تلاش اسرائیل برای تغییر روایت جنگ / رژیم صهیونیستی چگونه به دنبال کنترل افکار عمومی است؟
اقتصادآنلاین – محمد بیات؛ با گذشت ۱۵ ماه از جنگ فراگیر اسرائیل با اعضای محور مقاومت، صهیونیستها قصد دارند تا رخدادهای به وقوع پیوسته در میدان نبرد را «آنگونه که میخواهند» روایت کرده و خود را یگانه پیروز نبرد «طوفان الاقصی» معرفی کنند. این ادعا در حالی از سوی منابع عبری مطرح میشود که تاکنون تهران دوبار در قالب عملیاتهای «وعده صادق» عمق سرزمینهای اشغالی را به صورت مستقیم هدف قرار داده و به نوعی «بازدارندگی» اسرائیل را به صورت کامل از بین برده است. در ادبیات نظامی «بازدارندگی» دولتها تا زمانی معتبر است که بتوانند طرف متخاصم را از انجام حمله بازدارند اما اقدامات اخیر ایران نشان داد که نه تنها تسلیحات پیشرفته آمریکا و سامانههای پدافندی، بلکه حتی تسلیحات اتمی این رژیم نیز نتوانسته جلوی اقدام نظامی یا سایر اجزای مقاومت را بگیرد. علاوه بر این تحمیل نبرد فرسایشی به اسرائیل و وارد آوردن هزینه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد آن نیز دیگر آسیب وارد شده به صهیونیستها است. سومین شکست راهبردی اسرائیل، خراب شدن «برند» و «تصویر» اسرائیل در رسانههای جریان اصلی است. به خیابان آمدن صدها هزار تن از ساکنان کشورهای غربی و محکومیت «نسل کشی» سازمان یافته در غزه، اوج شکست «قدرت نرم» رژیم در دو سال اخیر بوده است.
در گام اول شبکه «سی.بی.اس آمریکا» پنجشنبه ۱۹ دسامبر اعلام کرد که قرار است در روز یکشنبه لسلی استال در برنامه «۶۰ دقیقه» با دو مامور سابق موساد اسرائیل، با نامهای مستعار «مایکل» و «گابریل»، مصاحبهای در خصوص عملیات پیجرها انجام دهد. در جریان مصاحبه عوامل موساد قرار است تا به صورت پنهان و با صدای تغییرکرده در خصوص اصرار پشت پرده عملیات پیجرها مصاحبه کرده و به جزئیات این عملیات در روزهای هفدهم و هجدهم سپتامبر بپردازند. در جریان این حمله تروریستی حداقل ۳۰ تن شهید و ۳ هزار تن دیگر زخمی شدند.
نیروهای امنیتی اسرائیل در این مصاحبه هجده دقیقهای مدعی شدند که بر تمام مراحل عملیات پیجرها از لحظه درخواست خرید، تا طراحی عملیات، اجرا و محدوه آن بر امور مسلط بودند. این ادعا در حالی مطرح میشود که در جریان اقدام تروریستی در سپتامبر ۲۰۲۴، حداقل دو کودک کشته شدند! با آنکه موساد سعی کرد تا تصویر «قدرت» و «اخلاق مداری» را به صورت همزمان در این مصاحبه به نمایش بگذارد اما هنگامی که مجری از مامور صهیونیست پرسید که آنها نمیترسند تا از نظر اخلاقی محکوم شوند، عامل موساد به این سوال پاسخ «منفی» داد. دیگر فراز مهم در این مصاحبه پرسش مجری در خصوص ادعای شکست کامل حزب الله بود. در هفتههای اخیر رسانهها و اندیشکدههای عبری همراه با نتانیاهو مدعی تغییر معادلات ژئوپلیتیکی در جبهه شمالی شدند. نکته قابل توجه آن است که فرد پاسخ دهنده به این سوال، چنین ادعایی را از اساس «رد» کرد.
به فاصله یک روز بعد روزنامه «وال استریت ژورنال» در جایگاه رسانه تبلیغاتی اسرائیل اقدام به انتشار مصاحبهای با بنیامین نتانیاهو کرد که فراز اصلی ادعای «پیروزی بر محور مقاومت» است! در ابتدای این مصاحبه این رسانه به نوع سعی دارد تا موضوع برگزاری دادگاههای نتانیاهو را در میان کارزار محور مقاومت و اسرائیل امری نادرست جلوه دهد. در این مصاحبه نتانیاهو ابتدا اقدام به تشریح وضعیت امنیتی «هفتم اکتبر» و حمله حماس پرداخت. نتانیاهو مدعی شد که این نبرد بسیار بدتر از جنگ «یوم کیپور» و قصد وی تغییر نظم خاورمیانه است! «بی بی» مدعی شد که دولت بایدن از وی خواست تا به حزب الله حملهای صورت نگیرد. در ادامه این مصاحبه نتانیاهو از وقوع اختلاف با آمریکا بر سر حمله زمینی به غزه گفت. آمریکا به دنبال «چشم زنی» و اسرائیل خواهان «ریشه کن» کردن حماس بود. در جریان این مصاحبه نتانیاهو به سایر مسائل اختلافی مانند پایان یافتن جنگ در غزه و مناقشه حضور نیروهای اسرائیلی در محور فیلادلفیا اشاره کرد.
کانال دوازده اسرائیل نیز در امتداد زنجیره عملیات روانی دولت نتانیاهو در خصوص نحوه ترور شهید اسماعیل هنیه اقدام به انتشار گزارشی کمسابقه کرد. در این گزارش پایه ترور، نفوذ در دستگاه امنیتی کشور برای نفوذ به محل اقامت ثابت رئیس دفتر سیاسی فقید حماس و بمب گذاری در اتاق ایشان بوده است. ظاهرا ابتدا قرار بوده این عملیات ترور، در جریان مراسم خاکسپاری شهید رئیسی انجام شود اما نتانیاهو به دلایلی این تصمیم را لغو و به زمان دیگری موکول کرده است. قبل از انتشار این خبر، منابع داخلی و خارجی از وجود حمله به وسیله پرتابه خارجی در محلی نزدیک به اقامتگاه شهید هنیه خبر داده بودند اما صهیونیستها با ارائه این روایت سعی دارند تا قدرت «نفوذ» خود را به تصویر کشیده و به نوعی در جنگ «روایتها» دست برتر را پیدا کنند. تحلیلگران معتقدند اعتراف مقامات ارشد رژیم صهیونیستی مانند نتانیاهو و کاتص به اقدام علیه رهبران مقاومت نباید «بی پاسخ» باقی بماند. بازوهای امنیتی کشور میتوانند براساس منطق «جنگ سایهها» عمل کرده و در محدوده «منطقه خاکستری» ضربات مشابهی به دشمن وارد کنند. همزمان با وارد کردن ضربه به ساختار امنیتی رژیم، تهران نیز باید بازتاب رسانهای مناسبی از این اقدامات در رسانهها منتشر کند تا از این طریق بتواند تبدیل به «مرجع رسانهای» در برابر کارزار تبلیغاتی دشمن شود.
برای مقابله با این موج عملیات روانی، بازوهای رسانهای کشور صرفا نباید در مقام انکار یا واکنش باشند. برای مقابله با این روند ابتدا باید مقامات سیاسی کشور با هوشیاری و سنجش مصلحت نظام اقدام به انتشار برخی دادههای پنهان در فضای عمومی کنند تا به تدریج تبدیل به «مرجع» اصحاب رسانه و کارشناسان در حوزههای مختلف شوند. یکی از راههای پیشرفت در این حوزه توسعه رسانههای خصوصی و پیشرفت در حوزه «فنی- فرمی» رسانههای جدید است. واقعیت آن است که دیگر نمیتوان با روشهای قدیمی و منسوخ شده در حوزه رسانه قدم برداشت و امیدوار به تاثیرگذاری بر روی افکار عمومی و تبدیل شدن به مرجع خبری بود. برهمین اساس به نظر میرسد ما نیاز به یک تحول «انقلاب گونه» در حوزه برخورد با امر رسانه، چه در زمینه محتوا و چه در حوزه فرم، داریم.