ماه عسل دبیر فجر۴۳، کی تمام میشود؟!
بانیفیلم: امروز و با اعلام رسمی نام فیلمهای حاضر در جشنواره۴۳ فجر وارد کورس رسمی خود شد. اما با یک فلاشبک به روزهای گذشته و جریان خبری که توسط دور و وریهای دبیر امسال جشنواره راه افتاد، میتوان شرایطی خاص حاکم بر مهمترین رویداد سینمایی کشور را مورد ارزیابی قرار داد.
از آن زمانی که نام منوچهر شاهسواری به عنوان یکی از گزینههای مدیرعاملی خانه سینما مطرح شد، خیلیها میدانستند که یکی از آرزوهای این تهیهکننده که تنها پیشینیه مدیریتیاش نشستن بر صندلی مدیرعاملی خانه سینما بود، انتصاب به عنوان دبیر جشنواره فجر است!
شاهسواری که سابقه عضویت و حضور در انبوهی از شوراهای مشورتی و اجرایی سینمایی و تلویزیونی را در جیب خود دارد، پس از تجربه نه چندان موفق مدیریتی تشکل صنفی خانه سینما، این بار با پوشیدن جامه دبیری جشنواره فیلم فجر، در جایگاهی شوقبرانگیز برای خودش قرار گرفت و به یکی از مهمنرین آرزوهایش رسید!
در روزهای گذشته، شرکت شاهسواری را در جلسات با انواع مدیران دولتی و خصوصی، که -علیالظاهر- برای رتق و فتق امور جشنواره یوده باید در حکم ایام شیرین دبیری این تهیهکننده متعلق به بخش نیمهدولتی – نیمه خصوصی دانست که برایش به مثابه ماهعسل است!
اما این روی ماجراست و اوضاع آن چنان که تصور میرود «گل و بلبل» نیست؛ با توجه به لو رفتن نام برخی فیلمها حاضر در جشنواره، آن هم پیش از اعلام رسمی (یادتان باشد سه سال پیش هم گاف بزرگتری داده شد و با حضور مسئول فعلی روابط عمومی، اسامی برندگان سیمرغ، ساعتی پیش از برگزاری مراسم اختتامیه و اهدای جوایز، منتشر شد!!) همگی نشان میدهد که اوضاع خیلی هم «بر وفق منوچهر» نیست و او باید نگران روزهای آتی و حلول انواع و اقسام معضلات باشد!
یکی از مهمترین مشکلات برگزارکنندگان جشنواره فعلی فیلم، فاصلهگذاریهایشان با طیف گستردهای از سینماگران است؛ عمیق شدن این فاصلهها از زمان انتصاب غیرمحتمل و غیرمنتظره رائد فریدزاده در مقام ریاست سازمان سینمایی آغاز شد و با ادامه مدیریت افرادی که در دوره محمد خزاعی فدافن در سازمان سینمایی جزو حلقه نزدیکان و معتمدان جریان فکری جناح اصولگرا بودند بیشتر و بیشتر شد.
این فاصلهها حتی تحت تاثیر نامگذاریهای حاصل از توافق میان جناحهای سیاسی که از آن به اسم «وفاق» یاد میشد، قرار نگرفت!
انتصاب منوچهر شاهسواری هم متاثر از عنوان «وفاق» صورت گرفت؛ تهیهکنندهای که بالشخصه جزو آن دست از افراد سینماست که به واسطه شخصیتاش، میتواند با هر سلیقه و جناحی، در حد خارقالعادهای همکاری سازنده داشته باشد، اما حتی وجود این تهیهکننده معتدل به لحاظ برخی از رفتارهای صنفیاش، تا کنون کمک جندانی به بهبود روند اجرایی جشنواره۴۳ نکرده است.
گردش اوضاع فعلی سینمای ایران که در دایره فلاکتی از انبوهی پول با اتکا به «ابتذال مقیم» کمدیها میچرخد، آنقدر غمانگیز و تاثرانگیز است که حتی برگزاری جشنواره مهمی مانند فجر هم نمیتواند نقش «نوشدارو» برای رفع این وضعیت ایفا کند.
همه میدانیم که شرایط حال حاضر حاصل مدیریت طولانی افرادیست که با بسترهای فکری گاه متفاوت از هم، با داشتن عنوان، پست و مقام، سنگاندازیها را شروع کردند و سینمای ایران را در گذر سالیان زیاد، به وضعیت ناگوار فعلی رساندند.
در برآیند این اوضاع همان قدر سهم منوچهر شاهسواری پررنگ است که مثلاً منوچهر محمدی هم در پیدایش آن سهیم است؛ در سیاهه مقصران وضع موجود میتوانیم نام افراد دیگری را هم نوشت که خود از مسببان بروز اوضاع فلاکتبار فعلی سینمای ایران هستند.
اما برگردیم به چالشهای پیش روی دبیر جشنواره فجر۴۳.
با اینکه شاهسواری با برگزاری نشستهای متعدد با دولتیها و صنفیها میخواهد نشان دهد که نگرانی چندانی از هدایت امور و برگزاری جشنواره فجر امسال ندارد اما وجود دیدگاههای متضادی که تا کنون در رسانههای رسمی و غیررسمی منتشر شده، به نظر میرسد خوشبینی او برای به سلامت رساندن کشتی مسئولیتاش به ساحل ایمن، تخیلی بیش نیست و مشکلاتی که او پیشبینی و برایشان برنامهریزی کرده، تنها بخش کوچکی از نوک کوه یخی باشد که از آب زده!
پس از رسانهای شدن مصائب طراحی عجیبوغریب پوستر جشنواره و اعلام برائت ابراهیم حقیقی طراح اصلی پوستر از نتیجه نهایی و خروجی آن، باید حدس میزدیم که «کلاف» جشنواره امسال، «گره»های زیادی خواهد داشت!
خلاصه اینکه جشنواره امسال در فاصله کمتر از یکماه تا برگزاریاش میتواند شاهد رویدادهایی باشد که مراجعت دوباره نوع جدید ویروس چینی و احتمال پاندمی و ناچاری برای فاصلهگذاری میان افراد، تنها بخش کوچکی از صدها معضل پیش پای منوچهر شاهسواری باشد!
ما بدبین نیسیتم اما آنچه از اوضاع میتوان فهیمد، شاید زمان پایان ماه عسل شاهسواری خیلی نزدیک است و آغاز سلسله معضلات پیشبینی نشده، حتی پیش از افتتاح رسمی چهل و سومین دوره جشنواره خواهد بود!
هرچند که افتخار برگزاری باشکوه این دوره از جشنواره به جیب عدهای خاص میرود اما نتیجه نهایی برای سینمای ایران مفید خواهد بود…
امیدواریم در پیشبینیهای اوضاع روزهای آینده، «سق»مان، سیاه نباشد!!