۸ غذای خوشمزه و مخصوص شب عید در اراک

غذاهای مخصوص شب عید نوروز در هر یک از شهرهای ایران متفاوت است. مردم اراک در استان مرکزی نیز در شب عید غذاهای مخصوصی را آماده می‌کنند و طعم این غذاها آنقدر لذیذ است که هر کسی از خوردن آن‌ها لذت خواهد بود. در این مقاله از مجله اکالا، می‌توانید با لیستی از بهترین غذاهای شب عید اراک آشنا شوید.

از جمله این غذاهای خوشمزه می‌توان به آش جو، گوشتابه، آش دوغ دار، رشته پلو، کباب تتالی، کشک لبو و… اشاره کرد که در ادامه طرز تهیه هر یک را برایتان شرح خواهیم داد. 

غذاهای مخصوص شب عید نوروز در اراک

اراک، شهری با عطر و طعم اصیل غذاهای سنتی، در شب عید نوروز، میزبان سفره‌های رنگینی است که اعضای خانواده را گرد هم می‌آورد. در این شب فرخنده، مردم اراک با طبخ لذیذترین غذاهای محلی، خاطراتی شیرین و به‌یادماندنی را در کنار عزیزانشان رقم می‌زنند.

در ادامه، شما را با خوشمزه‌ترین و محبوب‌ترین غذاهای محلی اراک که در شب عید سرو می‌شوند، آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.

۱- آش جو

آش جو یا “شکمبه” اراکی، آشی محبوب و سنتی است که در شب عید و سیزده‌به‌در، زینت‌بخش سفره‌های مردم اراک می‌شود. راز طعم بی‌نظیر این آش، استفاده از جو نیم‌کوب و پخت طولانی‌مدت آن با حرارت ملایم است.

برای طبخ این آش مقوی، از ترکیب جو پوست‌کنده، لوبیا چیتی، نخود، سبزی آش، سیر، پیاز، کشک و نعنا خشک استفاده می‌شود. در رسپی این آش، حبوبات و جو را از قبل خیس کرده و جداگانه می‌پزند.

سپس به همراه سبزی آش و ادویه‌جات، روی حرارت ملایم قرار می‌دهند تا جا بیفتد. در ۲۰ دقیقه پایانی پخت، سیر داغ، نعنا داغ و پیاز داغ به آش اضافه شده و پس از غلیظ شدن، آش آماده سرو است.

۲- کباب تتالی

کباب تتالی یکی دیگر از غذاهای شب عید اراک است که برای درست کردن آن از گوشت قلقلی و سبزیجات استفاده می‌شود. به طور سنتی مردم اراک این غذا را در قابلمه مسی می‌پزند و در شب عید همراه با نان تازه میل می‌کنند.

برای درست کردن کباب تتالی یا ته تالی باید گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده و ادویه‌های مختلف ترکیب کنید. در ادامه مقداری پیاز خرد شده را با روغن تفت دهید و بعد رب گوجه فرنگی را اضافه کنید.

کمی ادویه به مواد بزنید و بعد از این که بوی ادویه بلند شد، مقداری آب به آن اضافه کنید. صبر کنید تا آب بجوشد و بعد گوشت چرخ کرده را به صورت قلقلی درست کنید و در قابلمه بریزید.

سیب زمینی و گوجه خرد شده را نیز به غذا اضافه کنید و اجازه دهید همه مواد با هم بپزند و سس غذا غلیظ شود.

بیشتر بخوانید: غذاها و خوراکی‌های مخصوص چهارشنبه‌سوری

۳- رشته پلو

رشته پلو یکی از غذاهای قدیمی و خوشمزه ایرانی در شب چهارشنبه‌سوری و شب عید در اراک نیز طبخ می‌شود. قدیمی‌ها معتقد بودند، خوردن این غذا در این روزهای مبارک موجب می‌شود تا سر رشته کارها را به دست بگیرند و به موفقیت‌های بیشتر در سال جدید دست پیدا کنند.

برای درست کردن رشته پلو، باید یک قابلمه آب جوش را همراه با مقدار کمی نمک و روغن روی حرارت قرار دهید. در ادامه برنج را اضافه کنید و برای چند دقیقه بجوشانید تا نیم پز شود.

سپس رشته‌ها را خرد کنید و در قابلمه بریزید. بعد از ۲ دقیقه ترکیب رشته و برنج را آبکش کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید.

سیب زمینی‌های خرد شده را کف قابلمه بچینید و بعد رشته پلو را اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید تا دم بکشد. در انتها این غذا را با کشمش سرو کنید. برای درست کردن رشته پلو می‌توانید از گوشت قلقلی، مرغ و عدس نیز استفاده کنید.

۴- آبگوشت دوغ دار

آبگوشت دوغ دار یکی از خاص‌ترین غذاهای اراک است که مردم اراک به آن دودار یا دوگوله دودار نیز می‌گویند. برای پخت این غذا از ترکیب گوشت گوسفندی، بادمجان قلمی، نخود، لوبیا سفید، کشک، نعنا داغ و چغندر سفید استفاده می‌شود.

برای شروع باید حبوبات را بخیسانید و همراه با گوشت بپزید. سپس ۱ ساعت مانده به پایان پخت غذا چغندر سفید خرد شده را اضافه کنید. صبر کنید تا چغندر بپزد و بعد بادمجان سرخ شده را اضافه کنید.

بعد از این که آبگوشت آماده شد می‌توانید کشک را در غذا بریزید و موقع سرو کردن آن را با پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ فراوان تزیین کنید.

مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر

۵- گوشتابه اراکی

یکی دیگر از غذاهای سنتی استان مرکزی و اراک که در شب عید سرو می‌شود، گوشتابه است. این غذای خوشمزه با استفاده از گوشت چرخ کرده، پیاز، آرد، پیاز داغ و تخم مرغ طبخ می‌شود. برای درست کردن این غذا باید گوشت و پیاز رنده شده را در روغن سرخ کنید.

در ادامه آرد را اضافه کنید. ۲ دقیقه بعد مقداری آب در ماهیتابه بریزید و بعد از این که آب شروع به جوشیدن کرد، ۲ عدد تخم مرغ به آن اضافه کنید. صبر کنید تا تخم مرغ‌ها بپزند، سپس این غذا را در کنار سبزی خوردن سرو کنید.

۶- شفته اراکی

شفته اراکی، کوفته‌ای لذیذ و مخصوص، با ظاهری شبیه به کوفته قلقلی، زینت‌بخش سفره‌های اراکی‌ها در شب عید است. این کوفته‌های خوش‌طعم با ترکیبی از گوشت چرخ‌کرده، آرد نخودچی، پیاز، جعفری ساطوری، رب گوجه‌فرنگی و ادویه‌های معطر طبخ می‌شوند.

برای درست کردن این غذا، ابتدا سس مخصوص آن با تفت دادن رب گوجه‌فرنگی در روغن و افزودن آب آماده می‌شود. سپس، گوشت چرخ‌کرده با پیاز رنده‌شده، آرد نخودچی، جعفری خردشده و ادویه‌ها ورز داده شده و به شکل کوفته‌های گردویی درمی‌آید.

این کوفته‌ها در سس در حال جوشیدن قرار داده می‌شوند تا کاملاً پخته و طعم‌دار شوند. در نهایت، با افزودن کمی زعفران، عطر و طعم غذا تکمیل شده و با نان سرو می‌شود.

بیشتر بخوانید: غذاهای مخصوص شب عید و سیزده به در همدان

۷- پته پلوی اراکی

پته پلوی اراک، غذایی گیاهی و اصیل، از محبوب‌ترین خوراک‌های استان مرکزی است که برای طبخ آن در شب عید از گندم پوست‌کنده به جای گوشت استفاده می‌شود.

این غذای مقوی با ترکیبی از گندم، لوبیا چیتی، پیاز، کشمش، گردو، پیاز داغ و زعفران طبخ می‌شود. برای آماده‌سازی، لوبیا چیتی را خیسانده و می‌پزند، گندم نیز به مدت دو ساعت خیسانده می‌شود.

پس از آماده‌سازی پیاز داغ، برنج را آبکش کرده و با لوبیا، پیاز داغ، گندم و زعفران مخلوط می‌کنند. این ترکیب روی حرارت ملایم دم کشیده و پس از آماده شدن، با کشمش و گردوی تفت‌ داده شده تزیین می‌شود.

۸- کشک لبو

کشک لبو یکی از خوراک ساده و محبوب اراکی است که معمولا در شب عید و چهارشنبه سوری طبخ می‌شود. برای درست کردن این غذا تنها به چند عدد چغندر پخته، مقداری کشک رقیق و کمی نعنا خشک نیاز دارید.

برای شروع باید لبو را بشویید و پوست آن را جدا کنید. سپس لبو را به تکه‌های درشت خرد کنید. می‌توانید از لبوی رنده شده نیز برای پخت این غذا استفاده کنید.

در ادامه کشک را بجوشانید و روی لبوها بریزید. حالا کمی نعنا خشک روی مواد بریزید. مواد را برای چند ساعت در یخچال قرار دهید و سپس آن را میل کنید.

در این مطلب از بخش آشپزی اکالا، شما را با غذاهای سنتی و لذیذ اراک که در شب عید سرو می‌شوند، آشنا کردیم. اگر در تعطیلات نوروز به این شهر زیبا سفر کردید، حتماً طعم بی‌نظیر این غذاها را امتحان کنید و لحظات خاطره‌انگیزی را در کنار خانواده خود رقم بزنید.

شما هم می‌توانید غذاهای محلی و محبوب شهر خود را که در شب عید طبخ می‌شوند، در بخش نظرات با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا با تنوع بی‌نظیر سفره‌های ایرانی در این شب فرخنده بیشتر آشنا شویم.

شراره هستم و اینجا سعی دارم با قلمم، شما را به دنیای گردشگری، مد و فشن، آشپزی و… ببرم. پس اگر به دنبال ایده‌های جدید و سبک زندگی متفاوت هستید، اینجا دقیقا جای شماست.

مطالب مفید