آش اوماچو، آش خوشمزه و اصیل کرمانی

فراروـ  آش یکی از غذا‌های محبوب و سنتی ایرانی است. آش‌ها بسیار متنوع هستند که در نقاط مختلف کشور با روش‌های متفاوتی تهیه می‌شوند. آش غذایی پرطرفدار است که به خاطر داشتن مواد مغذی یک وعده غذایی کامل محسوب می‌شود. با شروع فصل پاییز و زمستان پخت آش در خانه رونق بیش‌تری پیدا می‌کند؛ زیرا خوردن آش در هوای سرد گرمای مطبوعی به بدن منتقل می‌کند که دلچسب است. آش اوماچو نوعی آش محلی شهر کرمان است که به آن شولی هم می‌گویند. تفاوت این آش با آش رشته در این است که برای درست کردن اوماچو به جای رشته از آرد استفاده می‌شود. این آش بسیار خوشمزه و مقوی است و در مدت زمان کوتاهی آماده می‌شود. اگر دوست دارید آش اوماچو خوشمزه را با روشی آسان در منزل تهیه کنید، در ادامه این مطلب با آموزش آش اوماچو کرمانی همراه ما باشید. 

مواد لازم

نخود آش پخته: نصف پیمانه
عدس پخته: نصف پیمانه
سبزی آش: ۲۵۰ گرم
اسفناج خرد شده: ۲۵۰ گرم
آرد گندم: ۱ پیمانه
پیازداغ: ۱ پیمانه
ترکیب نعناع داغ و سیر داغ: یک چهارم پیمانه
نمک و زردچوبه: به میزان لازم
زیره: یک چهارم قاشق چای‌خوری
قره‌قورت ترش: ۱ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

برای درست کردن این آش خوشمزه ابتدا قابلمه مناسبی را انتخاب کنید و آن را تا نیمه آب کنید. قابلمه را روی اجاق گاز بگذارید تا جوش بیاید، سپس سبزی آش و اسفناج خرد شده را به آب جوش اضافه کنید و اجازه بدهید سبزی با حرارت کم بجوشد و بپزد. در این فاصله آرد و نمک را با هم مخلوط کنید و مقداری آب سرد را کم کم به آن اضافه کنید و هم بزنید تا آرد حل شود. به اندازه‌ای آب اضافه کنید که مخلوط ما غلظتی شبیه به دوغ داشته باشد. حالا ترکیب آب و آرد را از صافی رد کنید تا گلوله‌ها ازبین برود. بعد از اینکه سبزی آش پخت، ترکیب پیاز داغ و سیر و نعناع داغ را همراه با قره‌قورت به آش اضافه کنید و صبر کنید ۵ دقیقه بجوشد. در مرحله بعد ترکیب آرد و آب را به قابلمه آش اضافه کنید و وقت اضافه کردن خیلی فوری همزمان هم بزنید تا آرد گلوله نشود و در آش حل شود. حالا نوبت اضافه کردن نخود و لوبیا پخته و زردچوبه و زیره به آش است. اجازه بدهید آش حدود ۲۰ دقیقه بجوشد و جا بیفتد. در این مرحله آش اوماچو خوشمزه ما آماده سرو است. حتما بعد از اینکه آش را داخل ظرف سرو کشیدید، روی آش را با پیاز داغ، نعناع داغ و سیر داغ فراوان تزیین کنید، نوش جان. 

نکات مهم 
۱ـ پیاز داغ عطر و طعم بسیار خوبی به غذا می‌دهد؛ اما نکته مهم این است که پیاز داغ باید کاملاً ریز و خشک باشد. برای داشتن یک پیاز داغ پودری و خشک پیاز را به صورت نازک برش بزنید؛ سپس در روغن فراوان که از قبل داغ شده است، سرخ کنید. به این نکته توجه داشته باشید که پیاز باید در روغن شناور باشد؛ بنابراین نباید حجم زیادی از پیاز را در یک مرحله اضافه کنید. بعد از اینکه پیاز سرخ شد، آن را روی توری قرار دهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته شود. سپس روی سینی پهن کنید. وقتی دوباره این کار را انجام دادید، پیاز‌های جدیدی را که سرخ کرده‌اید، روی پیاز داغ‌های قبلی نریزید؛ چون باعث روغنی شدن قبلی‌ها می‌شود. علاوه‌بر این باعث می‌شود که پیاز داغ حالت خمیری پیدا کند.

۲ـ سبزی آش یکی از مهم‌ترین موادی است که در پخت انواع آش مورد استفاده قرار می‌گیرد. هرچند بسیاری از افراد تصور می‌کنند که حبوبات اصلی‌ترین ماده به کار رفته در آش است، حقیقت این است که عطر و طعم آش عمدتاً از سبزیجات استفاده شده در آن تأمین می‌شود؛ بنابراین هر چه سبزی آش شما تازه‌تر و خوش عطرتر باشد، غذای شما هم خوشمزه‌تر خواهد شد. سبزی آش شامل تره، گشنیز، جعفری و برگ اسفناج یا چغندر به میزان مساوی است. توجه داشته باشید که سبزی آش را نباید خیلی درشت خرد کنید. بعضی‌ها به هوای آش سبزی‌ها را خیلی درشت خرد می¬کنند که درنهایت ظاهر زیبایی ندارد. سبزی آش باید کمی درشت‌تر از سبزی خورشتی خرد شود.

۳ـ همان‌طور که می‌دانید اسفناج سبزی بسیار پرخاصیتی است که سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی‌ای است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن جلوگیری از سرطان، سلامت پوست و مو و استحکام استخوان‌ها مفید است. این سبزی مغذی می‌تواند بهترین دارو برای درمان یبوست به‌ویژه در افراد میان‌سال و کهن‌سال باشد. در شستن اسفناج باید به این نکات توجه داشته باشید که اسفناج حاوی شن‌ریزه است؛ بنابراین آن را چند دقیقه در آب ولرم خیس کنید تا شن‌های آن ته‌نشین شود و در آخر به‌تدریج از اسفناج‌های رویی بردارید و با آب سرد آب‌کشی کنید تا شن‌های ته‌نشین شده دوباره به اسفناج‌ها نچسبند. هرگز اسفناج را پس از خرد کردن نشویید تا مواد مغذی آن خارج نشود. اسفناج را به مقدار مورد نیاز بپزید و هیچ‌وقت آن را به صورت پخته شده نگهداری نکنید. هنگام خرید اسفناج برگ‏های لطیف و تازه آن را انتخاب کنید. برگ‏های درشت و تیره‌رنگ به ته چین شما زیبایی نمی‏دهد؛ همچنین اسفناج را باید در اندازه‏های چهار سانتی‏متری خرد کنید. در‌صورتی‏که اسفناج ریزتر خرد شود، له و بد شکل خواهد شد.

مطالب مفید