیجیتال آن‌ها را سرقت کرده است.

بر اساس نهادهای اطلاعاتی آمریکا، عملیات Salt Typhoon یک تا دو سال فعالیت داشته و هنوز در جریان است. تحلیل‌گران آمریکایی و پژوهشگران مستقل امنیت سایبری، این حمله را به دولت پکن نسبت داده‌اند، اما چین هرگونه ارتباط با این حمله را انکار کرده است.

اقدامات امنیتی توصیه‌شده

مشاوران امنیت ملی آمریکا توصیه کرده‌اند کارکنان دولتی از اپلیکیشن‌های پیام‌رسان معمولی استفاده نکنند و ارتباطات خود را محدود به برنامه‌های رمزنگاری‌شده‌ای مانند Signal، WhatsApp، و FaceTime کنند. نهادهای امنیتی در استرالیا، نیوزلند و کانادا نیز هشدارهای مشابهی داده‌اند.

آیا این حمله بخشی از جنگ تجاری بین آمریکا و چین است؟

این حمله ممکن است پاسخی هماهنگ به جنگ تجاری بر سر تراشه‌ها بین ایالات متحده و چین باشد. در همین هفته، پکن تحقیقات ضدانحصاری درباره شرکت Nvidia را آغاز کرد. هفته گذشته نیز چین صادرات مواد معدنی حیاتی برای ساخت نیمه‌هادی‌ها مانند گالیوم و ژرمانیوم به آمریکا را ممنوع کرد.

اوایل امسال، آمریکا فروش پیشرفته‌ترین تراشه‌های نیمه‌هادی به چین را ممنوع کرد. واشنگتن که قدرت نظارتی بر شرکت‌هایی مانند Nvidia و TSMC دارد، به دنبال برتری ژئوپلیتیکی از طریق هوش مصنوعی است و ساخت مدل‌های هوش مصنوعی پیشرفته بدون این تراشه‌های قدرتمند ممکن نیست.

این احتمال وجود دارد که چین در پاسخ به این ممنوعیت‌ها دست به حمله سایبری زده باشد، اما حمله به شبکه‌های مخابراتی ارتباط مستقیمی با صنعت نیمه‌هادی ندارد تا به معنای «به ما تراشه بدهید وگرنه…» تلقی شود. اگر چین مستقیماً تلفن جنسن هوانگ (مدیرعامل Nvidia) را هک می‌کرد، می‌توانست نشانه‌ای از تلافی تجاری باشد.

این حمله بیشتر شبیه یک عملیات جاسوسی سنتی به نظر می‌رسد.

نبرد حقوقی آمریکا و تیک‌تاک

یک دادگاه تجدیدنظر در آمریکا قانونی را تأیید کرد که TikTok را مجبور می‌کند یا دارایی‌های خود را به یک شرکت غیرچینی بفروشد یا از فعالیت در آمریکا ممنوع شود. این تصمیم تازه‌ترین تحول در نبرد چندساله بین دولت آمریکا و TikTok که متعلق به شرکت چینی ByteDance است، محسوب می‌شود. ByteDance تا ۱۹ ژانویه مهلت دارد تا این اپلیکیشن را بفروشد یا با ممنوعیت روبه‌رو شود.

TikTok اعلام کرده است که به این تصمیم اعتراض خواهد کرد و از دیوان عالی آمریکا درخواست تجدیدنظر خواهد کرد.

هزینه صنعت فناوری در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

تحلیل‌ها نشان می‌دهند که سیلیکون ولی بیش از ۲۳۰ میلیون دلار در انتخابات ریاست جمهوری امسال آمریکا هزینه کرده است. بخش عمده‌ای از این هزینه مربوط به کمک ۱۱۸ میلیون دلاری ایلان ماسک به کارزار انتخاباتی ترامپ است. شرکت «متا» نیز به تازگی یک میلیون دلار به صندوق تحلیف دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا اهدا کرده است.

کمک‌های مالی صنعت فناوری به ترامپ و هریس به ترتیب ۱۳۳ میلیون دلار و ۷۱ میلیون دلار بوده است. این کمک‌ها نشان‌دهنده تلاش‌های گسترده این صنعت برای ایجاد روابط مثبت با دولت جدید و تأثیرگذاری بر سیاست‌گذاری‌های آن است.

با روی کار آمدن ترامپ، بیت‌کوین به ۱۰۰ هزار دلار رسید و انتصاب‌هایی مانند دیوید ساکس و پل اتکینز نشان‌دهنده رویکرد مثبت دولت جدید به فناوری و رمزنگاری است.

مطالب مفید