چطور عمر موتور خودرو را افزایش دهیم؟

 نکته جالب توجه آن است که اجزای موتور خودرو نوعی پیوستگی به هم دارند. به‌طوری‌که خرابی یکی از قطعات به مرور زمان باعث مشکل پیدا کردن سایر بخش‌ها می‌شود. به‌همین دلیل است که تعمیرکاران توصیه می‌کنند نسبت به علائم خرابی موتور حساس باشید.

اما قبل از هر چیز بهتر است جلوی بروز مشکل را تا جای ممکن بگیرید. در این صورت هم می‌توانید عمر موتور خودرو را افزایش دهید و هم هزینه جاری نگهداری ماشین را کاهش دهید. در این مطلب قصد داریم تعدادی از مهم‌ترین راهکارهای افزایش عمر مفید موتور ماشین را بررسی کنیم.

 طول عمر موتور ماشین چقدر است؟

قبل از بررسی راه‌های افزایش عمر موتور ماشین، بد نیست که به یک موضوع مهم اشاره کنیم. استانداردهای جهانی نشان می‌دهند که طول عمر موتور خودرو چیزی حدود 11 تا 12 سال (حدود 300 هزار کیلومتر) است. البته این عدد مربوط به کمپانی‌های معتبر خودروسازی در جهان است. موتورهایی که توسط تولیدکنندگان درجه دو و سه ساخته می‌شوند، عمر مفید زیر 10 سال (حدود 200 هزار کیلومتر) دارند.

 راهکارهای افزایش عمر موتور خودرو

هر چند کیفیت ساخت و استانداردهای طراحی، فاکتور کلیدی در طول عمر موتور ماشین است؛ اما شما هم به‌عنوان مالک خودرو می‌توانید اقداماتی را برای کمک به‌افزایش عمر موتور خودروتان انجام دهید. در اینجا به‌تعدادی از مهم‌ترین نکات در این زمینه می‌پردازیم.
1. استفاده از روغن موتور باکیفیت و استاندارد

روغن موتور برای روانکاری قطعات نقش بسیار مهمی دارد. اگر به‌هر دلیل کیفیت روانکاری قطعات داخلی موتور مطلوب نباشد، سایش و اصطکاک بین آن‌ها خیلی زود موتور را با مشکل روبه‌رو می‌کند. دفترچه راهنمای هر خودرو بهترین مرجع برای خرید روغن موتور است. گرید روغن موتور مناسب هر خودرو در دفترچه راهنمای آن درج می‌شود. مشورت گرفتن از تعمیرگاه‌های تعویض روغن معتبر در انتخاب محصول با کیفیت بین برندهای مختلف به‌شما کمک می‌کند.

2. تعویض به‌موقع قطعات مصرفی خودرو

یکی از مهم‌ترین راه‌های افزایش عمر موتور خودرو، تعویض به‌موقع قطعات مصرفی است. از روغن موتور گرفته تا انواع فیلتر ماشین و بسیاری دیگر از قطعات تشکیل دهنده موتور، عمر مفید مشخصی دارند. پیشنهاد می‌کنیم حتما در دفترچه یادداشت تلفن همراه خود زمان تعویض قطعات مختلف را یادداشت کنید و به‌هیچ وجه نسبت به آن‌ها بی‌تفاوت نباشید.

در اینجا زمان تقریبی تعویض برخی از قطعات مهم خودرو را مشاهده می‌کنید:

    روغن موتور و فیلتر روغن: 5000 کیلومتر یا 6 ماه
    فیلتر هوا: 5000 کیلومتر یا 6 ماه
    فیلتر سوخت: 10000 تا 20000 کیلومتر یا 24 ماه
    شمع موتور: 50000 کیلومتر
    تسمه تایم: 60000 کیلومتر

 3. سیستم برق استاندارد و سالم ماشین

اشتباه است اگر فکر کنید که تنها کیفیت سوخت روی عملکرد موتور تاثیرگذار است. بسیاری از بخش‌های موتور مانند شمع‌ها و سنسورهایی که با کامپیوتر ماشین در تماس هستند، نیاز به برق دارند. جریان برق پایدار با آمپر و ولتاژ استاندارد در عملکرد صحیح این قطعات نقش حیاتی دارد. به‌همین دلیل باید حتما از سالم بودن سیم‌کشی برق خودرو مطمئن باشید.

در کنار این موارد سلامت باتری و دینام به‌عنوان قطعات تامین کننده برق در خودرو را هم از یاد نبرید. همچنین توصیه می‌کنیم اگر سیستم‌ صوتی قوی روی خودرو نصب می‌کنید، منبع برق جداگانه‌ای هم برای آن در نظر بگیرید تا به باتری و دینام فشار اضافه وارد نشود. نکته دیگر آنکه یا قید موتورشویی خودرو را بزنید یا این کار با کارواش‌های تخصصی بسپارید که از روش‌های مطمئن برای موتورشویی استفاده می‌کنند.

4. اطمینان از عملکرد صحیح سیستم خنک کننده موتور

داغ شدن موتور یکی از اتفاقاتی است که معمولات تبعات جدی به‌دنبال دارد. مهم‌ترین راه برای جلوگیری از بروز این اتفاق، اطمینان از عملکرد سالم سیستم خنک کننده موتور است. حتما به‌صورت دوره‌ای رادیاتور، پمپ آب، ترموستات و فن سیستم خنک کننده را چک کنید تا از سلامت آن‌ها مطمئن شوید. جایگزین کردن مایع خنک کننده موتور به‌ازای هر 30 هزار کیلومتر یکبار هم ضرورت است. البته این مربوط به شرایطی است که سیستم خنک کننده نشتی نداشته باشد.

 5. استفاده از سوخت باکیفیت

کیفیت سوخت یکی از مهم‌ترین فاکتورها در افزایش عمر موتور ماشین است. هرچه اکتان سوخت بالاتر باشد، کیفیت آن افزایش پیدا می‌کند. تجربه نشان می‌دهد که کیفیت سوخت جایگاه‌های مختلف در کشور ما تقریبا یکسان است. به‌همین دلیل بد نیست که هر از گاهی به‌سراغ بنزین سوپر بروید که کیفیت بالاتری دارد.

در خودروهای گازسوز هم باید به یک نکته مهم توجه داشته باشید. معمولا دمای احتراق موتور با استفاده از سوخت گاز CNG بالاتر است. ضمن اینکه این سوخت مانند بنزین چرب نیست. به‌همین دلیل باعث می‌شود که فشار بالایی به موتور وارد شود. کارشناسان پیشنهاد می‌کنند به‌ازای هر دو بار که با سوخت گاز رانندگی می‌کنید، یکبار به‌سراغ بنزین بروید.

مطالب مفید