تلاش‌های نوین برای تحقق خودکفایی گندم در ایران

اقتصاد آنلاین؛ گروه استان‌ها_ سهراب سهرابی، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، در گردهمایی معاونین بهبود تولیدات گیاهی سازمان‌های جهاد کشاورزی استان‌های کشور در تبریز گفت: «ظرفیت خودکفایی گندم در کشور وجود دارد، اما برای رسیدن به این هدف، نیازمند اقدامات فنی و اجرایی هستیم.»

وی به اهمیت تاریخی و راهبردی گندم در ایران و جهان اشاره کرد و افزود: «حدود ۱۰ هزار سال پیش ایرانیان گندم را بومی کردند و پایه‌گذار یکجانشینی شدند. منشأ تمام گندم‌های جهان به گندم ایرانی بازمی‌گردد و این محصول همواره به عنوان یکی از غذاهای اصلی ایرانیان مطرح بوده است.»

تجربه خودکفایی گندم در ایران

سهرابی اظهار کرد که نخستین طرح‌های خودکفایی گندم در دهه ۶۰ آغاز شد و در سال‌های ۸۳ تا ۸۵، دهه ۹۰ و سال‌های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ به ثبت رسید.

او اضافه کرد: «در دنیا، گندم با ۲۲۰ میلیون هکتار سطح زیرکشت، بالاترین سهم را در بین محصولات زراعی دارد و از ۸۰۰ میلیون تن تولید سالانه، ۲۰۰ میلیون تن به تجارت جهانی وارد می‌شود.»

چالش‌ها و راهکارها

سهرابی با اشاره به اینکه در ایران به‌طور متوسط ۵۰ درصد انرژی و پروتئین مردم از گندم تأمین می‌شود، تصریح کرد: «بعضی مناطق روستایی این رقم به ۸۰ درصد هم می‌رسد.»

وی همچنین به خلأهای عملکرد گندم اشاره کرد که ۳۵ درصد آن به تغذیه، ۱۵ درصد به بیماری‌ها، آفات و … و بخش دیگر به مسائل بذر و عوامل دیگر مربوط می‌شود.

افزایش بهره‌وری، کلید موفقیت
وی از تلاش‌های ویژه در دوره‌های آموزشی سال‌های اخیر برای افزایش بهره‌وری سخن گفت و افزود: «در حال حاضر سطح کشت گندم آبی کشور ۲ میلیون هکتار است که باید به ۱.۴ میلیون هکتار کاهش یابد و در عوض، عملکرد گندم افزایش یابد.»

سهرابی همچنین از اجرای طرح‌هایی در ۴۴۶ شهرستان در کشور برای افزایش بهره‌وری و همکاری مؤثر محققین و مروجین خبر داد.

مطالب مفید