ساخت نیروگاه خورشیدی با طول یک کیلومتر در فضا؟!
دانشمندان چین از طرحی برای ساخت یک نیروگاه خورشیدی عظیم با طول یک کیلومتر در فضا خبر دادهاند که انرژی را به صورت پیوسته از طریق امواج مایکروویو به زمین انتقال میدهد. دانشمندان در این پروژه قصد دارند قطعات و ابزاری که برای ساخت نیروگاه خورشیدی لازم است را با استفاده از موشکهای جدید خود، در سفرهای فضایی متعدد به فضا ارسال کنند. طبق برآوردهای انجامشده، میزان انرژی که این نیروگاه خورشیدی در طول یک سال در فضا جذب میکند، بیشتر از میزان انرژی است که توسط نفت در زمین میتوان تولید کرد.
به گزارش دیجیاتو، این پروژه که اجزای آن درحقیقت با استفاده از راکتهای فوقسنگین به مدار بالای زمین فرستاده میشوند، یکی دیگر از بخشهای پروژه سد «سهدره» است. سد سهدره که در وسط رودخانه «یانگ تسه» در مرکز چین نصب شده است، بزرگترین پروژه برقآبی جهان است و سالانه ۱۰۰ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید میکند. به گفته یکی از دانشمندان ناسا، این سد به قدری بزرگ است که اگر بهطور کامل پر شود، جرم آب موجود در آن سرعت چرخش زمین را به اندازه ۰.۰۶ میکروثانیه تغییر میدهد.
به گفته «لانگ لهایٔو» دانشمند ارشد این پروژه، دانشمندان در این مرحله از پروژه روی موشکهای «لانگ مارس» چین تمرکز کردهاند؛ زیرا این موشکها قرار است قطعات لازم برای ساخت آرایه خورشیدی را به ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری از سطح زمین ببرند.
علیرغم پیشرفتهای اخیر در زمینه استفاده از انرژی خورشید و ساخت نیروگاههای خورشیدی و همچنین نصب پنلهای خورشیدی، این فناوری هنوز با محدودیتهای اساسی روبهرو است – مانند پوشش ابری متناوب و جذب نور خورشید توسط اتمسفر زمین. دانشمندان برای رفع این مشکل، تعدادی ایده استفاده از انرژی خورشید در فضا (SBSP) را پیشنهاد کردهاند تا بهطور مداوم انرژی را از نور خورشید در فضا جمعآوری کنند و آن را به زمین انتقال دهند – جالب است بدانید انرژی خورشید که میتوان در فضا جمعآوری کرد، ۱۰ برابر شدیدتر از میزان انرژی آن در زمین است.
در میان این پروژه، ساخت نیروگاه خورشیدی بیشترین امتیاز را کسب کرد و حالا دانشمندان در تلاش برای توسعه موشک سنگین باربری با قابلیت استفاده مجدد به نام «Long March-۹ (CZ-۹)» هستند. ظرفیت باربری این موشک حداقل ۱۵۰ تن است.
چین با توسعه این موشک، نهتنها از آن در این پروژه استفاده خواهد کرد، بلکه میتواند از آن برای ارسال ماهوارهها به مدار زمین یا رسیدن به ماه نیز استفاده کند – چین قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ یک پایگاه بینالمللی تحقیقات در ماه تأسیس کند.
چین تنها کشوری نیست که به برنامههایی برای ساخت آرایههای خورشیدی یا نیروگاه خورشیدی در فضا فکر میکند. شرکتهای «لاکهید مارتین» و «نورتروپ گرامن» در ایالات متحده، آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی ژاپن نیز درحال تلاش برای انجام پروژهای مشابه هستند، اما میتوان گفت چین جلوتر از سایر رقبا ایستاده است.