افطاریهای ساده و مقرونبهصرفه؛ 20 پیشنهاد خوشمزه
ماه رمضان، فرصتی است برای تقویت روح و جسم، که با سفرههای افطاری ساده و کمهزینه، میتوان هم به اقتصاد خانواده کمک کرد و هم از غذاهای لذیذ و مقوی بهرهمند شد. در این مطلب از مجله اکالا، لیستی از افطاریهای ساده و مقرونبهصرفه را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید با سادهترین مواد اولیه، سفرهای رنگین و دلچسب برای خود و عزیزانتان تدارک ببینید.
در ادامه، شما را با مجموعهای از غذاهای ساده و کم هزینه برای افطاری نظیر کوکو سبزی، دمی گوجه، عدسی، آش رشته، یتیمچه، عدس پلو، خوراک لوبیا چیتی، ماکارونی، اشکنه و… آشنا میکنیم و طرز تهیه هر یک را برایتان شرح خواهیم داد.
انواع افطاری کم هزینه برای ماه رمضان
برای درست کردن غذاهای خوشمزه حتما نیازی نیست هزینه زیادی کنید، انتخاب هوشمندانه غذاها و همچنین استفاده از مواد اولیه مفید اما ارزان قیمت به شما کمک میکند تا غذاهایی فوق العاده خوشمزه را با کمترین هزینه آماده کنید.
در ادامه میتوانید با انواع افطاری کم هزینه برای ماه رمضان آشنا شوید.
۱- کوکو سبزی
کوکو سبزی یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار ایرانی است که میتوانید به عنوان یک غذای مقرونبهصرفه برای افطاری آماده کنید. برای درست کردن این غذا ابتدا سبزیهای تازه را تمیز بشویید و ریز خرد کنید.
سپس تخممرغها را با نمک، فلفل و زردچوبه هم بزنید، سبزی، زرشک خیسانده شده و گردوی خرد شده را اضافه کنید. مایه کوکو را در تابهای با روغن داغ بریزید، دو طرف آن را با حرارت ملایم سرخ کنید یا در فر بپزید. کوکو را برش زده و با نان، سبزی خوردن و ماست سرو کنید.
۲- استانبولی پلو (دمی گوجه)
استانبولی پلو یا دمی گوجه فرنگی یک غذای سنتی با برنج است که از کشور ترکیه وارد فرهنگ ایرانیها شده است. این غذا را معمولا با ماست و سالاد شیرازی سرو میکنند که ترکیبی بینظیر برای یک افطاری خوشمزه است.
برای طبخ این غذا ابتدا برنج را پاک کرده و با آب ولرم بشویید، سپس گوجه فرنگی رنده شده، نمک و روغن را اضافه کنید و اجازه دهید برنج خیس بخورد. در همین حین، گوشت را به صورت قیمهای خرد کرده و با پیاز نگینی تفت دهید.
سپس آب، زردچوبه و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و اجازه دهید گوشت بپزد. پس از پخت گوشت، قابلمه برنج را روی حرارت قرار دهید تا آب آن تبخیر شود.
در ادامه گوشت پخته شده را وسط برنج ریخته و روی آن را با برنج بپوشانید. در قابلمه را بگذارید و روی شعله پخشکن با حرارت ملایم قرار دهید تا برنج دم بکشد.
۳- عدسی
عدسی یکی از سادهترین غذاهای سنتی ایرانی است که میتوانید آن را به عنوان غذای اصلی یا پیش غذا میل کنید. برای پخت عدسی ابتدا باید عدسها را برای چند دقیقه در آب بخیسانید.
پیاز را در روغن سرخ کنید و همراه با زردچوبه تفت دهید. در ادامه رب گوجه، نمک و فلفل را اضافه کنید. بعد از چند دقیقه به مقدار لازم آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید عدسها به خوبی بپزند.
سپس آرد را در روغن تفت دهید و به عدسی اضافه کنید. سیب زمینیها را خرد کنید و بعد از نیم پز شدن عدسها در قابلمه بریزید. بعد از نیم ساعت عدسی شما آماده است.
۴- آش رشته
آش رشته از محبوبترین غذاهای ماه رمضان است که اتفاقا در لیست افطاریهای ارزان قیمت نیز قرار دارد. این غذا بهترین انتخاب برای پذیرایی از مهمانها در ماه رمضان است که با استفاده از مواد اولیه سادهای آماده میشود.
برای پختن آش رشته نخود، عدس و لوبیا را با آب در قابلمه بپزید، سپس آب و آب قلم را اضافه کنید و به جوش آورید. پیازها را خرد کنید و در روغن تفت دهید. سپس سیر، زردچوبه، نمک، فلفل و نعنا خشک را اضافه کنید و به قابلمه حبوبات بیفزایید.
سبزیها را خرد کنید و به آش اضافه کنید، سپس کشک رقیق شده را بریزید و رشته آشی را به آن اضافه کنید. پس از پخت آش، ۵-۶ دقیقه استراحت دهید و با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزیین کنید.
بیشتر بخوانید: غذاهای سبک و ساده اما مقوی برای افطاری
۵- یتیمچه
پیشنهاد بعدی ما برای آماده کردن افطاری ساده و کم هزینه یتیمچه است. برای درست کردن این غذا باید از گوجه فرنگی، بادمجان، پیاز و سیر استفاده کنید. میتوانید برای خوشمزهتر شدن غذا نیز مقداری فلفل دلمه خرد شده به آن اضافه کنید.
برای طبخ این غذا، ابتدا بادمجانهای پوستکنده و خرد شده را با پیاز و سیر تفت دهید، سپس گوجهفرنگیهای خرد شده را به همراه ادویهجات اضافه کنید و تفت دهید.
در نهایت، مقداری آب به مواد اضافه کرده و اجازه دهید تا یتیمچه با حرارت ملایم بپزد و روغن بیندازد. یتیمچه آماده را با نان، سبزی خوردن و دوغ سرو کنید.
۶- عدس پلو
عدس پلو یکی از قدیمیترین و سنتیترین غذاهای ایرانی است که اصالت آن به شهرهای مناطق شمالی و مرکزی ایران برمیگردد. برای طبخ این غذا ابتدا عدسها را بشویید و خیس کنید، سپس نیمپز و آبکش کنید.
برنج را جداگانه شسته و خیس کنید، بعد از آن در آب جوش نیمپز کرده و آبکش کنید. در تابهای پیاز نگینی را تفت دهید و با ادویههای معطر و گوشت چرخکرده ترکیب کنید تا کاملاً پخته شود. پیاز خلالی را جداگانه سرخ کنید و کشمش شسته را با آن تفت دهید.
ته قابلمه را با روغن چرب کنید، لایهلایه برنج، عدس و مخلوط گوشت را بچینید و کمی زعفران دمکرده اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا عدسپلو حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دم بکشد.
در نهایت، غذا را با کشمش، پیاز داغ و خلال پسته تزیین و سرو کنید. میتوانید این غذا را بدون گوشت و با کشمش فراوان نیز آماده کنید تا غذایی مقرون به صرفه برای افطاری داشته باشید.
۷- خوراک لوبیا چیتی
خوراک لوبیا چیتی یکی دیگر از غذاهای ارزان اما مقوی برای افطار است که میتوانید آن را همراه با برنج یا نان سرو کنید. برای درست کردن این خوراک ابتدا لوبیاها را تمیز کنید و در آب سرد برای ۶ تا ۸ ساعت بخیسانید.
پیاز را خرد کنید و با کمی روغن در قابلمه تفت دهید تا طلایی شود، سیر پوره شده را اضافه و تفت دهید. رب گوجه فرنگی و ادویهها را به ترکیب افزوده و چند دقیقه دیگر تفت دهید.
گوجه فرنگیها را پوره کرده و به مخلوط اضافه کنید، کمی بپزید تا آب آن تبخیر شود. سپس لوبیا و سیبزمینی را به قابلمه افزوده و با آب بپزید تا نرم شوند.
بعد از پخت، سیبزمینی را از قابلمه خارج و پوره کنید، به خوراک اضافه کنید و با مقداری نمک و آبلیمو چاشنی غذا را تنظیم کنید. چند دقیقه دیگر بپزید و به دلخواه تزیین و سرو کنید.
۸- کشک بادمجان
کشک بادمجان یکی از محبوبترین و کمهزینهترین غذاهای ایرانی است که مزه شگفتانگیزی دارد. برای پخت کشک بادمجان ابتدا باید بادمجانها را پوست بگیرید و در آب نمک قرار دهید. سپس آنها را در روغن فراوان سرخ کنید. پیاز، سیر و ادویهها را نیز در روغن سرخ کنید.
نعنا داغ را در ماهیتابه جداگانه آماده کنید. در ادامه بادمجانها را میکس و با سایر مواد ترکیب کنید و روی حرارت قرار دهید. زمانی که کشک بادمجان شروع به جوشیدن کرد، کشک را به آن اضافه کنید و دوباره برای چند دقیقه غذا را بجوشانید تا آماده شود.
۹- ماکارونی
ماکارونی غذایی پرطرفدار و در عین حال ساده و مقرون به صرفه است که میتوانید برای افطاری ماه رمضان آماده کنید. برای طبخ این غذا ابتدا پیازهای نگینی شده را تفت دهید و گوشت را به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه اضافه کنید.
بعد از تغییر رنگ گوشت، رب گوجه فرنگی را همراه آویشن اضافه کنید و خوب تفت دهید. در یک قابلمه آب را بجوشانید و ماکارونی را در آن نیمپز کنید.
بعد از آبکش کردن ماکارونی سیب زمینی حلقه شده را کف قابلمه بچینید و روی آن را به صورت لایهای از ماکارونی و مایه ماکارونی پر کنید و اجازه دهید دم بکشد.
۱۰- انواع کوکو
اگر عاشق غذاهای نونی برای افطار هستید، کوکو یک انتخاب خوشمزه و در عین حال ارزان قیمت است. از میان انواع کوکوهای خوشمزه و پرطرفدار، میتوان به کوکو سیب زمینی، کوکو مرغ، کوکو ذرت و کوکو لوبیا سبز اشاره کرد که هر کدام با طعم و عطر منحصربهفرد خود، میتوانند زینتبخش سفرههای شما باشند.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
۱۱- اشکنه
اشکنه یک غذای سنتی و قدیمی ایرانی از نوع خوراک است که به حالت سوپ آماده میشود و از غذاهای نونی به شمار میرود. برای پخت این غذا ابتدا باید پیاز خرد شده را تفت دهید تا طلایی شود، سپس آرد و شنبلیله را اضافه کرده و کمی تفت دهید.
در ادامه زردچوبه را افزوده و آب را بریزید تا جوش بیاید. تخممرغهای هم زده را به آرامی اضافه کنید و هم بزنید تا سفت نشوند. نمک و فلفل را اضافه کرده و پس از چند دقیقه جوشیدن، اشکنه آماده سرو است.
۱۲- رشته پلو
رشته پلو، یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که در مناسبتهایی همچون افطار در ماه رمصان به عنوان یک غذای ساده و مقرون به صرفه سرو میشود.
برای طبخ این غذا، ابتدا برنج را در آب در حال جوش بریزید تا نیمپز شود، سپس رشته پلویی را به آن اضافه و بعد آبکش کنید. گوشت چرخکرده را با پیاز و ادویه ترکیب کنید و به صورت قلقلی درآورید و تفت دهید.
در ادامه کشمش را در روغن تفت دهید. بعد از دم کشیدن رشته پلو آن را در یک ظرف بریزید و با گوشت قلقلی، خلال پسته و کشمش سرو کنید.
۱۳- شکر پلو شیرازی
شکر پلو غذای مشهور شیرازی است که در ماه رمضان اغلب برای وعده افطار طبخ میشود. برای پخت شکر پلو شیرازی، ابتدا برنج را به مدت چند ساعت خیس کنید.
برای درست کردن شربت، شکر و آب را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر حل شده و شربت کمی غلیظ شود، سپس زعفران دمکرده را اضافه کنید.
پوست پرتقال را چند بار در آب جوش بجوشانید تا تلخی آن گرفته شود. خلال بادام و پسته را در گلاب خیس کنید. برنج را نیمپز کرده و آبکش کنید، سپس با شربت زعفرانی مخلوط کنید.
ته قابلمه را با روغن و ته دیگ دلخواه چرب کرده و برنج شیرین شده را داخل آن بریزید و دم کنید. در نهایت، شکر پلو را در ظرف سرو بکشید، با خلالهای آماده شده تزیین و سرو کنید.
۱۴- سوپ عدس
سوپ عدس یک سوپ بینالمللی بینظیر، خوشمزه، ساده و کم هزینه برای افطاری است که همراه با نان سرو میشود. برای درست کردن این سوپ ابتدا باید پیاز، سیر، سیب زمینی، هویج و گوجه فرنگی خرد شده را در روغن تفت دهید.
در ادامه عدس و رب گوجه را همراه با ادویهها اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید و سپس آب و استاک مرغ را اضافه کنید. اجازه دهید سوپ به طور کامل بپزد و بعد آن را میکس کنید.
۱۵- کله جوش
کله جوش یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که طرز تهیه آسانی دارد و به عنوان یک غذای سبک و کم هزینه میتوان در وعده افطار آماده و نوش جان کرد.
برای درست کردن کله جوش ابتدا پیاز نگینی خرد شده را تفت داده و با زردچوبه و نمک مزهدار کنید. سپس گردوی خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید. نعناع خشک را در روغن تفت داده و به پیاز و گردو اضافه کنید.
در ادامه آب جوش ریخته و پس از جوشیدن، کشک رقیق شده را اضافه کنید و اجازه دهید چند قل بزند. کله جوش را با پیاز داغ و گردو تزیین و سرو کنید.
بیشتر بخوانید: نکات مهم برای انتخاب بهترین افطاری در ماه رمضان
۱۶- نرگسی اسفناج
نرگسی اسفناج یکی از غذاهای کم هزینه و خوشمزه ایرانی است که اصالت آن به مناطق شمالی کشور باز میگردد. برای درست کردن این غذا باید ابتدا، اسفناجهای خرد شده را بدون آب بپزید.
سپس پیاز و سیر نگینی خرد شده را تفت داده، زردچوبه را اضافه کرده و با اسفناج پخته مخلوط کنید. پس از تفت دادن مواد و افزودن نمک و فلفل، تخممرغها را روی اسفناج شکسته و با حرارت ملایم بپزید تا بسته شوند. نرگسی را میتوانید با نان یا برنج و ماست سرو کنید.
۱۷- میرزا قاسمی
میرزا قاسمی غذایی شمالی است که بسیار ساده و آسان آماده میشود و گزینهای مناسب و مقرون به صرفه برای افطاری است. برای درست کردن این غذا ابتدا باید بادمجانها را روی شعله گاز یا منقل کبابی کنید، پوست آنها را بگیرید و با گوشتکوب خوب خرد کنید.
سیر و زردچوبه را روی حرارت سرخ کنید و بعد بادمجانها را اضافه کنید. در ادامه رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. مواد را خوب تفت دهید تا آب اضافهشان کشیده شود.
در انتها تخم مرغ را همراه با نمک و فلفل به غذا اضافه کنید تا میرزا قاسمی شما آماده شود.
۱۸- آش پرپوله
آش پرپوله یا رشته عدس کردستان یکی از خوشمزهترین آشهای سنتی ایرانی است که بیشتر در سنندج طبخ میشود. اصلیترین مواد تشکیل دهنده این آش، رشته و عدس است و برای درست کردن آن از رب گوجه فرنگی و در برخی مواقع از آبلیمو استفاده میشود.
برای طبخ این غذا، ابتدا پیاز و سیر را سرخ کنید و بعد زنجبیل رنده شده و رب گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه کنید. در ادامه نعنا، پونه و آویشن خشک را اضافه کنید.
بعد از ۲ دقیقه عدس و آب گوشت یا استاک گوشت را در قابلمه بریزید و صبر کنید تا عدس کاملا بپزد. در انتها رشته آش را خرد کنید و در آش بریزید تا آماده شود.
۱۹- شله کنجدی
شله کنجدی یک نوع آش خوشمزه و اصیل در استان فارس است که برای درست کردن آن معمولا از مقدار زیادی کنجد پوست کنده بو داده شده استفاده میشود. این آش بسیار مقوی و مفید است و برای ماه رمضان و افطار نیز گزینه بینظیری محسوب میشود.
برای درست کردن این آش ابتدا باید ماش را بپزید. کنجد را روی حرارت تفت دهید تا بو داده شود. سپس آن را پودر کنید. پودر کنجد را با ناردونه میکس کنید و کنار بگذارید.
پیاز را با دنبه، زردچوبه، نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زیره تفت دهید. بعد از این که ماش پخته شد آن را له کنید و برنج را در قابلمه بریزید. در ادامه ترکیب کنجد و ناردونه را به قابلمه اضافه کنید.
صبر کنید تا برنج بپزد و بعد پیاز داغ و دنبه را در آش بریزید. درب قابلمه را روی آن بگذارید و اجازه دهید که شله کنجدی به خوبی جا بیفتد.
۲۰- املت گوجه
املت یکی از غذاهای پرطرفدار و مورد علاقه در میان افراد مختلف است که به روشهای متفاوتی آماده میشود. در میان همه روشهای پخت املت گوجه قهوهخانهای طرفداران زیادی دارد و میتواند گزینه مناسب و مقرون به صرفهای برای وعده افطار باشد.
برای طبخ این غذا، ابتدا گوجه فرنگیها را رنده کنید و در تابه روحی بپزید تا آب آنها کاملاً تبخیر شود. سپس روغن را اضافه و گوجهها را تفت دهید تا رنگ گوجهها تغییر کند.
بعد از افزودن نمک و فلفل سیاه، تخممرغها را اضافه کنید. ابتدا سفیدهها، سپس زردهها را با پوره گوجه ترکیب کنید و بپزید، پس از پخت کامل املت را با نان تازه بربری یا سنگک سرو کنید.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به انواع افطاری ساده و کم هزینه اشاره شد که میتوانید از آنها برای پذیرایی از مهمانها در ماه رمضان استفاده کنید و با کمترین هزینهها، از طعم غذاهایی خوشمزه لذت ببرید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…