سامانه‌های موازی، ثبت قراردادهای ملکی را با مشکل مواجه کرده‌اند + ویدئو

داوود بیگی‌نژاد، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز»:

لینک کوتاه کپی شد

آمار و اطلاعات تحولات مسکن شهر تهران از شهریورماه در دسترس نیست و آخرین داده‌های این حوزه به مردادماه مربوط می‌شود. بر همین اساس روشن نیست که اکنون متوسط قیمت مسکن در شهر تهران چقدر است و تعداد معاملات به چه میزانی رسیده است. داوود بیگی‌نژاد، نایب رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز تاکید دارد که سامانه‌های موازی، ثبت قراردادهای ملکی را با مشکل مواجه کرده و از همین رو اتحادیه نیز مانند بانک مرکزی تخمین قابل اتکایی از قیمت مسکن شهر تهران در اختیار ندارد.

به گزارش تجارت نیوز،

بانک مرکزی به تازگی اعلام کرده است که از شهریور ماه امسال به دلیل ثبت نشدن داده‌های معاملات مسکن در سامانه پیشین معاملات املاک و مستغلات کشور، که مبنای تولید گزارش تحولات شهر تهران بود و انتقال آن به سامانه‌های جایگزین، امکان دسترسی به داده‌های خام مورد نیاز وجود ندارد و این گزارش به‌روزرسانی نشده است.

این رویکرد که به دلیل تعدد سامانه‌های موازی ثبت قراردادهای ملکی ایجاد شده، حالا پژوهشگران حوزه مسکن را با مشکل جدی مواجه کرده است. با این حال اما چالش جدی در کف بازار مسکن دیده می‌شود؛ جایی که نه مشاوران املاک و نه معامله‌گران، متر و معیار درستی از وضعیت قیمت‌ها در بازار رسمی مسکن در اختیار ندارند. 

داوود بیگی‌نژاد، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز» بر همین امر تاکید کرده و معتقد است که سامانه‌های جدید بازار مسکن نتوانسته‌اند آمار دقیقی از تحولات این بازار ارائه دهند و مشاوران املاک را نیز در ثبت قراردادها با مشکل مواجه کرده‌اند.

سامانه‌های جدید بازار مسکن نتوانسته‌اند آمار دقیقی از تحولات این بازار ارائه دهند

مدتی است با فقر اطلاعات رسمی از بازار مسکن مواجه هستیم. بانک مرکزی از شهریور ماه هیچ داده‌ای منتشر نکرده و مشخص نیست که متوسط قیمت مسکن در شهر تهران در حال حاضر چقدر است. با توجه به اینکه شما در جریان معاملات بازار املاک تهران هستید، آیا می‌توانید تخمینی از متوسط قیمت مسکن و متوسط تعداد معاملات ارائه دهید؟

از مرداد ماه، عملآ آمار رسمی که بانک مرکزی ارائه می‌دهد، از دسترس کارشناسان بخش مسکن خارج شده است. دلیل این امر به سامانه‌ای برمی‌گردد که پیش از این تحت عنوان سامانه املاک و مستغلات فعالیت می‌کرد و زیرمجموعه وزارت راه بود. این سامانه می‌توانست به عنوان یک تکیه‌گاه محکم برای ارائه آمار دقیق عمل کند. آماری که مردم بر اساس خرید و فروش و معاملات اجاره‌ای خود ثبت می‌کردند، می‌توانست به ما در درک رفتارها و الگوهای مختلف در بازار مسکن کمک شایانی کند.

متأسفانه، از چند ماه پیش، این سامانه از دسترس مشاوران املاک خارج و خاموش شده است و سامانه‌های جایگزینی معرفی شده‌اند. برای اینکه این سامانه‌های جدید بتوانند به عنوان مرجعی برای تعداد قراردادهای ثبت شده عمل کنند و راهنمایی برای کارشناسانی باشند که به آمار نیاز دارند، زمان لازم است. در حال حاضر، سامانه‌های موازی که در دسترس عموم و مشاوران املاک قرار گرفته‌اند، هنوز نتوانسته‌اند آمار صحیح و قابل اعتمادی را ارائه دهند. این وضعیت، چالش‌های زیادی را برای تحلیلگران و فعالان بازار مسکن به وجود آورده و نیاز به یک منبع معتبر و دقیق برای اطلاعات بازار را بیش از پیش نمایان می‌سازد.

آیا شما تخمینی از قیمت‌ها ندارید یا اتحادیه عدد و رقمی ارائه نمی‌دهد؟

دسترسی اتحادیه نیز به همان آمار محدود است. به عبارت دیگر، آماری که همکاران ما در سامانه‌ها ثبت می‌کردند، منبع اصلی اطلاعات ما بود.

بنابراین، تنها سامانه معتبر همان بوده است؟

بله، این سامانه تنها مرجع قابل استناد برای ما بود و می‌توانستیم به دقت آن تکیه کنیم. اما پیش از این نیز بحث‌هایی در مورد وجود سامانه‌های موازی مطرح شده بود. ممکن است هنوز همکاران من آموزش‌های لازم برای ثبت اطلاعات را دریافت نکرده باشند و در نتیجه، تعدادی قرارداد پنهان وجود داشته باشد. این قراردادهای پنهان دو موضوع را به دنبال دارند؛ اول اینکه منافعی که حاکمیت از این قراردادها می‌برد، در نهایت از دسترس خارج می‌شود و دوم اینکه ما نمی‌توانیم آمار دقیقی ارائه دهیم، زیرا ثبت قراردادها توسط همکاران من با مشکلاتی مواجه شده است.

مشروح این گفت‌وگو در گزارش «بازار مسکن؛ پارکینگ امن سرمایه‌ / وقت خرید خانه است؟» قابل مطالعه و مشاهده است.

مطالب مفید