بهترین روش‌های نگهداری گل ارکیده در خانه؛ راهنمای کامل

گل ارکیده یکی از زیباترین و محبوب‌ترین گل‌های آپارتمانی است که اگر با روش‌های پرورش این گیاه آشنا باشید، می‌توانید به راحتی از آن برای مدت طولانی نگهداری کنید. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با بهترین روش‌های نگهداری گل ارکیده آشنا شوید.

ارکیده یک گیاه حساس، زیبا و فوق العاده شیک و محبوب است که معمولا مراقبت از آن برای افراد مبتدی کمی چالش برانگیز است. این گیاه برای رشد به خاک مغذی، کوددهی مناسب، دمای مناسب، نور غیرمستقیم و آبیاری محدود نیاز دارد. جزئیات نکات مراقبتی گل ارکیده را در ادامه بخوانید.

روش‌های مراقبت و پرورش گیاه ارکیده در خانه

در این بخش به شرایط نگهداری گل ارکیده در خانه اشاره شده است.

۱- تامین خاک مناسب برای گل ارکیده

خاک ارکیده باید زهکشی بسیار خوبی داشته باشد، زیرا این گیاه نمی‌تواند در خاک سنگین و متراکم رشد کند. بهترین گزینه برای ارکیده، استفاده از مخلوط شاخه‌های نازک و پوسته درخت، پرلیت و خزه اسفاگنوم است.

این ترکیب هم ریشه‌ها را مرطوب نگه می‌دارد و هم از پوسیدگی آن‌ها جلوگیری می‌کند. از خاک معمولی باغچه برای نگهداری ارکیده استفاده نکنید، زیرا این خاک از ورود جریان هوا به ریشه‌ها جلوگیری می‌کند و از طرفی حاوی مواد مغذی کافی برای رشد گیاه نیست.

به خاطر داشته باشید که برای رشد این گیاه باید از خاکی که حاوی مقداری مواد مغذی است استفاده کنید.

۲- آبیاری به موقع گل ارکیده

گیاه ارکیده به آبیاری محدود و منظم نیاز دارد. ریشه‌های این گیاه نباید در آب غوطه‌ور شوند، چون به سرعت دچار پوسیدگی می‌شوند. بهترین روش این است که خاک را بررسی کنید و زمانی که سطح خاک خشک شد، گیاه را آبیاری کنید.

معمولا بهتر است هفته‌ای یک بار یا هر ۱۰ روز یک بار به این گیاه آب بدهید. به خاطر داشته باشید که میزان آبیاری این گیاه به دما و رطوبت محیط نیز بستگی دارد و از همین رو در هوای گرم و رطوبت کم بهتر است آبیاری گیاه را کمی جلو بیندازید.

بهترین آب برای آبیاری این گیاه آب جوشیده شده یا آب باران است. به خاطر داشته باشید که آب سرد برای آبیاری این گیاه مناسب نیست و باید از آبی که به دمای محیط رسیده است استفاده کنید.

۳- تامین رطوبت مورد نیاز گل ارکیده

ارکیده‌ رطوبت بالا را دوست دارد و بهترین سطح رطوبت برای آن‌ حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد است. اگر در منطقه‌ای با هوای خشک زندگی می‌کنید، بهتر است از دستگاه بخور سرد یا اسپری آب برای تامین رطوبت گیاه استفاده کنید.

راهکار بعدی برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه این است که گلدان را در بستری از سنگریزه و آب قرار دهید، به طوری که گلدان با سنگریزه‌ها فاصله داشته باشد و تنها رطوبت مورد نیاز گیاه از این راه تامین شود.

۴- قرار دادن گلدان در دمای مناسب

دمای ایده‌آل برای رشد ارکیده‌ها بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد است. این گیاه برای رشد به هوای معتدل نیاز دارد و به تغییرات شدید دما حساس است. در زمستان از قرار دادن گیاه در نزدیکی بخاری یا جریان هوای سرد خودداری کنید.

همچنین در تابستان آن را از نور مستقیم خورشید و گرمای بیش از حد دور نگه دارید. بهتر است گلدان ارکیده را در مکانی قرار دهید که تهویه و جریان هوای مناسبی دارد.

۵- کوددهی مناسب گیاه ارکیده

گیاه ارکیده نیاز به کوددهی زیاد ندارد و برای تغذیه گیاه باید از کود مخصوص ارکیده یا کود مایع با فرمولاسیون متعادل (مثلا ۲۰-۲۰-۲۰) استفاده کنید. کوددهی باید در فصل رشد یعنی بهار و تابستان و هر دو هفته یک‌ بار انجام شود. در فصول سرد گیاه نیازی به کود دادن ندارد.

بیشتر بخوانید: روش نگهداری از گل برگ انجیری

۶- تامین نور مورد نیاز گل ارکیده

نور روشن و غیرمستقیم برای ارکیده ایده‌آل است. پنجره‌های شرقی یا غربی بهترین محل برای قرار دادن این گیاه هستند. اگر برگ‌های ارکیده زرد می‌شوند، احتمالا نور زیادی دریافت کرده‌اند.

از طرفی، اگر برگ‌ها تیره شده‌اند یعنی نور گیاه کافی نیست. در صورت نیاز، می‌توانید از نور مصنوعی نیز برای رشد این گیاه استفاده کنید. به هیچ عنوان این گیاه را در نور مستقیم خورشید قرار ندهید و آن را در مکانی با نور زیاد اما غیرمستقیم بگذارید.

۷- هرس کردن و حذف برگ‌های خشک‌شده

برای بهبود رشد این گیاه و جلوگیری از انتشار بیماری‌ها باید برگ‌های خشک یا آسیب ‌دیده آن را به ‌موقع هرس کنید تا گیاه انرژی خود را صرف بخش‌های سالم کند.

بهتر است ساقه‌های خشک شده گیاه را نیز از قسمت پایین قطع کنید. به خاطر داشته باشید که برای هرس کردن این گیاه باید از چاقو یا قیچی ضدعفونی یا استریل شده استفاده کنید.

۸- قرار دادن گلدان در مکانی با تهویه مناسب

گیاه ارکیده به هوای تازه نیاز دارد، اما به هیچ عنوان نباید این گیاه را در مسیر باد مستقیم قرار دهید. قرار دادن گیاه در معرض جریان هوای ملایم از بروز بیماری‌های قارچی و پوسیدگی ریشه جلوگیری می‌کند. استفاده از یک فن کوچک در اتاق نیز می‌تواند به تهویه مناسب هوا کمک زیادی کند.

۹- استفاده از گلدان مناسب

انتخاب گلدانی با زهکشی مناسب برای رشد گل ارکیده اهمیت زیادی دارد. برای پرورش ارکیده می‌توانید از گلدان شفاف پلاستیکی استفاده کنید. با این راهکار می‌توانید وضعیت ریشه‌های گیاه را به صورت مداوم بررسی کنید.

به خاطر داشته باشید که برای رشد این گیاه باید از گلدانی استفاده کنید که کف آن سوراخ باشد و آب اضافه از طریق آن خارج شود.

۱۰- کنترل آفات و بیماری‌ها

گل ارکیده ممکن است در معرض آفات مختلفی مانند شته، کنه یا شپشک قرار بگیرد. برای پیشگیری از این مشکلات باید گیاه را به صورت مرتب بررسی کنید و در صورت مشاهده آفات، از محلول‌های طبیعی یا سموم مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.

گیاه ارکیده به ندرت دچار بیماری می‌شود، اما اگر لکه‌های قهوه‌ای رنگ روی گیاه ظاهر شود، ممکن است به بیماری قارچی مبتلا شده باشد. قرار گرفتن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید و تهویه نامناسب نیز موجب بروز این مشکل می‌شود.

بیشتر بخوانید: نحوه پرورش و تکثیر گیاه حسن یوسف

کاشت گیاه ارکیده

کاشت گیاه ارکیده نیاز به تجربه و دقت زیادی دارد. بذر این گیاه شبیه به گرد و غبار است و جوانه زدن بذر ماه‌ها طول می‌کشد. برای کاشت ارکیده، از یک کپسول از بذر که شامل میلیون‌ها دانه ریز است، استفاده می‌شود.

برای کاشت گیاه در گلدان نیز باید ترکیبی از شاخ و برگ و مقداری خاک رس را در گلدان بریزید و کمی فیبر نارگیل نیز به آن اضافه کنید. سپس گیاه را در گلدان بکارید و در مکانی با نور غیرمستقیم قرار دهید.

تعویض گلدان ارکیده

برای عوض کردن گلدان ارکیده باید گیاه را به آرامی و بدون وارد کردن کوچک‌ترین فشاری به ریشه‌ها، از گلدان فعلی خارج کنید و در گلدان بزرگ‌تر قرار دهید. گلدان جدید را به اندازه‌ای انتخاب کنید که ریشه‌ها فضای کافی برای رشد داشته باشند.

بهترین زمان کاشت گیاه ارکیده

بهترین زمان برای کاشت این گیاه فصل بهار است که در این فصل گیاه نور کافی دریافت می‌کند. به خاطر داشته باشید که فصل زمستان به هیچ عنوان برای کاشت یا تعویض گلدان مناسب نیست و این کار موجب بروز اختلال در رشد گیاه می‌شود.

تکثیر گیاه ارکیده

برای تکثیر این گیاه از تقسیم کلون‌ها استفاده می‌شود. کلون‌ها در قسمت پایین ساقه ارکیده قرار دارند. برای تکثیر باید با استفاده از یک قیچی یا چاقوی استریل شده، قسمتی از ساقه را برش دهید و آن را در خاک غنی و دارای بستر مناسب بکارید تا گیاه جوانه بزند.

بیشتر بخوانید: معرفی گیاه آگلونما؛ راهنمای نگهداری و پرورش

نگهداری گل ارکیده در آب

برای نگهداری گل ارکیده در گلدان شیشه‌ای و آب باید ریشه‌های گیاه را به آرامی بشویید و سپس آن را در گلدان شیشه‌ای قرار دهید. در ادامه گلدان را با آب پر کنید.

مراقب باشید که برگ‌های گیاه خیس نشوند. خیس شدن برگ ارکیده موجب پوسیده شدن آن می‌شود. در ادامه هر هفته یا هر ۲ هفته یک بار آب گلدان را عوض کنید تا گیاه به خوبی رشد کند.

نگهداری ارکیده بعد از ریختن گل

ارکیده معمولا ۶ تا ۹ ماه بعد از ریختن گل، دوباره گل می‌دهد. اگر گیاه شما دوباره گل نداد ممکن است علت آن قرار گرفتن در معرض نور کم یا خیلی زیاد، دمای نامناسب، کود کم یا زیاد و آبیاری نامناسب باشد.

بعد از گلدهی گیاه باید خاک گلدان را عوض کنید و به آن کود بدهید. این کار موجب قوی شدن گیاه می‌شود و آن را برای گلدهی مجدد آماده می‌کند.

در این مقاله از بخش سبک زندگی اکالا به بهترین روش‌های نگهداری گل ارکیده اشاره شد. با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله می‌توانید به راحتی این گیاه را در خانه پرورش دهید و از زیبایی شگفت انگیز آن در فضای خانه لذت ببرید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

مطالب مفید