محیط زیست به بحران امنیتی تبدیل شده است؟

معصومه ابتکار، رئیس اسبق سازمان محیط زیست در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

لینک کوتاه کپی شد

رئیس اسبق سازمان محیط زیست در گفتگو با تجارت‌نیوز گفت: اگر تغییری در سیاست‌ها، رویکردها و نگرش‌ها رخ ندهد، طبیعت مسیر خود را می‌رود و اتفاقات ناگوار در پیش است. باید تلاش کنیم اول جلوی تخریب را بگیریم.

به گزارش تجارت نیوز،

ایران دچار بحران آب و فرونشست زمین است و به گفته کارشناسان اگر این روند ادامه پیدا کند محیط زیست ایران به بحرانی غیرقابل حل بدل می‌شود. 

معصومه ابتکار، رئیس اسبق سازمان محیط زیست: 


من امیدوارم که دولت آقای دکتر پزشکیان به محیط زیست اهمیت بدهد؛ چون هم جزو برنامه‌های انتخاباتی ایشان بود و هم در سیاست‌ها، رویکردها و انتخاب‌هایی که داشتند، نشان می‌دهد به این موضوع توجه دارند و امیدوارم که در اولویت‌ها هم کماکان جزو اولویت‌های بالای برنامه‌های آقای دکتر باشد.
انشاالله طرح‌های بزرگی مثل احیای تالاب‌ها، احیای دریاچه ارومیه، بحث مدیریت و محافظت از منابع آب، کشاورزی پایدار و همه این‌ها، در دستور کار قرار بگیرد. برنامه هفتم –که مقداری مشکلاتی در آن وجود دارد- ولی واقعا به این مسائل توجه دارد.
اگر ایشان همانطور که اعلام کردند، به سیاست‌های کلی باشند، که در سیاست‌های کلی محیط زیست و اصلاح الگوی مصرف که اشاره کردید، دیده شده و برنامه هفتم هم با اصلاحاتی که بخواهند انجام دهند، پایبند باشند؛ به نظر می‌رسد اتفاقات خوبی می‌افتد یعنی خیلی امید است.
ضمن اینکه به نظر من خردمندان امیدوار شدند و این خیلی اتفاق مهمی بود. بله فرصت کم است و حتما ایشان باید دست به تغییرات خیلی جدی بزند. عده‌ای تلاش می‌کنند این تغییرات حداقلی باشد یا اتفاق نیفتد و این روندهای نگران کننده ممکن است پیش بیاید و کاملا درست است. یعنی اگر تغییری در سیاست‌ها و رویکردها و نگرش‌ها، رخ ندهد، طبیعت مسیر خود را رفته و اتفاقات ناگوار در پیش است.
ما باید تلاش کنیم همان بحث اول جلوی تخریب‌ها را بگیریم و این نیاز به اراده و تصمیمات بزرگ، سنگین و سخت و وفاق ملی دارد؛ یعنی این بحث وفاق ملی دکتر پزشکیان، نه‌تنها برای اقتصاد، معضلات اجتماعی و ایجاد امید مهم است، بلکه برای محیط زیست هم مهم است و اینکه اگر وفاق نباشد، نمی‌توانیم مسائل کلانی مثل بحث انرژی، آب و کشاورزی پایدار و این‌ها را حل کنیم.
برای اینکه در هر دوره‌ای، مجرد به امکاناتی که پیش آمد، مثل سرمایه‌گذاری خارجی در بحث انرژی خورشیدی یا پیشبرد برنامه‌هایی مثل برجام، کشمکش و جریانی سیاسی مانع از این شد که این اتفاقات بیافتد. در حالی که الان همه صاحب‌نظران می‌گویند که باید در بحث انرژی‌های تجدیدپذیر و خورشیدی، که مزیت بسیار بالایی برای ایران دارد، سرمایه‌گذاری کنیم.
همین الان دیگر منابع گازی نداریم و باید گاز هم وارد کنیم. مشکلات خیلی پیچیده شده و بنابراین ما وفاق ملی را نقطه‌ای عطف می‌دانیم، نه فقط برای مسایل اجتماعی و سیاسی، که آنجا هم خیلی اهمیت دارد، بلکه برای مسائل پایداری سرزمین و آینده تمدنی ایران؛ چون تمدن ایرانی الان به بحث پایداری محیط زیست و بحث آب گره خورده و موضوع، موضوع نسل‌های آینده و حقوق مردم ایران است که ما بسیار امیدواریم.
من فکر می‌کنم فرصتی واقعا استثنایی برای کشور فراهم  شده و با وفاق ملی و نگاه خردمندانه و اولویت‌دادن به برنامه‌های محیط زیست و توسعه پایدار، انشالله از این شرایط سخت به زودی که عبور کنیم.

متن و ویدیو کامل گفتگو با معصومه ابتکار را اینجا بخوانید. 

 

مطالب مفید