آمادگی چین برای پذیرش ارزهای دیجیتال/کدام کشور‌ها در پذیرش بیت کوین پیشتاز بوده‌اند؟

به گزارش اقتصاد آنلاین، پذیرش جهانی بیت کوین از مرز ۵۰۰ میلیون کاربر فراتر رفته است و بازار‌های نوظهوری مانند هند، نیجریه و آرژانتین در پذیرش سرانه این رمزارز دیجیتال پیشتاز هستند. کشور‌هایی مانند السالوادور، امارات متحده عربی، سوئیس و سنگاپور با سیاست‌های طرفدار بیت کوین و مراکز نوآوری رمز ارز دیجیتال در این عرصه پیشرو هستند. مواضع طرفدار کریپتو از سوی “دونالد ترامپ” رئیس جمهور آمریکا در حال تغییر چشم‌انداز ایالات متحده است که نشان‌دهنده یک تغییر مقرراتی و سیاسی می‌باشد که می‌تواند پذیرش و نوآوری بیت‌کوین در آمریکا را تسریع کند. ایالات متحده یک نیروگاه جهانی و خانه بیش از ۲۸ میلیون کاربر رمزارز دیجیتال (تقریبا ۸ درصد از کل جمعیت آن کشور) است. غول‌های مالی BlackRock و Fidelity در سال ۲۰۲۴ میلادی وارد بازار صندوق‌های قابل معامله در بورس بیت‌کوین شدند و به بیت‌کوین اعتبار زیادی بخشیدند و آن را برای سرمایه‌گذاران سنتی قابل دسترس‌تر ساختند.

سایت “کوین تلگراف” در گزارشی به کشور‌های پیشتاز در زمینه پذیرش بیت کوین و کشور‌های عقب مانده از قافله در این زمینه پرداخته است. 

پذیرش جهانی بیت کوین: یک مرور کلی

این سایت تحلیل رمزارز‌های دیجیتال با اشاره به تاریخچه پذیرش جهانی بیت کوین در چند سال گذشته می‌نویسد:”این روند پذیرش صعودی بوده و باعث شده تا بیت کوین از یک دارایی خاص به یک ابزار مالی اصلی سرمایه گذاری تبدیل شود که میلیون‌ها نفر در سراسر قاره‌های مختلف جهان آن را پذیرفته‌اند. بیت کوین با توجه به عواملی مانند پوشش تورمی، نیاز‌های حواله، نوآوری‌های پرداخت دیجیتال و بی اعتمادی فزاینده به سیستم‌های مالی سنتی، جایگاه قابل توجهی در بازار‌های نوظهور و توسعه یافته پیدا کرده است. بیش از ۵۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان از ژانویه ۲۰۲۵ میلادی نوعی رمز ارز دیجیتال در اختیار دارند که بیت کوین در میان آن‌ها بیش‌ترین استفاده را در مقایسه با سایر رمزارز‌های دیجیتال داشته است. براساس گزارشی منتشر شده در سال ۲۰۲۴ میلادی، نتایج ارزیابی نشان می‌داد که کشور‌های آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا در استفاده مردمی بیت کوین حرکت قوی خاصی از خود نشان داده‌اند، در حالی که آمریکای شمالی و اروپا کماکان در زمینه پذیرش نهادی و تجاری آن رمزارز دیجیتال تسلط دارند. دو کشور پرجمعیت جهان یعنی هند و چین که همراه با یکدیگر نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، تقریبا نیمی از پایگاه کاربران کریپتو در جهان را در اختیار دارند.

 آمریکای لاتین و آفریقا به عنوان کانون‌های پذیرش بیت کوین، به طور خاص برای حواله ها، پرداخت‌های فرامرزی و حفاظت از تورم ظاهر شده‌اند. نیجریه، آرژانتین و ویتنام برخی از بالاترین نرخ‌های پذیرش سرانه رمزارز دیجیتال را با حجم تراکنش‌های همتا به همتا و افزایش استفاده از کیف پول تلفن همراه گزارش داده‌اند. پذیرش بیت کوین در غرب اروپا و شرق آسیا با سرعت ثابتی در حال رشد است، البته عمدتا بر روی مبادلات تنظیم شده، پذیرش از سوی بازرگانان و موارد استفاده نهادی متمرکز شده است.

این سایت در ادامه نگاهی دقیق‌تر به کشور‌های برتر پذیرنده بیت کوین در اوایل سال ۲۰۲۵ میلادی انداخته است:

کشورهایی که از اوایل سال 2025 بیت کوین را پذیرفته اند

چه کشور‌هایی بیت کوین را پذیرفته‌اند؟

برخی از کشور‌ها صرفا به پذیرش بیت کوین اکتفا نکرده‌اند، بلکه به طور فعال راه را برای رشد آن رمزارز دیجیتال از طریق اتخاذ سیاستگذاری‌های حمایتی، رهبری طرفدار رمزارز دیجیتال و هاب‌های نوآوری هموار ساخته‌اند. این کشور‌ها در حال تعیین سرعت در رقابت جهانی رمز ارز‌های دیجیتال هستند.

 السالوادور: تحت رهبری “نایب بوکله” رئیس جمهور آن کشور السالوادور به اولین کشوری تبدیل شد که بیت کوین را به عنوان ارز قانونی در سال ۲۰۲۱ پذیرفت. هم چنین، بوکله از طریق طرح‌هایی مانند پروژه “بیت کوین سیتی” و اوراق قرضه با پشتوانه بیت کوین آن کشور را به نماد سیاستگذاری “نخست بیت کوین” تبدیل کرده است.

امارات متحده عربی: تحت رهبری شیخ “محمد بن راشد آل مکتوم” نایب رئیس امارات متحده عربی، آن کشور سازمان تنظیم مقررات دارایی‌های مجازی را راه اندازی کرده و هدف تبدیل شدن به یک مرکز جهانی نوآوری رمز ارز‌های دیجیتال را تعیین کرده است. دبی به طور خاص از طریق چارچوب نظارتی روشن و موضع طرفدار فناوری بلاک چین، به یک مرکز جاه طلبانه برای استارت آپ‌های جهانی رمز ارز دیجیتال تبدیل شده است.

سوئیس: آن کشور از طریق حمایت یک دولت فدرال غیرمتمرکز به عنوان یک رهبر جهانی رمزارز‌های دیجیتال معرفی شده است. “کریپتو ولی” در شهر زوگ در سوئیس محل استقرار صد‌ها شرکت بلاک چین است و رمزارز دیجیتال حتی برای پرداخت مالیات در برخی مناطق آن کشور پذیرفته می‌شوند.

سنگاپور: سنگاپور با حمایت “هنگ سویی کیت” معاون نخست وزیر و اداره پولی آینده نگر سنگاپور یک چارچوب نظارتی واضح و مترقی برای جذب صرافی ها، سرمایه گذاران خطرپذیر، استارت آپ‌های وب ۳ و شرکت‌های چندملیتی از سراسر جهان را ایجاد کرده است. فروشگاه‌های زنجیره‌ای “مترو” در سنگاپور در فوریه ۲۰۲۵ میلادی به مشتریان خود این امکان را دادند تا برای خرید محصولات از آن فروشگاه از استیبل کوین‌هایی مانند تتر استفاده کنند.

نیجریه: آن کشور در دوران ریاست جمهوری “بولا تینوبو” سیاستگذاری ملی خود در مورد بلاک چین را تغییر داده است. علیرغم سرکوب‌های پیشین، دولت فعلی نیجریه در حال تعامل با بخش کریپتو است و به پذیرش قوی مردمی و افزایش استفاده از کیف پول تلفن همراه پاسخ مثبت داده است.

ایالات متحده: بیت کوین در خرده فروشی‌ها و تجارت آنلاین آن کشور نفوذی جدی دارد. “استارباکس” بیت کوین را از طریق اپلیکیشن‌هایی مانند Bakkt و Fold می‌پذیرد در حالی که پلتفرم‌هایی مانند Shopify و PayPal هزاران تاجر را قادر می‌سازد تا پرداخت‌های رمزنگاری شده را بپذیرند. خرده فروشان بزرگی مانند Overstock و Newegg مدت هاست که بیت کوین را پذیرفته‌اند و BitPay اکنون از پرداخت برای برند‌هایی مانند AMC Theaters و Microsoft پشتیبانی می‌کند.

کشور‌های عضو اتحادیه اروپا: استفاده از بیت کوین در سراسر آلمان، هلند و پرتغال، به ویژه در هتل‌ها و مراکز گردشگری و تجارت الکترونیک در حال افزایش است. برای مثال، در برلین تعداد فزاینده‌ای از کافه‌ها و هتل‌ها وجود دارند که بیت کوین را می‌پذیرند. هم چنین، در پرتغال محیط مساعد برای رمزارز‌های دیجیتال در شهر لیسبون آنجا را به مرکزی برای پرداخت‌های بیت‌کوین در فضا‌های کاری، رستوران‌ها و خدمات محلی تبدیل کرده است.

نقاط مهم گردشگری رمزارز: مقاصدی مانند تایلند، پرتغال و بالی در حال تبدیل شدن به مکان‌هایی برای مسافران دارای رمزارز دیجیتال هستند. در پوکت و چیانگ مای بسیاری از هتل‌ها و آژانس‌های ارائه دهنده خدمات گردشگری بیت کوین را از طریق پلتفرم‌هایی مانند Travala و CoinMap می‌پذیرند. بالی میزبان کلاب‌های شبانه و کافه‌های ساحلی دوستدار رمزارز‌های دیجیتال است، در حالی که لیسبون امکان پرداخت‌های بیت کوین را برای اقامتگاه‌ها و رویداد‌های برگزار شده فراهم کرده است.

از اوایل سال ۲۰۲۵ میلادی تعداد جهانی دستگاه‌های خودپرداز بیت کوین از ۴۰۰۰۰ دستگاه فراتر رفته و ایالات متحده میزبان بیش از ۸۵ درصد از این دستگاه‌ها بوده است. شهر‌های بزرگی مانند لس آنجلس، میامی و نیویورک هر کدام دارای تعداد قابل توجهی دستگاه خودپرداز بیت کوین هستند که خرید بیت کوین را برای کاربران در حال جابجایی راحت‌تر می‌سازند.

چشم انداز نظارت جهانی بر رمز ارز‌های دیجیتال؛ یک فضای مختلط 

مقررات برای رمزارز‌های دیجیتال در سراسر جهان وجود دارند، اما متغیر هستند. “کوین تلگراف” در ادامه نگاهی به این تفاوت‌ها انداخته است:

مناطق طرفدار بیت کوین: امارات متحده عربی، سوئیس، السالوادور، سنگاپور و بخش‌هایی از ایالات متحده نوآوری را با قوانین شفاف و سازگار با رمزارز‌های دیجیتال تقویت می‌کنند.

 تشدید کنترل: چین، هند و برخی از کشور‌های آفریقایی محدودیت‌های سخت گیرانه‌ای را برای رمزارز‌های دیجیتال اعمال کرده‌اند.

چارچوب MiCA اتحادیه اروپا: اتحادیه اروپا با مقررات یکپارچه کریپتو از طریق Markets in Crypto Assets (MiCA) نهادی پیشرو بوده که محافظت از مصرف کننده را با پشتیبانی نوآوری متوازن ساخته است.

آیا چین برای لغو ممنوعیت رمز ارز‌های دیجیتال در سال ۲۰۲۵ آماده می‌شود؟

در همین حال، گزارش‌های تایید نشده‌ای در این باره مطرح شده‌اند که چین در آماده سازی خود برای لغو ممنوعیت رمزارز‌های دیجیتال در سال ۲۰۲۵ میلادی است. چین از سال ۲۰۲۱ به منظور حفظ ثبات مالی، تجارت و استخراج رمز ارز‌های دیجیتال را ممنوع کرده است.

کارشناسان معتقدند که چین تغییری آهسته و به شدت تحت نظارت دولت را در مورد آزادی استفاده از رمزارز‌های دیجیتال اعمال خواهد کرد.

ممنوعیت رمز ارز‌های دیجیتال چین و زمینه تاریخی آن

دولت چین مدعی است که نگران فرار سرمایه، ثبات مالی و مسائل زیست‌محیطی می‌باشد و به همین خاطر ممنوعیت رمزارز‌های دیجیتال را اعمال کرده است. چین با این ممنوعیت باعث شده بخش عمده از ماینر‌های رمزارز‌های دیجیتال برای استخراج رمزارز دیجیتال به مناطق دیگری از جمله آمریکا، قزاقستان و کانادا نقل مکان کنند.

نقش هنگ کنگ در شکل دادن به چشم انداز رمزارز دیجیتال چین

علیرغم آن که سرزمین اصلی چین به شدت ممنوعیت بر رمزارز دیجیتال را اجرا می‌کند، هنگ کنگ رویکردی باز را در پیش گرفته و به یک مرکز دوستدار رمزارز دیجیتال در منطقه تبدیل شده است. هنگ کنگ در سال ۲۰۲۳ میلادی یک رژیم جدید مبادلات رمزارز دیجیتال را برای صرافی‌ها معرفی کرد تا از طریق پلتفرم‌های دارای مجوز برای سرمایه‌گذاران خرده‌فروشی معامله کنند. در مقابل، اداره پولی هنگ کنگ در حال بررسی اپلیکیشن‌های بلاک چین بوده است.

 برخی از تحلیلگران بر این باورند که هنگ کنگ به عنوان یک “محل آزمایش” برای سیاستگذاری‌های رمزارز دیجیتال چین در آینده عمل می‌کند. اگر این آزمایش در هنگ کنگ در جذب سرمایه و ادامه اعمال کنترل کارآمد باشد، ممکن است منجر به سیاستگذاری‌های دقیق‌تر در سرزمین اصلی چین به جای منموعیت کامل رمزارز‌های دیجیتال شود.

سناریو‌های احتمالی در مورد چشم انداز رمزارز‌های دیجیتال در چین در سالیان آینده

حفظ وضع موجود

چین در این سناریو ممنوعیت فعلی تجارت و استخراج رمزارز‌های دیجیتال را حفظ خواهد کرد. در این سناریو سرمایه‌گذاران خرده‌فروشی و نهادی کماکان از طریق مبادلات فراساحلی و پروتکل‌های غیرمتمرکز به بازار‌های کریپتو دسترسی خواهند داشت. هم چنین، در این سناریو هنگ کنگ به عنوان یک مرکز رمزارز‌های دیجیتال بدون تاثیرات سرریز بر مقررات سرزمین اصلی چین توسعه خواهد یافت.

پذیرش نهادی تنظیم شده رمزارز‌های دیجیتال

در این سناریو موسسات مالی بزرگ و شرکت‌های فناوری می‌توانند به دارایی‌های مبتنی بر بلاک چین دسترسی انتخابی داشته باشند. در این سناریو دسترسی به خرده فروشی کماکان محدود خواهد بود و از پذیرش انبوه جلوگیری بعمل خواهد آمد.

قانونی سازی مرحله‌ای با نظارت دقیق

در چنین سناریویی چین یک پارادایم تحت نظارت دولتی برای سرمایه گذاری و تجارت کریپتو راه اندازی خواهد کرد. در آن سناریو صرافی‌های دارای مجوز دولتی و تحت کنترل دولت به دنبال طرح اولیه هنگ کنگ همه جا حاضر خواهند شد.

نقش یکپارچه سازی یوان دیجیتال و بلاک چین

یوان دیجیتال (e-CNY) از سال ۲۰۱۴ میلادی در دست توسعه بوده و اکنون در حال گذراندن برنامه‌های آزمایشی در مقیاس بزرگ در تعدادی از شهر‌ها است. دولت چین به یوان دیجیتال به مثابه شکلی از تراکنش غیر نقدی نگاه می‌کند که با کنترل بیش‌تر تراکنش‌های مالی دولتی کارآمدتر است. هم چنین، چین در پروژه‌های زیرساختی بلاک چین سرمایه گذاری کرده است، پروژه‌هایی مانند:

 شبکه خدمات بلاک چین؛ یک برنامه تحت حمایت دولت برای ترویج پذیرش بلاک چین سازمانی.

 تسویه حساب‌های تجاری فرامرزی؛ استفاده از بلاک چین برای تراکنش‌های بین المللی سریع‌تر و روان‌تر با شرکای استراتژیک.

مطالب مفید