فصد خون برای چه افرادی مناسب است؟ [ بررسی فواید و عوارض ] • مجله تصویر زندگی
آیا برای شما تاکنون این سوال پیش آمده که فصد خون چیست و برای چه افرادی مناسب است؟ فصد خون که به آن رگ زنی هم می گویند از دسته خدمات پزشکی به حساب می آید که طی آن مقادیری از خون فرد جهت تعدیل میزان غلظت خون (کاهش هموگلوبین) دریافت و در عوض با سرم ایزوتونیک همسان خون مقادیر از دست رفته جایگزین می شود، با استفاده از این روش می توانیم مقادیر بالای غلظت خون را کاهش داده و سبب کنترل علائم حاد غلظت خون بالا (هموگلوبین خونی بالا) شویم، اما این روش چیست و نکات مهم اجرایی آن به چه صورتی است؟ در این مقاله از رسانه تصویر زندگی با شما خواهیم بود تا در رابطه با مهم ترین نکات اجرای خدمات فصد خون یا فلبکتومی برای شما مفصل صحبت کنیم، ما در این مقاله از اعتبار رسانه های معتبر درمانی نیز بهره گرفتیم تا ارزش بیان این مطلب را برای شما دو چندان کنیم، با ما همراه بمانید.
فصد خون چیست؟
فصد خون (انگلیسی: phlebectomy) نوعی روش خونگیری درمانی و طبی است که طی آن از طریق وارد سازی کاتتر یا کانوی استریل به داخل رگ های سطحی که با نام vein یا ورید نیز شناخته می شوند اقدام به خارج سازی خون آلوده و اضافی از بدن می کنیم، به طور کلی برخلاف حجامت که از طریق ایجاد خراش های سطحی و مکش یا بادکش ما اقدام به خارج سازی خون وریدی می کنیم در فصد خون با وارد شدن به داخل رگ و گرفتن خون مستقیم از آن اقدام به این عمل می نماییم، در گذشته ها و طب سنتی فصد خون با استفاده از رگ زنی (یعنی بریدن رگ مشخص سطحی) اقدام به خارج سازی خون می شد که امروزه به دلیل خطرات ناشی از تیغ زنی مستقیم پزشکان انجام آن را پرخطر و پرحاشیه می دانند و جایگزین آن ها را فصد خون با کیسه فصد یا سرم و آنژیوکت گذاشته اند.
چرا فصد خون را باید انجام داد؟
همانطور که از ماهیت فصد خون نیز مشخص است معمولا فصد با هدف تخلیه خون غلیظ، آلوده و یا خون دارای اخلاط اربعه فاسد انجام می شود، در رابطه با شفاف سازی بیشتر در این حیطه ما اهداف اصلی انجام فصد خون را برای شما در قالب یک لیست تهیه کرده ایم:
کاهش غلظت خون
یکی کاربرد های اصلی و مهم انجام فصد خون استفاده از این روش برای کنترل غلظت خون و درمان اختلالات پلی سیتمی (polycythemia) می باشد، در هر فصد خون موثر حدود ۳۰۰ سی سی خون کل بدن خارج شده و این می تواند به کاهش حداقل ۱.۵ واحد هموگلوبین موثر باشد، به نقل وبسایت پزشکی و پرستاری درمان تو مبنی بر فصد خون در منزل که یکی از خدمات تخصصی این مرکز نیز به حساب می آید در راستای فواید انجام فصد خون در منزل برای کاهش غلظت خون:
غلظت خون می تواند به مشکلاتی مانند فشار خون بالا و اختلالات قلبی منجر شود، برای کاهش غلظت خون فصد خون در منزل می تواند چاره باشد، زیرا فصد خون می توان در هر نوبت از اجرای آن ۲ الی ۳ واحد و حجمی حدود ۳۰۰ سی سی خون را خارج نماید، همچنین به دنبال فصد خون برای غلظت خون می توان از توصیه های مهم درمانی همانند: مصرف آب به میزان کافی، تغذیه سالم با میوه ها و سبزیجات و ورزش منظم بهره برد.
پیشگیری و درمان فشار خون بالا
معمولا افرادی که دچار فشارخون بالا هستند برای کنترل فشارخون و کاهش فشارخون بر عروق سطحی می توان از فلبکتومی یا فصد خون استفاده نمود، استفاده از رگ زنی سنتی و نوین برای کاهش فشارخون نه تنها امروزه بلکه از زمان های بسیار دور (دور بوعلی سینا-حدود ۱۰۰۰ سال پیش) نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
درمان سردرد های مزمن
استفاده از فصد خون به دلیل کاهش مواد زائد خونی، کاهش فشارخون، آرامش اعصاب و کنترل تنش عضلانی می تواند در کاهش سردرد های مزمن که ما آن ها را با میگرن نیز می شناسیم بسیار موثر است.
درمان نقرس خفیف تا حاد
اجرای خدمات فصد خون در درمان مستقیم نقرس که به دلیل تجمع اسید اوریک در نواحی تحتانی بدن ایجاد شده نیز بسیار موثر است، اسید اوریک به دلیل وزن بالا معمولا در اندام های تحتانی نشت و تجمع پیدا می کند که با استفاده از فصد خون و کاهش مقادیر آن در خون می توان در کنار درمان تخصصی نقرس از آن نیز استفاده نمود.
کنترل رشد و افزایش جوش های پوستی
برای کنترل جوش های پوستی نیز می توان از فصد خون استفاده نمود، فصد خون در پاکسازی مواد مضر، تنظیم اخلاط اربعه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به صورتی که اگر افراد دارای اخطلالات مزاجی متعدد باشند پزشکان معمولا انجام فصد خون را حداقل یک بار در سال برای بیمار درخواست خواهند داد.
پاکسازی بدن از مواد زائد و بهبود گردش خون
پاسکازی مواد زائد خونی و بهبود گردش خون هم یکی از دیگر از دلایل انجام فصد خون می باشد، با استفاده از فصد خون به طور قطع از مقادیر فشارخون کاسته شده و در نهایت عملکرد طبیعی جریان خون حاصل می گردد.
میزان خونگیری در فصد خون چقدر است؟
در روش فصد خون یا فلبکتومی، حجم مشخصی از خون (۲۵۰ تا ۳۵۰ سی سی) با سوزن استریل از ورید بازویی گرفته می شود.
می توانیم متوجه شویم که برای انجام صحیح یک فصد خون اصولی حداقل ۲۵۰ سی سی و حداکثر ۳۵۰ سی سی خارج سازی خون نیاز خواهد بود، لازم به ذکر است که کیسه های فصد خون نیز مجهز به سیستم مکش با حجم های مشخص ۳۵۰ سی سی می باشند که توسط شرکت های تولید کننده تجهیزات پزشکی ساخته می شوند.
بهترین زمان فصد خون چه موقعی است؟
بسیاری از کاربرانی که می خواهند از فصد خون برای درمان اختلالات غلظتی و بیماری استفاده کنند سوال می کنند که “بهترین زمان فصد خون چه وقتیه؟”بر اساس طب سنتی، فصل بهار به ویژه نیمه دوم فروردین تا نیمه اول اردیبهشت بهترین زمان برای انجام فصد است، چرا که در این فصل خون در بدن به سطح می آید و به اصطلاح ذوب می شود، همچنین انجام آن در ساعات اول روز (بین طلوع تا قبل از ظهر) بیشتر توصیه می شود زیرا می تواند در افزایش نشاط در طول روز موثر و مفید واقع گردد.
آیا فصد خون برای غلظت خون مناسب است؟
بله، فصد خون یکی از مؤثرترین روش های سنتی و امروزه نوین برای کاهش غلظت خون است؛ این روش با کاهش میزان گلبول های قرمز (هموگلوبین HB) و اصلاح کیفیت خون به بهبود علائم ناشی از غلظت خون بالا کمک می کند، برای افزایش آگاهی شما در رابطه با فصد خون برای غلظت خون به متن منتشر شده در وبسایت تخصصی درمانی پذیرش ۲۴ نگاهی بیاندازید:
حجامت یا فصد خون، نوعی روش خونگیری برای درمان غلظت خون در طب سنتی است. در این روش، در جداره رگ، شکاف کوچکی ایجاد میکنند و از این طریق مقداری خون را از بدن فرد خارج میسازند. هدف از این کار، کاستن حجم خون بیمار بهمنظور کاهش غلظت آن و یا انحراف خون به یک مسیر دیگر برای درمان بیماری خاصی است.
فصد خون برای چه افرادی مناسب است؟
به طور کلی فصد خون معمولا برای افرادی که دارای علائم فشارخون بالا و غلظت خون بالا دارند توصیه می گردد اما در رابطه با لیست کامل افرادی که نیاز بیشتری به انجام فصد خون دارند نگاه شما را به لیست زیر دعوت می نماییم:
افراد با غلظت خون بالامبتلایان به فشار خون بالاکسانی که دچار سردرد، جوشهای پوستی و یا خوابآلودگی زیاد هستندافرادی با مزاج گرم و تر یا گرم و خشکافراد با مزاج های خاص
عوارض فصد خون چیست؟
همانند سایر خدمات درمانی انجام غیر اصولی و غیر علمی فصد خون هم دارای عوارض و عواقبی می باشد، در صورت انجام غیر اصولی یا بدون آمادگی لازم ممکن است عوارض زیر بروز کند:
ضعف شدید و افت فشارسرگیجه یا بی هوشیکم خونیعفونت در محل برشاحساس سردی بدن
بلاخره فصد خون بهتر است یا حجامت؟
طرفداران طب سنتی به خصوص طرفداران انجام حجامت سوالی که ذهنشان را درگیر می کند این است که فصد خون بهتره یا حجامت؟ باید خدمتتان عرض کنیم که هر دو روش مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند و افرادی که می خواهند از این خدمات بهره مند گردند باید نسبت به هر دو روش آگاهی های لازم را داشته باشند، در رابطه با هر یک به توضیحات زیر توجه کنید:
فصد: برای درمان های عمیق تر، کاهش سریع غلظت خون و بیماری های حاد مؤثرتر است.حجامت: ملایم تر است، پاک سازی کلی بدن انجام می دهد و عوارض کمتری دارد.
در موارد خاص مثل غلظت بالای خون یا مشکلات شدید پوستی، فصد ارجح تر است، اما همیشه باید توسط متخصص تشخیص داده شود.
مهم ترین آمادگی های لازم قبل از انجام فصد خون چیست؟
برای جلوگیری از بروز عوارض احتمالی ناشی از عدم رعایت نکات پیش آمادگی فصد خون ما خود را ملزم دانستیم تا در رابطه با آمادگی های لازم قبل از این خدمات لیستی را تهیه و تنظیم کنیم تا شما به آن ها آگاه شوید:
پرهیز از غذای سنگین ۸ ساعت قبلنوشیدن آب کافیداشتن خواب کافی شب قبلعدم انجام فعالیت شدید بدنی پیش از فصدهماهنگی با پزشک برای بررسی شرایط جسمی
جمع بندی و نتیجهگیری
فصد خون، روشی مؤثر در طب سنتی برای تخلیه خون آلوده و درمان بیماری هایی چون غلظت خون، فشار بالا و اختلالات پوستی است، اما انجام آن باید زیر نظر پزشک متخصص و با آمادگی کامل باشد تا از بروز عوارض جلوگیری شود، انتخاب بین فصد و حجامت باید با توجه به شرایط بیمار و نوع بیماری انجام شود. در صورت انجام درست، می تواند تأثیرات درمانی قابل توجهی داشته باشد.