طرز تهیه آش آلو به 11 روش خوشمزه در شهرهای مختلف

مناسب برای

4 نفر

زمان آماده‌سازی

30 دقیقه

زمان پخت

2 ساعت

آش آلو یک نوع آش سنتی خوشمزه ایرانی است که در شهرهای مختلف ایران به روش‌های متفاوت و با مواد اولیه مختلفی درست می‌شود. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با طرز تهیه آش آلو به ۱۱ روش مختلف و همه فوت‌وفن‌ های درست کردن این آش آشنا شوید.

نگاهی سریع به روش پخت

برای درست کردن آش آلو بدون گوشت باید پیاز داغ را با ادویه و لپه و برنج تفت دهید و همراه با آب در قابلمه بریزید تا خوب بپزند. در ادامه سبزی آش را اضافه کنید. اجازه دهید آش جا بیفتد و در نیم ساعت پایانی آلوها را همراه با مقداری شکر به آش اضافه کنید.

برای درست کردن آش آلو و عدس باید از ترکیب آلو سیاه، عدس، لپه، برنج، سبزی آش، گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، پیاز و هویج استفاده کنید. به منظور پخت آش آلو با اسفناج باید از آلو سیاه، اسفناج، نخود، لوبیا، عدس، بلغور گندم، آب مرغ، نعنا و پیاز استفاده کنید.

می‌توانید این آش را با آلو بخارا و قیسی زردآلو و آلو خورشتی نیز آماده کنید. پیشنهاد می‌شود حتما آش آلو با رشته، آش آلوی اردبیلی، یزدی، قزوینی و تبریزی را نیز امتحان کنید.

رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای آش آلو بدون گوشت برای ۴ نفر

مواد لازممقدار مورد نیازبرنج نیم دانه۳ قاشق غذاخوریلپه۳ قاشق غذاخوریپیاز۲ عددسبزی آش (گشنیز، اسفناج و جعفری)۳ قاشق غذاخوریآلو سیاه۱۲ تا ۱۶ عددنعنا خشکبه مقدار لازمآب لیمو ترش تازه۲ عددشکر (اختیاری)۲ قاشق غذاخورینمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازم

مرحله اول: لپه و برنج را بخیسانید

برای شروع باید لپه را در یک ظرف آب بریزید و برای ۲ تا ۳ ساعت بخیسانید.

برنج را بشویید و همراه با مقداری نمک در ظرف آب بریزید و برای ۲ ساعت بخیسانید.

مرحله دوم: پیازها را سرخ کنید

پوست پیازها را جدا کرده و آن‌ها را به صورت نگینی خرد کنید. مقداری روغن در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید.

پیازها را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید روی حرارت سرخ شوند.

مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر

مرحله سوم: لپه را به پیاز داغ اضافه کنید

بعد از این که پیازها طلایی شدند، می‌توانید لپه‌ها را آبکش کنید و در قابلمه بریزید و برای چند دقیقه با پیاز تفت دهید.

مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید لپه‌ها به خوبی بپزند و نرم شوند.

مرحله چهارم: برنج را اضافه کنید

بعد از این که لپه‌ها نرم شدند، می‌توانید برنج را آبکش کنید و در قابلمه بریزید. برای درست کردن این آش بهتر است از برنج نیم دانه استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش آبغوره

مرحله پنجم: سبزی آش را اضافه کنید

برای درست کردن این آش باید سبزیجات را بشویید و بعد به صورت درشت خرد کنید.

زمانی که برنج کمی پخت می‌توانید سبزی آش را همراه با کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه در آش بریزید و مواد را هم بزنید.

در ادامه درب قابلمه را به صورت نیمه روی آن قرار دهید تا آش به طور کامل بپزد و جا بیفتد.

مرحله ششم: آش را آماده کنید

در نیم ساعت پایانی پخت آش باید آلو را همراه با شکر به آش اضافه کنید.

آش را هم بزنید و حدود نیم ساعت دیگر صبر کنید تا آش شما آماده شود.

در ادامه کمی آب لیمو ترش تازه و نعنا داغ به آش اضافه کنید و آن را در ظرف مناسب بریزید.

آش آلوی شما آماده است و می‌توانید آن را نوش جان کنید.

برای درست کردن آش آلو از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. در ادامه این بخش به رایج‌ترین روش‌های درست کردن آش آلو اشاره شده است.

آش آلو و عدس

آش آلو و عدس یکی از خوشمزه‌ترین آش‌های استان قم است. برای درست کردن این آش باید از ترکیب آلو سیاه، عدس، لپه، برنج، سبزی آش، گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، پیاز و هویج استفاده کنید.

برای شروع پیاز را سرخ کنید و بعد هویج خرد شده، برنج، عدس و لپه را به آن اضافه کنید. مقداری آب در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. بعد از این که عدس، برنج و لپه کمی پختند، می‌توانید سبزی آش را اضافه کنید.

در ادامه یک عدد پیاز رنده شده را با گوشت چرخ کرده و ادویه‌های مختلف ترکیب کنید و گوشت را به صورت کوفته قلقلی ریز درست کرده و در روغن سرخ کنید.

بعد از این که همه مواد نیم پز شدند، کوفته قلقلی ها را در آش بریزید. در نهایت آلوهای خیس خورده و سیب زمینی خرد شده را همراه با نمک به آش اضافه کنید و اجازه دهید آش شما جا بیفتد.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش برنج

آش آلو با رشته

برای درست کردن این آش باید از ترکیب آلو سیاه، نخود، لوبیا چیتی، رشته آش، پیاز، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه استفاده کنید. برای شروع پیاز داغ را همراه با ادویه‌ها، گوجه رنده شده و رب گوجه تفت دهید.

در ادامه نخود و لوبیا خیس خورده را همراه با آب به سایر مواد اضافه کنید. اجازه دهید آش برای ۲ تا ۳ ساعت بپزد. در ۲۰ دقیقه نهایی پخت آش می‌توانید رشته آش و آلوها را اضافه کنید.

آش آلو با اسفناج

برای درست کردن این آش باید از ترکیب آلو سیاه، اسفناج، نخود، لوبیا، عدس، بلغور گندم، آب مرغ، نعنا و پیاز استفاده کنید. برای شروع پیاز داغ را آماده و با ادویه‌ها و اسفناج خرد شده تفت دهید.

کمی بعد بلغور گندم و حبوبات خیسانده شده را همراه با فلفل و آب مرغ در آش بریزید. اجازه دهید حبوبات به خوبی بپزند. در ۲۰ دقیقه نهایی پخت آش می‌توانید آلوها را اضافه کنید و این آش را در ظرف مناسب بریزید و با مقداری نعنا داغ تزیین کنید.

آش آلو اردبیل

برای درست کردن این آش سنتی و خوشمزه باید از ترکیب آلو سیاه، آلو زرد ترش، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، بلغور گندم، برنج، سبزی آش و مغز گردو استفاده کنید. برخی افراد آش اردبیلی را بدون سبزی نیز آماده می‌کنند.

برای شروع باید لوبیاها را همراه با آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. آلو زرد را با یک فنجان آب در یک قابلمه کوچک بریزید و روی حرارت قرار دهید تا نرم شود. سپس آن را از صافی رد کنید.

بعد از پخت لوبیا، عدس، برنج و بلغور گندم را به قابلمه اضافه کنید. پیاز داغ را با ادویه‌ها تفت دهید و بعد آن را در آش بریزید. زمانی که همه مواد آش به خوبی پختند، می‌توانید عصاره آلو و سبزی آش را اضافه کنید.

در یک ساعت پایانی پخت آش می‌توانید آلو سیاه و مغز گردوی خرد شده را همراه با نمک و فلفل سیاه به آش اضافه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش بلغور گندم

آش آلو تبریز

آش آلوی تبریز شباهت زیادی به آش اردبیل دارد، ولی در ترکیبات آن از آب گوشت، لپه و رب نیز استفاده می‌شود. برای درست کردن این آش از سبزیجاتی مثل تره، گشنیز و جعفری استفاده می‌شود.

برای پخت این آش باید لوبیا چیتی را با آب گوشت بپزید و بعد لپه و برنج را به آن اضافه کنید. در ادامه سبزی آن را در قابلمه بریزید. عصاره آلو را مثل آش اردبیلی آماده کنید و در نیم ساعت پایانی در آش بریزید.

در ۱۵ دقیقه نهایی پخت آش می‌توانید رب گوجه، پیاز سرخ شده، نمک و فلفل را اضافه کنید.

آش آلو با قیسی زردآلو و آلو خورشتی

برای درست کردن این آش باید از ترکیب آلو خورشتی، قیسی، برنج، لپه، گوشت چرخ کرده، سبزی آش، نعنا داغ و پیاز داغ استفاده کنید. برای شروع پیاز داغ را با ادویه‌ها تفت دهید.

لپه و برنج را همراه با پیاز داغ و مقداری آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا مواد نیم پز شوند. در ادامه پیاز رنده شده را با گوشت چرخ کرده و ادویه ترکیب کنید و کوفته قلقلی‌ها را آماده و در روغن سرخ کنید.

حالا سبزی آش را در قابلمه بریزید و ۵ دقیقه بعد گوشت قلقلی‌ها را اضافه کنید. در ۲۰ دقیقه نهایی پخت آش می‌توانید آلوها را بخیسانید و بعد هسته‌شان را جدا کنید و در آش بریزید.

آش آلو بخارا

روش درست کردن آش آلو بخارا درست مثل آش بدون گوشت است، اما برای پخت این آش معمولا از کوفته قلقلی نیز استفاده می‌شود. در این روش باید گوشت و پیاز و ادویه‌ها را ترکیب و به صورت کوفته قلقلی آماده کنید. در ادامه کوفته‌ها را در روغن سرخ کنید و در آش بریزید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش عدس

آش آلو یزدی

برای درست کردن این آش باید از ترکیب مقداری برنج و لپه با آلو خشک، گوشت قلقلی و سبزی آش استفاده کنید.

آش آلو در طب سنتی

در طب سنتی برای درست کردن آش آلو از ترکیب برنج، گوشت چرخ کرده، سبزی آش، پیاز، لپه و آلو خشک استفاده می‌شود. برای درست کردن این آش باید پیاز داغ را با کمی زردچوبه تفت دهید و بعد برنج و لپه را اضافه کنید.

مقداری آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید برنج و لپه به خوبی بپزند. کوفته قلقلی‌ها را با گوشت چرخ کرده، پیاز و ادویه آماده کنید. زمانی که برنج و لپه پختند، سبزی آش را اضافه کنید.

هسته آلوها را جدا کنید و آن‌ها را در آش بریزید و صبر کنید آش شما جا بیفتد. این آش آلو برای بهبود عملکرد گوارش و رفع یبوست مفید است.

آش آلو قزوینی

برای درست کردن این آش باید از ترکیب لوبیا سفید، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، نخود، آب قلم، رب، آلو زرد، قیسی، آلوچه سیاه، آلو مراغه، برگه زردآلو و رشته آش استفاده کنید.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه آش آلو

در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت آش آلو اشاره شده است، با ما همراه باشید.

برای درست کردن آش آلو با رشته باید از مقدار نمک کمتری استفاده کنید، زیرا رشته‌ها معمولا شور هستند.هر زمان از مراحل پخت آش آلو که احساس کردید آش سفت شده است، می‌توانید مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.برای درست کردن انواع آش آلو می‌توانید از آلوی تازه یا خشک استفاده کنید.قبل از اضافه کردن آلو به انواع آش باید آن را از چند ساعت قبل در آب بخیسانید.برای مزه دار کردن این آش می‌توانید از مقداری آبلیمو یا آبغوره نیز استفاده کنید.می‌توانید آش آلو را در ظرف در بسته بریزید و برای ۵ تا ۶ روز در یخچال قرار دهید.برای جلوگیری از خراب شدن آش آلو باید بعد از خنک شدن آن را به سرعت در یخچال بگذارید.برای درست کردن انواع آش آلو می‌توانید به جای آلو از گوجه سبز یا آلوچه خشک نیز استفاده کنید.به منظور پخت آش آلو با گوشت می‌توانید از گوشت خورشتی یا گوشت قلقلی استفاده کنید.برای حذف هسته‌های آلو در آش باید آلوها را بجوشانید و بعد از صافی رد کنید و سپس از عصاره آن برای مزه دار کردن آش استفاده کنید. می‌‌توانید قبل از اضافه کردن آلو به سادگی هسته آن را جدا کنید و سپس آلوی بدون هسته را به صورت درسته در آش بریزید.اضافه کردن مقداری گردوی خرد شده به این آش، موجب متعادل شدن طبع آن می‌شود.برای خوشمزه‌تر شدن این آش می‌توانید به جای آب از مقداری آب مرغ یا آب گوشت استفاده کنید.می‌توانید این آش را با مقداری مرغ پخته و ریش ریش شده یا کوفته قلقلی‌های درست شده از مرغ چرخ کرده نیز آماده کنید.در صورت تمایل می‌توانید از مقداری زعفران برای مزه دار کردن و تزیین این آش استفاده کنید.اضافه کردن شکر به آش آلو اختیاری است و می‌توانید آن را حذف کنید.اگر دوست دارید آش آلو ترش مزه باشد، بهتر است از آلوی ترش برای پخت این آش استفاده کنید.برای لعابدار و خوشمزه‌تر شدن این آش می‌توانید مقداری آب قلم به آن اضافه کنید.برای سرو کردن آش آلو نیازی به استفاده از کشک نیست. بهتر است این آش را با نعنا داغ تزیین کنید.

در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه آش آلو و همه فوت‌وفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این آش را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقه‌مند به اشتراک بگذارید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

مطالب مفید