خداوند روح «شهید رئیسی» را شاد کند؛ حامی بینظیر موسیقی نواحی بود و همیشه در کنار ما ایستاد تا حقوق هنرمندان حفظ شود – اخبار سینمای ایران و جهان
سینماپرس: دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی در خصوص بند محدودیت سنی ۳۰ سال برای شرکتکنندگان در این رویداد، توضیحاتی را ارائه کرد.
به گزارش سینماپرس، محمدعلی مرآتی دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی در گفتگو با برنا در خصوص بند محدودیت سنی ۳۰ سال شرکتکنندگان در فراخوان این جشنواره که با واکنشهایی متعددی رو به رو شده است، اظهارداشت: در کشور یک جشنواره خیلی مهم به نام جشنواره «جوان» داریم که داوری دارد و از ٢٧ شهریور ماه نیز بخش دوم داوریهای آن انجام خواهد شد. این جشنواره از گروه سنی پایین تا سی سال را شامل میشود.
جشنواره موسیقی نواحی به دلیل حضور پیشکسوتان، از ۳۰ سال به بالا برگزار میشود
وی افزود: از این رو جشنواره موسیقی نواحی در همه بخشهای سازهای نواحی، از رنج سنی سی سال به بالا است، اما ما در طول این چهار سال از بچههای جوان با سرپرستی بزرگان، دعوت کردهایم. یعنی هیچ منعی برای حضور افراد زیر سی سال نداریم ولی در کل این جشنواره به خاطر حضور پیشکسوتان و به این دلیل که جشنواره غیر رقابتی است، از سی سال به بالا برگزار میشود. البته در سال گذشته نیز از تمام مناطق استان ها، هنرمندان زیر سی سال داشتیم و همچنین در سالهایی که من جشنواره را در شهر کرمان برگزار کردم نیز این روند بوده است.
مرآتی در پاسخ به این سوال که چرا این موضوع به صورت کامل در فراخوان مطرح نشده است، توضیح داد: در سیاست کلی جشنواره ما، باید مرز با جشنواره جوان مشخص شود. سه جشنوارهای که وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه موسیقی برگزار میکند، (موسیقی فجر، جشنواره جوان و جشنواره موسیقی نواحی) یک ساز و کار چندین ساله دارد و ما هیچ وقت به ترکیب این ساز و کار ورود نکردهایم.
جشنواره نواحی یک جشنواره غیررقابتی برای استادان است
دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی تصریح کرد: در واقع جشنواره نواحی یک جشنواره غیررقابتی برای استادان است و اگر در این جشنواره بچهها حضور پیدا کنند مسأله به لحاظ حرفهایی صحیح نیست. اگر قرار بر این باشد که اعلام کنیم بچهها میتوانند به صورت مستقیم در این جشنواره شرکت کنند پس مجبوریم که بحث رقابتی را برای آنها ایجاد کنیم که این نوع از برگزاری را جشنواره جوان هم انجام میدهد.
وی در ادامه گفت: با این حال در طول این چند سال در اکثر گروهها، هنرمندان زیر سی سال هم در جشنواره داشتهایم. به عنوان مثال از کرمان، شهرکرد، کرمانشاه در جشنواره نوازنده داشته ایم. در کل ساز و کار جشنواره ما برای حرفهاییها و پیشکسوتان است، اما بنا بر نظر استادان و پیشکسوتان تسلسل نسل را در جشنواره ایجاد کردهایم.
مرز بین جشنواره موسیقی نواحی با دیگر جشنوارهها باید مشخص شود
مرآتی با اشاره به مرزبندیهای جشنواره موسیقی نواحی که از ابتدای شروع این ١٧ دوره مشخص و ریل گذاری شده است، گفت: تاکید میکنم که در این هفده سال هیچ منعی برای حضور هنرمندان زیر سی سال وجود نداشته است. از منظر اساسنامه جشنواره، مرز ما با جشنوارههای دیگر باید مشخص شود.
با موافقت دبیر جشنواره جوان میتوان حذف محدودیت سنی موسیقی نواحی را تصویب کرد
دبیر جشنواره موسیقی نواحی در واکنش به صحبتهای هوشنگ جاوید؛ پژوهشگر موسیقی نواحی، مبنی بر اینکه از قول او گفته بود بعد از ثبت نام شرکت کنندگان ببینیم چه تصمیمی درخصوص محدودیت سنی گرفته میشود، بیان کرد: جاوید عضو شورای سیاستگذاری ما هستند و این موضوع را مطرح کردند، اما یک مقدار زمان کمی برای ورود بچههای زیر سی سال داشتیم. به این خاطر که داوریهای جشنواره جوان تمام شده بود. اگر ما کمی قبلتر از داوریها به این موضوع ورود میکردیم شاید میتوانستیم مجوز این کار را بگیریم و بگوییم بخش جوان نواحی که حدود ٢٠٠٠ شرکت کننده هم دارد در رای گیریها یک بخش جداگانه داشته باشد. این موضوع جزو پروپوزال خود من هم بوده است. اما این موافقتها و هم راستایی با دبیر محترم جشنواره جوان هم یک کار یک ساله است تا به تصویب برسد.
مرآتی عنوان کرد: مساله اصلی در بخش جوان رقابت است. اگر ما در نواحی ۶ منطقه ملی و بین المللی داریم باید یک بخش هم برای بچههایی بگذاریم که میخواهند به صورت رقابتی در این جشنواره شرکت کنند.
حذف محدودیت سنی جز پروپوزال جشنواره موسیقی نواحیام است
وی در پاسخ به این سوال که اگر دوره بعد هم به عنوان دبیر جشنواره حضور داشته باشد، آیا بخش محدودیت سنی شرکت کنندگان را اصلاح میکنید یا خیر، گفت: من پیش از آقای جاوید هم این بحث را مطرح کرده بودم و پروپوزال مفصلی برای آن نوشته ام و برای خود من هم مسأله مهمی است که بتوانیم تسلسل نسل موسیقایی را نشان و به آن ورود کنیم.
١۵ تا ٢۵ میلیون تومان به شرکت کنندگان دستمزد میدهیم
وی در ادامه به مسأله مبلغ دستمزدها اشاره کرد و بیان داشت: دستمزدهایی که جشنواره پرداخت میکند، پایین نیست. ما از ١۵ تا ٢۵ میلیون تومان هم دستمزد داشتهایم. تقریبا ٧٠ نفر اعضای هیات انتخاب در همه استانها داریم که آنها را در تهران تمرکززدایی کردیم. این استادان معتمد ما و درجه یک هستند. البته من هم قبول دارم که این ١۵ میلیون دستمزد ناچیزی برای یک استاد است، اما به هر حال بودجه جشنوارهها محدود است.
دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی افزود: اگر بحث محدودیت سنی سی سال را از فراخوان برمیداشتیم، باید به موضوع دستمزدهایشان هم میپرداختیم، اما به صلاحدید گروهها اگر گروهی جوان و یا حتی سولیست داشته باشد به آنها هم دستمزد پرداخت میشود. به هر حال شاید نیاز بود که تبصرهای در انتهای فراخوان در این خصوص اضافه میشد. همچنین هر گروهی امروز اجرا میکند، در این سازوکار فردا دستمزد آن پرداخت میشود و دیرکرد ندارد.
بودجه دوره هفدهم جشنواره موسیقی نواحی افزایش قابل توجهی داشته است/ منتظر تایید نهایی وزارت ارشاد هستیم
مرآتی درخصوص بودجه دوره هفدهم جشنواره موسیقی نواحی بیان کرد: با توجه به اینکه دولتها در حال تغییر هستند. من هم در دوره اللهیاری و هم سمیعی به کمک سالاری معاونت محترم هنری هر ساله بودجه را تغییر دادهام و بالا برده ام؛ الان نمیتوانیم عددی را مطرح کنیم. ما هر سال این بودجه را بالاتر بردیم و امسال نیز بودجهای که تقاضا کردیم مبلغ قابل توجهی میشود، اما بگذارید وزارت خانه تصمیم نهایی را به ما بگویند تا ما هم بتوانیم در رسانه مطرح کنیم.
وی افزود: همیشه همه دولتها در زمینه بودجه مساعدت داشته اند. خدا شهید رئیسی را رحمت کند. هر کاری در مورد موسیقی نواحی داشتیم به ما کمک کردند و نگذاشتند حق موزیسین پایمال شود.
مرآتی در مورد شورای سیاست گذاری جشنواره نیز توضیح داد: تمام جلسات شورای سیاست گذاری را برگزار کردیم.
وی به تمرکززدایی جشنواره موسیقی نواحی در تهران اشاره کرد و گفت: با اینکه کرمان همواره یک پایه اصلی جشنواره منطقهای است، اما اساس جشنواره منطقهای بر عدالت شنیداری و مشارکت بیشتر استانها استوار است. ما فقط سال گذشته، به خاطر دیده و شنیده شدن نتیجه نهایی ۵ استان را به تهران منتقل کردیم. چیزی که سال گذشته دیده نشد و هیچ رسانهای هم به آن نپرداخت این بود که در مرحله دوم تهران به اندازهای استقبال خوب بود که چیزی حدود ۵٠-۶٠ دانشجو هر روزه در طول جشنواره ملی به دلیل ظرفیت نداشتن سالن نتوانستند کارها را تماشا کنند؛ بنابراین این تمرکز زدایی اساسی بوده که یکبار برای بهتر دیده شدن در تهران با هدف ملی شدن وجود داشته است.
مقایسه کرمان با کن غلط است
مدیرعامل انجمن موسیقی ادامه داد: هیچوقت در مورد تهران بحث تمرکززدایی مطرح نبود و فقط پارسال مرحله ملی در تهران بود. امسال هنوز برای بخش بین الملل و ملی تصمیمی گرفته نشده و ممکن است نتیجه نهایی در تهران یا استان دیگری باشد. کرمان را به عنوان یک شهر اصیل و ارزشمند فرهنگی قبول دارم، اما من اینگونه فکر میکنم که مقایسه کرمان با کن غلط است به این خاطر که کن از همه دنیا میآیند و کن هم میتواند همه دنیا را پوشش دهد. کرمان ممکن بود تا هر شب هزار نفر از خود مردم استان را هم پوشش بدهد، اما در انتها به دیده شدن جشن موزیسینهای نواحی در سطح ملی کمکی نمیکرد و از همه مهمتر مسئله ارتقا ذائقه شنیداری موسیقایی ایرانی از طریق موسیقی نواحی در کل کشور نیز مطرح است. البته کرمان هیچگاه حذف نشده و رکن استانی در مرحله پایانی منطقه ایست.
مرآتی بیان کرد: سال گذشته که جشنواره تهران برگزار شد چند موسسه مهم تبلیغاتی از ما خواستند تا فهرست شرکت کنندگان و صوت هایشان را برای آنها ارسال کنیم و این یعنی دیده شدن. به هر حال این دیده شدن که در تهران بیشتر اتفاق افتاد، برای همه این عزیزان حسن است و وقتی دیده شوند سینما و تئاتر برای کار از آنها دعوت میکند. جشنواره نواحی غیر از سایت مشخص هر ساله ویدیوی منتخبین را در اینترنت و کانال خود در آپارات در دسترس قرار میدهد.