درمان طب سنتی برای سینوزیت

یک پزشک متخصص طب سنتی می‌گوید: از دیدگاه طب سنتی حرارت زیاد و سردی زیاد هر دو از عواملی هستند که می‌توانند باعث ایجاد سینوزیت، نزله یا خلط پشت حلق شوند. طولانی شدن این بیماری مسبب ایجاد بیماری در بسیاری از اعضای دیگر بدن مانند معده، رحم و مغز دانسته شده است. 

به گزارش خبر آنلاین، سینوس‌ها، حفره‌هایی هستند که مخاط مورد نیاز برای مرطوب کردن مسیر بینی را تولید و باعث عملکرد مناسب و مؤثر بینی می‌شوند. سینوس‌ها در مناطقی از گونه، پیشانی یا کف جمجمه وجود دارند. وقتی این حفره‌های سینوسی به هر دلیلی با ترشحات مخاطی یا همان موکوس پر می‌شوند، شرایط ابتلا به سینوزیت برای فرد به وجود می‌آید چون در این شرایط علاوه بر وجود ترشحات مخاطی زمینه رشد و تکثیر میکروب‌ها فراهم شده و باعث ایجاد عفونت و التهاب سینوس‌ها می‌شود. بیماری سینوزیت به التهاب در ناحیه سینوس‌های پیرامون بینی گفته می‌شود. 

سینوزیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می‌شود. سینوزیت حاد معمولا به دنبال عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی ایجاد شده و معمولا کمتر از ۴ هفته طول می‌کشد اما زمانی که التهاب سینوس بیش از ۳ ماه ادامه پیدا کرده باشد سینوزیت، مزمن می‌شود. کاهش یا از دست دادن حس بویایی، سردرد، دندان درد و احساس پری در ناحیه پیشانی، خبر از التهاب سینوس‌ها می‌دهد. در سینوزیت حاد علایم دیگری مانند آبریزش و گرفتگی بینی، گلودرد، تب و سرفه هم ممکن است وجود داشته باشد. 

دکتر ملیحه شفیعی، پزشک متخصص طب سنتی، در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌گوید: از دیدگاه طب سنتی حرارت زیاد و سردی زیاد هر دو از عواملی هستند که می‌توانند باعث ایجاد سینوزیت، نزله یا خلط پشت حلق شوند. طولانی شدن این بیماری مسبب ایجاد بیماری در بسیاری از اعضای دیگر بدن مانند معده، رحم و مغز دانسته شده است. 

تدابیر مفید پیشگیرانه

در طب ایرانی دستوراتی برای مبتلایان به سینوزیت وجود دارد. این افراد باید حتما سر خود را بپوشانند و تاحد امکان در معرض هوای سرد قرار نگیرند، استفاده از کلاه و روسری نخی به خصوص هنگام خواب بسیار کمک کننده است. 

بعد از ورزش و استحمام حتما تا ۲ ساعت سر پوشانده شود. مبتلایان در هنگام خواب نباید به پشت یا به اصلاح عموم، طاق باز بخوابند، چون این کار می‌تواند باعث درگیری ریه‌ها و طولانی شدن بیماری شود.

به این افراد توصیه می‌شود صبح زود از خواب برخاسته و تا حد امکان در طول روز نخوابند. از نوشیدن مایعات، آب سرد، یخ و بستنی خودداری شود چون این موارد باعث تشدید سینوزیت و مزمن شدن آن می‌شود. افراد دچار سینوزیت معمولا از مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس، نفخ معده یا یبوست رنج می‌برند، درمان مشکلات گوارشی و لینت مزاج روزانه توصیه می‌شود. 

به کسانی که مستعد این بیماری هستند و یا زیاد دچار سرماخوردگی می‌شوند توصیه می‌شود استحمام با آب گرم و ورزش و تعریق را در برنامه زندگی خود قرار دهند. کوتاه کردن موهای سر با فاصله کوتاه و شانه کردن موها هم اقداماتی است که در سینوزیت به خصوص مزمن مفید شمرده شده است. مصرف زیاد ادویه‌های گرم مثل فلفل، دارچین، زنجبیل و حبوباتی که نفخ آن‌ها گرفته نشده به این افراد توصیه نمی‌شود و در مصرف میوه‌های سرد مثل هندوانه، خیار و ترشی‌ها باید احتیاط شود. 

راهکارهای درمانی

بابونه، پونه و مرزنجوش از جمله گیاهان شناخته شده در این زمینه هستند که می‌توانند به صورت جوشانده به همراه عناب از آن‌ها استفاده کرد. همچنین بخور این گیاهان در هنگام جوشیدن به رفع علایم سینوزیت کمک زیادی می‌کند. برخی دیگر از گیاهان مانند ختمی و پنیرک هم بر حسب شرایط و علایم بیماری می‌توان استفاده کرد. 

روغن مالی سینوس‌ها با روغن‌های بابونه، مرزنجوش و سیاهدانه هم یکی از درمان‌های موثر در کاهش علایم سینوزیت است. گرم کردن سینوس‌ها و شستشوی مرتب و روزانه با سرم شستشو و یا آب نمک رقیق توصیهمی‌شود. اگر به هر دلیلی با رعایت همه نکات و استفاده از درمان‌ها، بیماری برطرف نشد حتما به متخصص مربوطه مراجعه شود.

مطالب مفید