۳ رویکرد برای کنار آمدن با احساسات شدید و مخرب

فرارو- سرکوب احساسات هیچ فایده‌ای به همراه ندارد و بهتر است از برخی استراتژی‌ها برای رویارویی با احساسات شدید خود استفاده کنید.

به گزارش فرارو به نقل از سایکولوژی تودی، آگاهی، سکون و رهایی سه رویکرد قدرتمند هستند که ریشه در ذهن آگاهی دارند و می‌توانند به هر کسی در رویارویی با احساسات شدید کمک کنند. وقتی درگیر احساسات شدید می‌شوید، چه می‌کنید؟ آیا از آنها فرار می‌کند یا خود را به شدت درگیر این احساسات می‌کنید؟ آیا احساسات خود را در قالب کلمات بیان می‌کنید یا شروع به فریاد زدن، گریه کردن یا حتی سکوت می‌شوید؟ هر بزرگسالی و به خصوص والدین، می‌توانند از رویکرد‌هایی سالم برای کنترل احساسات شدید خود استفاده کنند. اگر به سراغ این رویکرد‌ها نروند، احتمالاً عاجزانه تلاش می‌کنند تا احساسات را از خود دور کنند و زمانی که موفق نمی‌شوند ناگهانی منفجر شوند.

بدن خود را آرام کنید، در حالتی راحت بنشینید و چند نفس عمیق بکشید. تصور کنید که درگیر احساسی شدید هستید. شاید خشم، رنجش، ترس، غم و اندوه یا نگرانی را تجربه می‌کنید. یک احساس را انتخاب کنید، آن را به خوبی احساس و مدتی را با آن سپری کنید. می‌توانید انتخاب کنید که از دور به آن نگاه کنید یا کاملاً در آن احساس غرق شوید. ممکن است در این حالت احساسی بودن یا حتی فکر کردن به آن مشکل‌ساز باشد. ممکن است بخواهید از شر این احساس خلاص شوید. بیایید رویکرد‌هایی را امتحان کنیم که با فرار کردن از احساسات بسیار متفاوت است.

آگاهی

این احتمال را در نظر بگیرید که بتوانید به جای اینکه آن احساس را کنار بزنید یا از آن فرار کنید، کاملاً از آن آگاه باشید. اگر در مورد آن کنجکاو باشید چه؟ این احساس چگونه است؟ آیا رنگ، شکل، صدا یا تصویری دارد؟ تصور کنید به جای اینکه با آن بجنگید، آن را نادیده بگیرید یا از آن دور شوید، کنار آن احساس نشسته‌اید. بر موقعیتی که باعث ایجاد این احساس در شما شده است، تمرکز نکنید. در عوض، از احساسات درونی آگاه باشید. یک احساس درباره آنچه اتفاق افتاده نیست، بلکه چیزی است که در درون شما می‌گذرد. احساسات دارای تأثیرات فیزیکی هستند و شما باید به نشانه‌های این احساس در بدنتان توجه کنید. شاید دهانتان خشک شده باشد، ماهیچه‌هایتان منقبض شده باشند، چشمان شما پر از اشک باشد، شاید ناخودآگاه دستانتان را مشت کرده‌اید یا قلبتان تند می‌زند.

اجازه دهید این احساسات را تجربه کنید. این احساسات ممکن است بسیار قوی باشند، آنقدر شدید که نمی‌توان نادیده گرفته شود یا ممکن است برای شما سخت باشد که از وضعیت فیزیکی خود آگاه باشید و با بدن خود هماهنگ شوید. اگر آگاهی و کاوش در مورد احساسات برای شما بیش از حد سخت است، می‌توانید به خود بگویید:

«اشکال ندارد؛ من در امان هستم.»

«من می‌توانم این احساس را بدون اینکه کنار بکشم یا تحت تاثیر آن قرار بگیرم احساس کنم.»

«من می‌توانم با این احساس دلسوزانه برخورد کنم.»

«من می‌توانم انتخاب کنم وقتی این احساس را دارم، حتی وقتی بسیار شدید است، چه کار کنم.»

با کمک این عبارات می‌توانید هر بار که درگیر احساساتی شدید هستید، بجای فرار کردن از وضعیت خود آگاه شوید، فرار کردن را کنار بگذارید و احساساتتان را در آغوش بگیرید.

سکون

روش بعدی این است که به آرامی احساسات را کاهش دهید. به احساسی که با آن شروع کردید برگردید یا احساس دیگری را انتخاب کنید. چند نفس آهسته و عمیق بکشید. تصور کنید که سنگی را در یک برکه می‌اندازید و سپس می‌بینید که امواج به آرامی در سکون فرو می‌روند. اجازه دهید احساسات شما نیز به همین ترتیب سکون پیدا کنند. این احساس ممکن است به سرعت در حالت سکون قرار گیرد یا ممکن است مدتی طول بکشد. زمان لازم را به خود بدهید. در صورت تمایل می‌توانید خود را در آغوش بگیرید. یا مثل وقتی که در حال آرام کردن یک نوزاد بداخلاق هستید روی شانه خود بزنید. آرامش و سکون می‌تواند پاسخ قدرتمندی به احساسات قوی باشد. تسکین دادن یک احساس با دور کردن آن یکسان نیست. آسودگی به این معناست که احساس را بپذیریم، با آن رو‌به‌رو شویم و بگذاریم آرام شود.

رها کنید

روش سوم این است که اجازه دهید احساساتتان آزاد شوند. به روشی قوی، اما نه خطرناک، آنها را به طور کامل از بدن خود خارج کنید. تصور کنید احساس شما ترس است. خود را تجسم کنید که می‌لرزید تا ترس خود را از بین ببرید. ممکن است واقعاً شروع به لرزیدن کنید. تصور کنید احساس شما غم و اندوه است. خودتان را تصور کنید که اجازه می‌دهید اشک‌هایتان جاری شود تا غم شما را رها کند. ممکن است اشک واقعی در چشمان شما جاری شود. تصور کنید مانند یک شیر غرش می‌کنید تا خشم خود را رها کنید. پاهایتان را بکوبید! این تفکر که احساسات شدید همواره خطرناک، منفی و اتلاف وقت هستند به کلی اشتباه است. احساسات نیاز طبیعی به جریان یافتن، ابراز فیزیکی و سپس رها شدن دارند. شما می‌توانید هر احساسی را به روشی ایمن و سالم آزاد کنید.

بازگشت به اینجا و اکنون

چند نفس عمیق بکشید و در بدن خود آرام بگیرید. پا‌های خود را روی زمین احساس کنید. قدردان خود باشید که در این تجربه پس از آگاهی از احساسات، تسکین آو رهاسازی آنها به آرامش رسیدید. البته گاهی اوقات احساسات بیش از حد شدید هستند. قبل از اینکه بتوانید از هر یک از این روش‌ها استفاده کنید، ممکن است لازم باشد شدت آن را کم کنید. در اینجا چند راه برای کم کردن شدت احساساتتان وجود دارد. به خاطر داشته باشید این روش‌ها برای سرکوب احساسات نیستند، بلکه برای آوردن آنها به یک منطقه امن برای آگاهی، تسکین یا رهاسازی است.

دست و صورت خود را با آب سرد بشویید.

ورزشی شدید انجام دهید.

به بیرون و در طبیعت بروید.

هر زمان که یک احساس قوی دارید، دقیقاً در همان لحظه، می‌توانید آگاهی، تسکین یا رهاسازی را تمرین کنید. شما فرصت‌های زیادی برای تمرین خواهید داشت، زیرا احساسات هر روز بخشی از زندگی ما هستند.

مطالب مفید