طرز تهیه ترشی مخلوط خانگی +🥦 لیست ادویه های مخصوص و نکات

ترشی یکی از چاشنی‌های محبوب و خوش‌طعمی است که در کنار غذاهای ایرانی سرو می‌شود و انواع متنوعی دارد. هر قومیت با توجه به ذائقه و مواد در دسترس خود، و با هدف نگهداری طولانی‌تر از مواد غذایی و استفاده از آن‌ها در فصول دیگر، ترشی‌های خاص خود را تهیه می‌کرده است. البته، تقریباً همه‌ی اقوام و ملیت‌ها در سراسر جهان ترشی‌های ویژه‌ای دارند. در اینجا، ما دستور تهیه‌ ترشی مخلوط خانگی را برایتان آماده کرده‌ایم.

مواد لازم برای تهیه ترشی مخلوط خانگی

گل کلم  ۱/۵ کیلوگرمبرگ کلم   ۰/۵ کیلوگرمسبزی معطر پاک کرده  ۰/۵ کیلوگرمفلفل دلمه ای متوسط   ۳ عددکرفس خرد شده  ۰/۵ کیلوگرملوبیا سبز خرد شده ۲۵۰ گرمهویج خرد شده  ۰/۵ کیلوگرمسیر  ۲ بوتهفلفل سبز تند  ۳ یا ۴ عددبادمجان  ۱ کیلوگرمپیاز ریز   ۰/۵ کیلوگرمموسیر خشک  ۱۰۰ گرمسیب زمینی ترشی  ۰/۵ کیلوگرمنعنای خشک  ۱ قاشق غذاخورینمک و فلفل به اندازه لازمزردچوبه  ۱ قاشق غذاخوریآماده سازی:۱۸۰ دقیقهزمان پخت:۱۲۰ دقیقهمجموع زمان پخت:۳۰۲ دقیقه

مواد لازم برای ادویه ترشی مخلوط خانگی :

پودر گلپر: ۱۰۰ گرمپودر تخم گشنیز: ۵۰ گرمپودر زیره سبز: ۵۰ گرمریشه جوز بویا ( پودر شده): ۲۵ گرمجوز رنده شده: ۲ عدددارچین: یک قاشق سوپخوریفلفل سیاه: یک قاشق سوپخوریفلفل سبز: یک قاشق سوپخوریپودر رازیانه: ۵۰ گرم

طرز تهیه ترشی مخلوط خانگی :

استفاده از همه‌ی سبزیجاتی که به‌عنوان مواد لازم در ابتدا آورده‌ایم، یا کم و زیاد کردن هر کدام، به سلیقه و ذائقه‌ی شما بستگی دارد. مثلاً شاید شما از سیب‌زمینی ترشی، فلفل دلمه‌ای، لوبیاسبز یا برگ کلم در ترشی استفاده نکنید و دوست داشته باشید مقدار بادمجان و هویج در ترشی شما بیشتر باشد. البته توصیه‌ی ما برای استفاده از کرفس نیز برای این مقدار مواد، در حد یکی دو ساقه و صرفاً برای دادن عطر به ترشی است.

همه‌ی موادی را که برای استفاده در ترشی مخلوط تدارک دیده‌اید، تمیز بشویید. در شستن گل‌کلم دقت و وسواس کافی به خرج دهید؛ چون ممکن است لا‌به‌لای ساقه‌ها و زیر گل‌های زیبای آن کرم وجود داشته باشد. همه‌ی مواد شسته‌شده را در سبد قرار دهید تا آب اضافی آن‌ها خارج شود.

اگر نتوانستید پیاز ریز تهیه کنید، می‌توانید پیازهای معمولی را خرد کرده و در ترشی مخلوط استفاده کنید؛ اما پیاز ریز، ترشی شما را زیباتر می‌کند. برای اینکه پوست پیازهای ریز راحت‌تر کنده شود، آن‌ها را مدت کوتاهی در آب بخیسانید.

تمام مواد به‌جز پیاز ریز را در اندازه‌های دلخواه خرد کنید. هرقدر اندازه‌ها کوچک‌تر باشند، ترشی مخلوط سریع‌تر می‌رسد. مواد را در دستمال‌های تمیز و در مکان مناسب، که دور از گرد و غبار و دیگر آلودگی‌ها باشد، کاملاً پهن کنید تا خشک شوند.

سبزی ترشی مخلوط سبزیجات معطری مانند ترخان، مرزه و نعناع می باشد.

از آنجا که بادمجان طعم تلخی دارد، برای بهبود طعم ترشی، پس از خرد کردن بادمجان‌ها (نیازی به پوست کندن بادمجان نیست)، آن‌ها را در سرکه بجوشانید. نیازی به استفاده از سرکه‌ی طبیعی نیست؛ چون بعد از جوشاندن، سرکه را دور خواهید ریخت. توجه داشته باشید که یکی دو جوش کافی است، در غیر این صورت بادمجان‌ها متلاشی شده و خراب می‌شوند. پس از جوشاندن، بادمجان‌ها را در سبدی کاملاً خشک و تمیز بریزید و روی آن‌ها سینی یا وسیله‌ی نسبتاً سنگینی قرار دهید تا طی حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت آب اضافی آن‌ها خارج شود.

استفاده از سیر در ترشی توصیه نمی‌شود؛ اما موسیر عطر بهتری به آن می‌بخشد. برای استفاده از موسیر، آن‌ها را در مقدار زیادی آب بخیسانید و طی ۲۴ ساعت حداقل ۳ مرتبه آب آن را عوض کنید و در صورت نیاز، موسیرها را پاک کنید. وقتی آب موسیرها در آبکش رفت، آن‌ها را در پارچه‌ی تمیزی پهن کنید تا خشک شوند.

اگر سبزی خشک در دسترس دارید، استفاده از آن ایده‌آل است، زیرا بهتر در ترشی پخش می‌شود. اما اگر از سبزی تازه استفاده می‌کنید، مطمئن شوید کاملاً تمیز و خشک باشد. سبزی ترشی معمولاً شامل سبزیجات معطر مانند ترخان، مرزه و نعناع است.

وقتی همه‌ی مواد کاملاً خشک شدند، زمان تهیه‌ی ترشی فرا رسیده است. برای مخلوط کردن همه‌ی مواد، از یک ظرف یا پارچه‌ی تمیز و بزرگ استفاده کنید، یا مواد را به‌تدریج و به‌صورت لایه‌لایه در ظرف مورد نظرتان بریزید.

پس از قرار دادن مواد در ظرف‌ها، شروع به اضافه کردن سرکه کنید تا سطح سرکه کاملاً روی مواد را بپوشاند. توجه کنید که در روزها و هفته‌ی اول به ترشی سر بزنید و اگر سطح آن پایین آمده بود، دوباره سرکه بریزید تا مواد رویی خشک نمانند، زیرا سرکه جذب سبزیجات می‌شود و سطح آن پایین می‌آید. اگر سرکه‌ی طبیعی در اختیار دارید، به‌دلیل خواص درمانی و طعم خوب آن، حتماً از آن استفاده کنید؛ اما توصیه می‌شود قبل از مصرف، آن را بجوشانید تا از نداشتن آب اطمینان حاصل کنید.

ادویه ترشی مخلوط را در مرحله ی آخر اضافه کنید،

نکات و هشدارها :

سعی کنید برای ریختن و نگهداری ترشی از ظروف شیشه‌ای استفاده کنید و اگر مقدور است، ظروف شیشه‌ای تیره‌رنگ. زیرا طعم ترشی در ظروف پلاستیکی با مرور زمان عوض می‌شود و خوشایند نیست.اگر مایل به استفاده از ادویه در ترشی هستید، آن را در مرحله‌ی آخر اضافه کنید. اما چون ادویه رنگ ترشی را تیره می‌کند، توصیه می‌کنیم وقتی ترشی رسید، ظرف کوچکی از آن را برای استفاده کنار بگذارید و ادویه را به آن اضافه کنید تا در درازمدت رنگ ترشی‌تان تیره نشود.ظروف ترشی مخلوط را در محلی خشک و دور از نور آفتاب نگهداری کنید.توصیه‌های اکید در مورد خشک و تمیز بودن دست‌ها، ظروف و پارچه‌های مورد استفاده برای آن است که کمترین رطوبت و آلودگی که به ترشی برسد، باعث کپک زدن ترشی و هدر رفتن همه‌ی زحماتتان می‌شود. در همین راستا، هنگام استفاده از ترشی‌ها نیز برای کشیدن آن‌ها از ظرف اصلی از قاشق تمیز و خشک استفاده کنید و اگر مطمئن نیستید که هیچ آلودگی‌ای وارد ظرف ترشی که سر سفره آورده‌اید و مقداری ترشی در آن باقی مانده نشده، باقی‌مانده‌ی ترشی را به ظرف اصلی باز نگردانید.

مطالب مفید