بزرگترین پتروشیمیهای بورسی کدامند؟/پردیس، نوری و پارس؛ پیشتازان صنعت شدند
به گزارش تجارت نیوز،
پتروشیمی یکی از مهمترین صنایع ایران به حساب میآید و شناسایی بزرگان این صنعت برای سیاستگذاران اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. این گزارش ظرفیت اسمی تولید ۲۳پتروشیمی بورسی را با یکدیگر مقایسه و جایگاه هریک را در صنعت مشخص کرده است.
صنعت پتروشیمی از جمله صنایع راهبردی و کلیدی در اقتصاد ایران به شمار میرود که نقش بسزایی در چرخه تولید و صادرات صنایع مختلف دارد. این صنعت، به عنوان یکی از منابع اصلی درآمد کشور، علاوه بر تامین نیازهای داخلی، در بازارهای بینالمللی نیز رقابت میکند.
در میان صدها واحد پتروشیمی در کشور، برخی از این شرکتها با داشتن ظرفیتهای اسمی تولید بالا و فناوریهای پیشرفته، جایگاه ویژهای دارند. این واحدهای پتروشیمی نه تنها از نظر حجم تولید، بلکه از نظر ارزش اقتصادی و تاثیرگذاری در رشد صنعت کشور نیز از اهمیت بالایی برخوردارند.
به بررسی بزرگترین پتروشیمیهای بورسی ایران پرداخته که با ظرفیتهای تولید قابل توجه، سهم عمدهای در اقتصاد کشور دارند.
طبق بررسیهای انرژی پرس جایگاه نخست بزرگترین پتروشیمی بورسی، به پتروشیمی پردیس (شپدیس) با ظرفیت تولید اسمی سالانه «پنج میلیون و ۲۲۵ هزار تن» تعلق میگیرد. این پتروشیمی با مدیریت محمدرضا میری لواسانی رهبر اورهسازان به حساب میآید و در انتهای سال مالی گذشته ۴۲ هزار و ۴۰۱ میلیارد تومان درآمد و بیشتر از ۱۹ هزار میلیارد تومان سود خالص داشته است.
رتبه دوم بزرگترین پتروشیمی نیز به پتروشیمی نوری با ظرفیت اسمی «چهار میلیون و ۴۷۹ هزار تن» تعلق میگیرد؛ این پتروشیمی با مدیریت تقی صانعی در صنعت آروماتیک فعالیت میکند و همواره پردرآمدترین پتروشیمی بورسی به شمار میآید. به طوری که درآمد این شرکت در سال مالی گذشته به ۱۱۸ هزار و ۸۴۷ میلیارد تومان رسیده است. همچنین سود خالص نوری در این دوره ۲۲ همت ثبت شده است.
پتروشیمی پارس نیز عنوان سومین پتروشیمی بزرگ بورسی را با ظرفیت تولید اسمی سالانه «چهار میلیون و ۲۳۵ هزار تن» به خود اختصاص داده است. این پتروشیمی با مدیریت ساوش میرحاجی در گروه «الفین و پلیمر» فعالیت میکند و در سال مالی ۱۴۰۲ حدود ۶۴ همت درآمد و ۱۳ همت سود خالص داشته است.
همچنین پتروشیمی زاگرس که بزرگترین متانولسازی بورسی به شمار میرود با ظرفیت اسمی سالانه سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن رتبه چهارم بزرگترین پتروشیمی بورسی را از آن خود کرده است. لازم به ذکر است این پتروشیمی با مدیریت متین دیداری در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۲۶ همت درآمد داشته است.
پتروشیمی شیراز نیز با مدیریت بابک پورکیا در رتبه پنجم بزرگترین پتروشیمی بورسی قرار دارد. این پتروشیمی با ظرفیت اسمی سه میلیون و ۲۸۴ هزار تن، در سبد تولید خود دو محصول متانول و اوره را قرار داده و به طور کلی در گروه اورهسازان قرار دارد.
بیشتر بخوانید: نفت پاسارگاد و پالایش نفت تهران بیشترین بازدهی گروه نفتی را به خود اختصاص دادند
همچنین پتروشیمی جم دیگر رهبر گروه «الفین و پلیمر» محسوب میشود و با ظرفیت اسمی دو میلیون و ۹۹۰ هزار تن در سال، رتبه ۶ رتبهبندی بیشترین ظرفیت اسمی را در اختیار گرفته است. این پتروشیمی با مدیریت محمد هاشم نجفی در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۴۲ همت درآمد و ۸.۷ همت سود خالص شناسایی کرده است.
پتروشیمی مارون که در سال ۱۴۰۳ در ابتدای فهرست رشد درآمد و سودآوری قرار داشت، با ظرفیت اسمی دو میلیون و ۱۴۳ هزار تن یکی از مهمترین پلیمرسازان بورسیست. این پتروشیمی با مدیریت امین امرایی در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان سود خالص داشته است.
پتروشیمی آریا ساسول نیز با مدیریت محمدرضا حیدرزاده دارای ظرفیت اسمی سالانه یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن بوده و در جایگاه هشتم رتبهبندی بزرگترین پتروشیمیها قرار گرفته است. این پتروشیمی نیز یکی دیگر از پلیمرسازان بورسی به حساب میآید که در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۱۱ همت سود خالص شناسایی کرده بود.
امیرکبیر نیز جایگاه ۹ بزرگترین پتروشیمیهای بورس را به دست آورده است. این پتروشیمی با مدیریت رامین شیخیان ظرفیت اسمی یک میلیون و ۷۷۹ هزار تنی دارد و در گروه پلیمیریها فعالیت میکند.
در نهایت پتروشیمی بوعلی سینا در رتبه ۱۰ بزرگترین پتروشیمیها قرار گرفته است. این پتروشیمی با مدیریت محمد احمدزاده یکی از مهمترین آروماتیکیهای بورس بوده و ظرفیت اسمی یک میلیون و ۷۶۹ هزار تنی دارد. لازم به ذکر است بوعلی سینا در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۱۰ همت سود خالص داشته است.
جایگاه صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور
صنعت پتروشیمی نقش حیاتی در اقتصاد کشور ایفا میکند و همه سال بخش بزرگی از درآمد ایران از این طریق تامین میشود. این واحدها با تولید انواع محصولات پتروشیمی و استفاده از فناوریهای به روز، در رشد و توسعه صنعت کشور تاثیر بسزایی دارند.
با توجه به اهمیت این صنعت، تقویت زیرساختها و بهبود عملکرد این پتروشیمیها میتواند زمینهساز پیشرفت بیشتر در اقتصاد ایران باشد.
منبع :
انرژی پرس