طرز تهیه آش اوماج+ نکات و فوتوفن ها
مناسب برای
2 نفر
زمان آمادهسازی
1 ساعت
زمان پخت
1-2 ساعت
آش اوماج یکی از آشهای سنتی ایرانی است که برای درست کردن آن به جای رشته از آرد سفید استفاده میشود. جالب است بدانید که اوماج در زمان ترکی به معنای خمیر است و اشاره به خمیری دارد که برای پخت این آش استفاده میشود. این آش در شهرهای مختلف ایران به روشهای متفاوتی طبخ میشود. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه آش اوماج خوشمزه و سنتی به ۸ روش مختلف و همه فوتوفن های درست کردن این آش آشنا شوید.
نگاهی سریع به روش پخت
برای درست کردن این آش به روش تبریزی ابتدا باید خمیر اوماج را با آب و آرد آماده و آن را رنده کنید. در ادامه خمیر را در معرض هوا قرار دهید تا خشک شود. پیاز داغ را همراه با عدس و آب گوشت در قابلمه بریزید تا بپزند. در ادامه سبزی آش و چاشنیها را اضافه کنید.
برای درست کردن آش اوماج اردبیل باید مقداری برنج و شیر به آش اضافه کنید. در همدان از ترکیب عدس، لوبیا چشم بلبلی، سیب زمینی، سبزی آش و تخم مرغ برای درست کردن این آش استفاده میشود.
زنجانیها معمولا از انواع حبوبات در این آش استفاده میکنند و اصفهانیها نیز این آش را شبیه به تبریزیها درست میکنند. میتوانید آش اوماج را با اسفناج یا آویشن نیز آماده کنید.
رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای آش اوماج تبریز برای ۲ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازآرد سفید۱ لیوان فرانسوی دستهدارسبزی آش۵۰۰ گرمعدس۱ لیوان فرانسوی دستهدارپیاز۴ عدد متوسطآب گوشت۱ لیوان فرانسوی دستهدارنمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازمروغنبه مقدار لازم
مرحله اول: خمیر اوماج را آماده کنید
برای شروع باید آرد را در یک کاسه بریزید و بعد مقداری نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید. در ادامه ۱/۲ لیوان آب به آن اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کنند.
مرحله دوم: خمیر را رنده کنید
در این مرحله باید خمیر به دست آمده را رنده کنید و سپس مواد را در یک سینی پخش کنید و در معرض هوا قرار دهید تا خمیرها خشک شوند. برخی افراد برای درست کردن خمیر اوماج آن را با آب ترکیب میکنند و با دست به آن فرم میدهند.
به خاطر داشته باشید که خمیر را در اولین مرحله از پخت آش درست کنید و برای چند دقیقه در معرض هوا قرار دهید تا بعد از پخت حالت خود را حفظ کنند.
مرحله سوم: پیاز داغ را آماده کنید
پیازها را به صورت خلالی خرد کنید. مقداری روغن در قابلمه بریزید و پیازها را سرخ کنید تا طلایی شوند. سپس مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید و مواد را تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته شود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش عدس
مرحله چهارم: عدس را بپزید
در این مرحله باید عدس را به قابلمه اضافه کنید و برای چند دقیقه با پیاز داغ تفت دهید. کمی بعد آب گوشت را اضافه کنید و اجازه دهید عدسها نیم پز شوند.
بهتر است عدسها را از ۲ ساعت قبل در آب بخیسانید تا نفخ آنها به طور کامل گرفته شود.
مرحله پنجم: سبزی آش را همراه با چاشنیها اضافه کنید
در این مرحله میتوانید سبزی آش را خرد کنید و در آش بریزید. کمی بعد مقداری نمک و فلفل سیاه به آش اضافه کنید. چند لیوان آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید سبزیها به خوبی بپزند و آش جا بیفتد. در صورت تمایل میتوانید مقداری فلفل قرمز نیز به آش اضافه کنید.
مرحله ششم: آش را آماده کنید
بعد از یک ساعت که همه مواد به خوبی پختند، میتوانید خمیرهای خشک شده یا همان اوماجها را به آش اضافه کنید. اجازه دهید آش بجوشد و لعابدار شود.
بعد از چند دقیقه شعله گاز را خاموش کنید و آش را در ظرف مورد نظرتان بریزید. میتوانید این آش خوشمزه را با پیاز داغ و کشک فراوان تزیین کنید و از طعم آن لذت ببرید.
برای درست کردن آش اوماج از روشهای مختلفی استفاده میشود. در ادامه به محبوبترین روشهای پخت آش اوماج در شهرهای مختلف اشاره شده است.
آش اوماج اردبیل
برای درست کردن این آش باید برنج و عدس را همراه با آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند. بعد از این که برنج و عدس پختند، مقداری شیر به قابلمه اضافه کنید.
مواد را به صورت مرتب هم بزنید و زمانی که آش شروع به جوشیدن کرد، اوماج را به صورت گلولههای بزرگ آماده کنید و در آش بریزید. صبر کنید تا آش لعابدار شود و بعد شعله گاز را خاموش کنید. میتوانید برای تزیین این آش از مقداری نعنا داغ استفاده کنید.
آش اوماج ارومیه
روش درست کردن آش اوماج ارومیه درس مثل آش اوماج تبریزی است، اما این آش در ارومیه معمولا کمی غلیظتر و روغنیتر طبخ میشود. برای تزیین آش اوماج ارومیه باید به جای پیاز داغ و کشک از نعنا داغ استفاده کنید.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
آش اوماج زنجان
برای درست کردن این آش در زنجان معمولا از ترکیب سبزیجاتی مثل تره، جعفری، شوید، اسفناج و مقداری سبزیهای محلی استفاده میشود.
زنجانیها معمولا برای پخت این آش از حبوبات مختلفی مثل نخود، لوبیا چیتی و عدس استفاده میکنند و فلفل قرمز بیشتری در آش میریزند تا طعم آن کمی تند و تیز شود.
آش اوماج اصفهان
روش درست کردن آش اوماج اصفهانی مثل روش تبریزی است، اما برای درست کردن خمیر اوماج خمیر را به صورت گلولههای کوچک درست میکنند و در آش میریزند.
در اصفهان معمولا از ترکیب سبزیجات مختلفی مثل تره، جعفری، گشنیز، شوید، اسفناج و گاهی سبزیجات محلی برای پخت این آش استفاده میشود. برخی افراد برای پخت این آش از مقداری کلم خرد شده نیز استفاده میکنند.
آش اوماج همدان
برای درست کردن آش اوماج همدان باید از ترکیب عدس، لوبیا چشم بلبلی، سیب زمینی، سبزی آش و تخم مرغ استفاده کنید. برای شروع باید لوبیا و عدس را بپزید.
در ادامه پیاز داغ را همراه با سبزیجات آش (اسفناج، آویشن، ریحان و مرزه) تفت دهید و سپس به آش اضافه کنید. اوماجها را به روش قبل آماده کنید. حالا یک عدد تخم مرغ را بشکنید و در آش بریزید.
صبر کنید تا تخم مرغ کاملا بپزد و بعد شعله گاز را خاموش کنید. برای درست کردن آش اوماج همدان میتوانید از سبزیهای محلی مثل شنگ، تره و برگ سیر نیز استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش سبزی
آش اوماج با آویشن
از آن جایی که آویشن خاصیت ضد باکتریایی و ضد ویروسی دارد، برخی افراد آش اوماج را با آویشن درست میکنند. این آش برای درمان سرماخوردگی و افزایش انرژی بدن مفید است و به بهبود هضم غذا نیز کمک میکند. در این روش تنها باید از مقداری برگ آویشن خشک در آش استفاده کنید.
آش اوماج با اسفناج
در کرمان معمولا برای پخت آش اوماج از اسفناج به جای سبزی آش استفاده میکنند و خمیر را به صورت گلولههای کوچک به اندازه عدس آماده میکنند و در آش میریزند.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه آش اوماج
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت آش اوماج اشاره شده است، با ما همراه باشید.
بعد از اضافه کردن اوماج یا خمیرهای خشک شده بهتر است تا چند دقیقه اول آش را هم نزنید تا خمیرها له نشوند.برای درست کردن آش اوماج میتوانید به جای سبزی آش از ترکیب ریحان، تره و مرزه استفاده کنید.اضافه کردن آب قلم به این آش طعم فوقالعادهای میبخشد.اگر معده حساسی دارید، حتما عدس را از ۲ ساعت قبل بخیسانید و بعد بپزید.برای این که خمیرها زودتر خشک شوند، میتوانید آنها را جلوی بخاری یا شوفاژ قرار دهید.برای خوشمزهتر شدن این آش میتوانید پیاز را با کره یا روغن حیوانی سرخ کنید.در صورت تمایل میتوانید مقداری نعنا داغ نیز به این آش اضافه کنید.برای درست کردن آش اوماج بهتر است آرد را ابتدا الک کنید.برای درست کردن خمیر اوماج میتوانید آرد را در سینی بریزید و بعد آب را کم کم اضافه کنید. سپس با کف دست خمیر را روی سینی بچرخانید تا به صورت گلولههای کوچک درست شوند. خمیرها را جلوی آفتاب یا روی بخاری و شوفاژ قرار دهید تا خشک شوند.در صورتی که برای درست کردن آش اوماج خمیر را رنده میکنید، حتما از رنده درشت استفاده کنید.بعد از اضافه کردن خمیر اوماج به آش باید ۱۰ دقیقه صبر کنید تا اوماجها خودشان را بگیرند و سپس آش را هم بزنید تا خمیرها به هم نچسبند.اگر بعد از آماده شدن آش احساس کردید که بافت آن رقیق است، میتوانید مقداری آرد را در آب سرد حل کنید و در آش بریزید.در برخی رسپیهای برای پخت آش اوماج تبریزی از لپه یا نخود به جای عدس استفاده میشود.در صورت تمایل میتوانید از یک قاشق چایخوری زعفران دم کرده نیز در این آش استفاده کنید.برای آماده کردن اوماجها میتوانید خمیرها را برای نیم ساعت در فر قرار دهید تا کاملا خشک شوند.اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، میتوانید برای پخت این آش از مقداری سبزی خشک استفاده کنید.در صورت تمایل میتوانید از مقداری سیر داغ برای مزه دار کردن این آش استفاده کنید.در صورت تمایل میتوانید برای مزه دار کردن این آش از مقداری آب مرغ استفاده کنید.برخی افراد مقداری ادویه کاری، پودر دارچین یا زنجبیل به این آش اضافه میکنند.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه آش اوماج و همه فوتوفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این آش را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…