هشدار نخستوزیر انگلیس درباره «وضع شکننده» اروپا
کر استارمر روز یکشنبه چند ساعت قبل از آغاز نشست لندن با موضوع اوکراین که بدون حضور رئیسجمهور آمریکا و با حضور سران اروپایی برگزار میشود، به شبکه بیبیسی رفت و درباره جنگ اوکراین و روابط انگلیس با دولت دونالد ترامپ پاسخ داد.
«لورا کوئنسبرگ» مجری سرشناس انگلیسی در اولین سوال خود از نخستوزیر، به سراغ اتفاقات دیدار جنجالی اخیر دونالد ترامپ با رئیسجمهور اوکراین رفت؛ دیداری که به گفته بسیاری در آن، ولودیمیر زلنسکی هدف تحقیر ترامپ و معاونش جی دی ونس قرار گرفت.
استارمر جواب داد: «مشخص است که تنش بسیاری وجود داشت و دوربینها هم روشن بود. هیچ کس نمیخواست شاهد چنین چیزی باشد اما من با رئیسجمهور ترامپ و رئیسجمهور زلنسکی صحبت کردم و دیروز هم رئیسجمهور زلنسکی به خانه شماره 10 داونینگ استریت (اقامتگاه و محل کار نخستوزیر انگلیس) آمد و من با رئیسجمهور ماکرون هم حرف زدم.
هدف من این بوده که پلی ایجاد کنم و بتوانم به نکته محوری تمرکزمان برگردیم. در نتیجه این اقدامات، ما اکنون توافق کردیم که بریتانیا در کنار فرانسه و احتمالا یکی دو کشور دیگر، ما با اوکراین روی طرحی برای توقف جنگ کار خواهیم کرد و پس از آن این طرح را با ایالات متحده رایزنی خواهیم کرد…من فکر میکنم که ما یک قدم در مسیر درست برداشتهایم چرا که هیچ کس نمیخواهد شاهد اتفاقاتی باشد که روز جمعه حادث شد و خیلی مهم است که ما تمرکز اساسی و محوریمان را روی صلح پایدار در اوکراین بگذاریم. هیچ کسی نمیخواهد شاهد خونریزی بیشتر باشد.»
این اظهارنظر در شرایطی مطرح شده که در خبرها آمده بود، انگلیس و فرانسه در تدارک برای ایفای نقش بیشتر اروپاییها در زمینه حفاظت از اروپا هستند و حتی صحبتهایی درباره حضور نیروی حافظ صلح اروپایی در اوکراین مطرح شده است.
هفته گذشته، روزنامه انگلیسی تلگراف خبر داد که امانوئل ماکرون در دیدار با فردریش مرتس رهبر حزب پیروز در انتخابات آلمان و صدراعظم احتمالی آینده این کشور، ایده چتر اتمی فرانسه برای آلمان و اروپا را مطرح کرده است.
مجری بیبیسی درباره مواضع رئیسجمهور آمریکا درباره روسیه و اوکراین به ویژه اتفاقات روز جمعه در کاخ سفید سوال کرد و از نخستوزیر انگلیس پرسید چه برداشتی از سخنان و مواضع ترامپ دارد؟
استارمر جواب داد: «به نظر من او خواهان یک صلح پایدار در اوکراین است و این نظر من ناشی از مذاکرات مفصلم با او در روز پنجشنبه و همچنین گفتوگوهای قبلی من با او در نیویورک (قبل از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری) و همچنین چندین بار مکالمات تلفنی من با او است. نظر قوی من این است که او خواهان صلح پایدار است و من با او درباره این موضوع موافقم و رئیسجمهور زلنسکی هم با او هم نظر است.»
به گفته او، «شما نمیتوانید توافقی داشته باشید که پس از مدتی از هم بپاشد و این نگرانی است که رئیسجمهور زلنسکی دارد و به طور واضح درباره آن حرف زده است. توافقات مینسک قبلا وجود داشت که پابرجا نماند به همین خاطر، رئیسجمهور زلنسکی به درستی نگران است که اگر قرار است توافقی باشد باید پایدار بماند.»
در ادامه این مصاحبه، مجری از استارمر درباره مخالفت حزب ملی اسکاتلند و برخی دیگر از سیاستمداران بریتانیایی با دعوت از ترامپ برای انجام دومین سفر رسمی سوال کرد.
این دعوت، روز پنجشنبه در جریان دیدار نخستوزیر انگلیس با ترامپ در کاخ سفید انجام شد. رئیسجمهور آمریکا در دور اول ریاست جمهوری خود، اولین سفر رسمی به انگلیس را انجام داده بود.
مجری بیبیسی گفت: «چنین دعوتی یک اقدام بی سابقه است و به رونالد ریگان و جورج بوش داده نشد. چرا دونالد ترامپ شایسته دومین سفر رسمی است؟»
نخستوزیر انگلیس جواب داد: «این موضوع به پادشاه مربوط است و پادشاه این دعوت را انجام داد. هم اکنون، یک برهه شکننده برای اروپا است و موضوع بسیار جدی است. مهمترین موضوع مرکزی که مرا به تحرکت در میآورد این است که آیا چیزی که من میگویم و انجام میدهم احتمال حصول به صلح پایدار را بیشتر میکند یا نمیکند؟ اگر جواب آن، مثبت باشد من آن کار را خواهم کرد و اگر منفی باشد آن کار را نخواهم کرد. من افراد را دیدهام که لفاظی میکنند و در فضای توئیتر درباره اینکه آنها چه میکنند حرف میزنند.
خوب این کار برای آنها خوب است اما من هیچ علاقهای به این کارها ندارم من به این علاقه دارم که چه اقدام عملی برای ایجاد پل و ارتقای روابط میتوانم بکنم و به سمت جلو برای صلح پایدار در اروپا برویم. این نگرانی محوری من است و قرار نیست حزب ملی اسکاتلند یا دیگران توجهاتم را از این موضوع منحرف کنند. ما داریم درباره صلح در اروپا حرف میزنیم.»
استارمر گفت: «اول از همه این را بگویم که اروپاییها طی سه سال اخیر پای کار بودهاند. کشورهای اروپایی کمکهای زیاد، پول زیاد، آموزش دادنهای بسیار و تقویت توانمندیهای زیادی در رابطه با اوکراین انجام دادند و ما باید به این موضوع اذعان کنیم البته من به طور کلی فکر میکنم که اروپا باید کار بیشتری در زمینه دفاع از خود و امنیت انجام دهد و به خاطر همین است که من گفتم باید هزینههایمان را بالا ببریم ما باید توانمندی (نظامی)مان را بیشتر کنیم و همچنین باید بیشتر همکاری و هماهنگی کنیم چرا که در جنگ اوکراین ما دیدهایم که هماهنگی وجود ندارد. فراتر از همه اینها، ما باید مشخص کنیم که ضمانت امنیت اروپایی به چه شکلی خواهد بود…بریتانیا و فرانسه بیشتر از هر کشور اروپایی دیگری در این باره فکر کردهاند و به همین خاطر رئیسجمهور ماکرون و من روی این طرح کار خواهیم کرد و پس از آن با ایالات متحده درباره آن صحبت خواهیم کرد و این اقدام، یک گام در مسیر درست است. ما قرار نیست کسی را از این روند خارج کنیم هر چه قدر تعداد بیشتری باشند، بهتر خواهد بود.»