«صندوق اعتباری هنر» با حداکثر میزان توان تلاش دارد که از «جامعه فرهنگی و هنری کشور» بیش از پیش حمایت نماید – اخبار سینمای ایران و جهان
سینماپرس: «سیدمجید پوراحمدی» مدیرعامل صندوق اعتباری هنر با بیان اینکه صندوق اعتباری هنر طی چند سال اخیر همزمان با افزایش تعداد اعضا، وظایف جدیدی را برای خود تعریف کرده است، گفت: مهمترین وظیفه صندوق هنر ارائه انواع حمایت ها و خدمات به منظور کاهش دغدغه معیشتی، درمانی با هدف ایجاد نشاط، سرزندگی و امیدواری در جامعه فرهنگی هنری کشور است.
به گزارش سینماپرس، اگر چه مشکلات «معیشتی» عموم اهالی فرهنگ و هنر سالهاست که در زیر سایه زندگی پُرزرق و برق عدهای معدود با عنوان «سلبریتی فرهنگی و هنری» مورد نادیده انگاری واقع شده است؛ اما واقعیت آن است که اهالی فرهنگ و هنر یکی از گروههای اجتماعی پرتنش از لحاظ «معیشت» محسوب میشوند. گروهی که بخش عمدهای از اصالت و بقای تمدنی هر جامعهای به وجود و تولیدات ایشان بستگی دارد و از این منظر تامین «معیشت» این گروه اجتماعی به صورتی مستقیم میتواند سایر ارکان اجتماعی و حتی فعالیتهای اقتصادی را در هر جامعهای متاثر از خود سازد و به همین جهت است که «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» به عنوان متولی رسمی امر «فرهنگ و هنر در کشور» موظف به تامین حداقل «معیشت اهالی فرهنگ و هنر» میباشد.
در این میان تاسیس مجموعهای با عنوان «صندوق اعتباری هنر» در طی دو دهه اخیر موجب شد تا ذهنیت و مطالبه رفع «دغدغههای معیشتی» از مدیریت کلان «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» معطوف به «صندوق اعتباری هنر» شود. موضوعی که سالهاست مورد توجه ویژه «خبرگزاری سینماپرس» بوده و حالا در فرایند گفت و گو با «سیدمجید پوراحمدی» مدیرعامل صندوق اعتباری هنر مرور آن پرداختیم. گفتگویی تفصیلی که در ادامه مشروح آن برای مخاطبان گرامی قابل مرور و مطالعه میباشد.
«مدیر عامل صندوق اعتباری هنر» در ابتدای این گفتگو به مرور تاریخچه تاسیس این ساختار حمایتی پرداخت و بیان داشت: سالیان متمادی، امنیت شغلی و توجه به آتیه- خاصه در دوران کهنسالی- یکی از موارد مورد مطالبۀ فعالان حوزۀ فرهنگ و هنر کشور بود. از این رو، با هدف ایجاد بستری پایدار برای حمایت مستمر از اهالی فرهنگ و هنر «صندوق اعتباری حمایت از نویسندگان، روزنامهنگاران و هنرمندان» با تصویب هیئت وزیران در جلسۀ مورخ ۱۲/۰۵/۱۳۸۲ موجودیت یافت. با اصلاح مصوبۀ دولت در تاریخ ۸/۱۰/۱۴۰۰، فعالان قرآن و عترت نیز به فهرست دریافتکنندگان خدمات این صندوق پیوستند.
«مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی» افزود: این مجموعه فرهنگی که درواقع مأمن و ملجأ هنرمندان و فعالان عرصههای فرهنگ، ادب، هنر و اندیشه است اهداف و فعالیتهای متنوعی را سرلوحۀ کار خود قرار داده که از آن جمله میتوان به رسیدگی به نیازهای ضروری جامعه تحت پوشش، تکریم سرآمدان فرهنگی- هنری جامعه و رسیدگی ویژه به فعالان فرهنگی هنری کمبرخوردار بسترسازی برای عمومیسازی کالاهای فرهنگی هنری اشاره کرد.
«سیدمجید پوراحمدی» در ادامه با بیان این مطلب که آنچه دولت بر عهده و وظیفه صندوق اعتباری از زمان تاسیس نهاده است در واقع حمایت های مختلف در قالب چهار طرح می باشد که براساس آن بودجه این صندوق از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت میکند، گفت: این چهار طرح و خدمت شامل بهره مندی اعضا و اصحاب فرهنگ و هنر از خدمات بیمه تأمین اجتماعی و همچنین بیمه تکمیلی است که بخشی از هزینه آن توسط صندوق اعتباری هنر به بیمه ها پرداخت می شود.
وی در همین راستا ادامه داد: پرداخت مقرری ماهانه در قالب طرح کمک مستمریبه افرادی که مطابق آئین نامه تمکن ضعیف مالی دارند و طرح تکریم به هنرمندانی که دارای نشان درجه یک هنری هستند از دیگر طرح های حمایتی این صندوق محسوب میشود.
ایشان خاطر نشان ساخت: اساساً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تفاهمنامه ای که با صندوق اعتباری هنر دارد برای چند محور هزینه و بودجه به صندوق اعتباری هنر می دهد که این بودجه پایه مهمی برای حل مسائل و دغدغه های معیشتی هنرمندان و اعضا به شمار رفته و در جهت حل مسائل معیشتی و رفاهی هنرمندان در نظر گرفته می شود.
«مدیر عامل صندوق اعتباری هنر» سپس با تشریح ارائه مجموعه اقدامات و انواع خدمات از سوی این مجموعه، از صندوق اعتباری هنر به عنوان بزرگترین مجموعه حمایتی از اصحاب فرهنگ و هنر در مقایسه با نمونه مجموعه های مشابه در کشور نام بُرد و گفت: خوشبختانه در چند سال گذشته شاهد رشد کمی و کیفی حمایت ها و بهبود فرایند ارائه خدمات از سوی این مجموعه بوده ایم و بطوری که طی این سال ها خدمات صندوق اعتباری هنر از ۱۲ طرح به ۴۰ طرح در سه حوزه حمایتی، خدماتی و توانمندسازی به جامعه فرهنگ و هنر کشور افزایش یافته است.
«پوراحمدی» همچنین با بیان اینکه صندوق اعتباری هنر طی چند سال اخیر همزمان با افزایش تعداد اعضا، وظایف جدیدی را برای خود تعریف کرده است، گفت: مهمترین وظیفه صندوق هنر ارائه انواع حمایت ها و خدمات به منظور کاهش دغدغه معیشتی، درمانی با هدف ایجاد نشاط، سرزندگی و امیدواری در جامعه فرهنگی هنری کشور است.
«مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی» در عین حال تصریح کرد: در طول سالیان گذشته افزایش هزینه های درمانی و تعرفه های پزشکی، همچنین افزایش حق بیمه تامین اجتماعی که صندوق بخشی از سهم هنرمندان را پرداخت می کند، هزینه های مصرفی صندوق را به شدت افزایش داده است. از این رو صندوق اعتباری هنر تلاش می کند بخشی از مسائل را با منابعی که از وزارت فرهنگ و بخش دیگر را از طریق سایر روش های عملیاتی در صندوق پیش ببرد.
ایشان تاکید کرد: صندوق اعتباری هنر تلاش دارد که با برنامه ریزی هایی که انجام می دهد خدمات و حمایت های متعدد دیگری که همه آنها جنبه رفاهی، حمایتی و معیشتیدارد را به سبد خدمات خود اضافه نماید که از جمله آنها می توان به تخصیص۱۵۰ میلیاردتومان تسهیلات بانکی سالانه بدون بهره قرض الحسنه اشاره کرد که با ساز و کاری مناسب به افراد و هنرمندانی که از استانها یا از مجموعه های مختلف معرفی می شوند پرداخت می شود.
وی ارائه هرگونه حمایت از سوی صندوق اعتباری هنر اعم از ارائه تسهیلات و خدمات بیمه ای و … را به عنوان کمک به بخشی از دغدغه های معیشتی اعضا عنوان کرد و گفت: صندوق مجموعه خدماتی را به اعضا ارائه میدهد که بصورت مستقیم و غیر مستقیم در زندگی و رفاه خانواده ها تاثیرمیگذارد.
«مدیر عامل صندوق اعتباری هنر» همچنین با اشاره به قرارداد منعقده با بیمه درمان تکمیلی که بیش از ۴۸ هزارنفر در آن ثبت نام کرده و از خدمات آن بهره مند می شوند، گفت: بالا رفتن هزینههای درمانی سبب شده است افرادی که به هر دلیل به بیماریهای خاص مبتلا هستند درگیر تأمین هزینههای درمانی سرسام آور شوند. در حال حاضر هنرمندانی داریم که به دلیل ابتلا بیماری های خاص ماهانه متحمل هزینه های بسیار هستند که بر معیشت این افراد تأثیرگذار است. اما همین افراد توسط بیمه درمان تکمیلی مورد حمایت قرار گرفته و بخشی از هزینه های درمانی آنها پرداخت می شود که این خود نیزیک نوع حمایت جبرانی از سوی صندوق اعتباری هنر محسوب می شود.
«سیدمجید پوراحمدی» تصریح کرد: اعضا با پرداخت کمتر از نیمی از حق بیمه، مشمول بهره مندی از خدمات بیمه درمان تکمیلی می شوند و مابقی هزینه بر عهده صندوق اعتباری هنر است. همچنین صندوق نیز به طور مستقیم کمک ها وحمایت هایی از هنرمندان انجام می دهد که به عنوان کمک حمایت معشیتی مد نظر قرار می گیرد.
این مدیر ارشد فرهنگی در ادامه یکی از راهبردهای ایجاد امنیت خاطر برای جامعه فرهنگی و هنری کشور تخصیص یارانه و تسهیلات بیمه تأمین اجتماعی عنوان کرد و افزود: عدم برخورداری از مزایاییک فرد شاغل در جامعه به ویژه در سال های پایانی عمر بیش از هر زمان دیگری دامن گیر هنرمندان می شود.
ایشان افزود: صندوق بر اساس برنامه توسعه از سالیان پیش شرایطی را فراهم آورده است که با گسترش خدمات بیمه ای، فضایی امن برای تداوم فعالیت هنرمندان فراهم شود.
«مدیر عامل صندوق اعتباری هنر» سپس با اشاره به تخصیص یارانه به خدمات بیمه تأمین اجتماعی گفت: صندوق اعتباری هنر با توجه به طرح انتخابی اعضا (۱۴، ۱۸ و ۲۷ درصد) بین۳۷ تا ۷۱ درصد حق بیمه ماهانه را بر اساس حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در هر سال رو به سازمان تامین اجتماعی پرداخت میکند تا مبلغ قطعی حق بیمهای که قرار است اعضا ماهانه پرداخت کنند، کم و به صرفه تر باشد.
وی افزود: پرداخت بخشی از هزینه های بیمه تامین اجتماعی توسط صندوق هنر نسبتاً کمک خوبی به معیشت اعضای صندوق است. در خصوص دهکهای پایین درآمدی نیز صندوق در قالب دو طرح بارین و آئین سهم حق بیمه تکمیلی و بیمه تأمین اجتماعی اعضا را پرداخت می کند تا اعضایی که بدلیل نداشتن تمکن مالی قادر به پرداخت حق بیمه خود نیستند، بیمه آنها قطع نشود.
«مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی» تاکید کرد: برای حل مشکلات معیشتی اعضا تدابیر و اقدامات ویژه ای انجام شده است و تمامی فعالیت های صندوق اعتباری هنر معطوف بر ارتقای رفاه اهالی فرهنگ و هنر است. به طور مثال هزینهیکی از اعضای مبتلا به سرطان در هفته حدود۹۰ میلیون تومان است و اگر پوشش هزینه های درمان ایشان از طریق بیمه درمان تکمیلی انجام نمی شد وی و خانواده اش دچار مشکلات عدیده معیشتی و روانی می شدند.
«مدیر عامل صندوق اعتباری هنر» همچنین با اشاره به ارائه تسهیلات به اعضای صندوق گفت: در کنار تخصیص یارانه به خدمات صندوق، در طرح تکریم و کمک مستمری نیز به هنرمندان مشمول این دو طرح مقرری ماهانه پرداخت می شود. همچنین به اعضایی که در تأمین نیازهای ضروری خود دچار مشکل هستند، تسهیلات بانکی بدون بهره و… تعلق می گیرد. همچنین با فراهم کردن امکان خرید اقساطی برخی کالاها از طریق هنرکارت نیز تلاش می کنیم اعضا بدون سود وکارمزد بتوانند اقلام مورد نیاز خود را خریداری کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که با توجه به افزایش تعداد اعضای صندوق به بیش از ۱۰۳ هزار نفر، نیازها و هزینه ها روز به روز بیشتر شده و ما باید با تدابیر ویژه خدمات و تسهیلاتی را ارائه دهیم که منجر به ارتقای سطح زندگی تمامی اعضا شود، تصریح کرد: تلاش شده که همه هنرمندانی که به نوعی به صندوق معرفی می شوند و یا خود صندوق در تهران و سراسر کشور شناسایی می کند را تحت پوشش یکی از طرح های حمایتی قرار دهیم.
«سیدمجید پوراحمدی» با تأکید براین نکته که مجموع همه این فعالیت ها تلاش در جهت کمک به بهبود سطح رفاه، معیشت و زندگی هنرمندان دارد، اظهار داشت: هرچند که بطور یقین موضوع معیشت و رفع مسائل معیشتی هنرمندان با توجه به ابعاد گسترده آن بسیار فراتر از فعالیت های صندوق اعتباری هنر است و همواره با توجه اتفاقاتی که طی سالهای گذشته مانند ایام کرونا رُخ داد و به دنبال آن معیشت، زندگی و کسب و کار هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر درگیر این موضوع شد، نیاز به ابعاد حمایتی بیشتری وجود دارد.
ایشان در بخش دیگری از این گفتگو با بیان اینکه اساساً یک نکته مهم وجود دارد که نظام و همه دولت ها از جمله دولت چهاردهم، یک انگیزه منسجم و وافر برای حمایت از هنرمندان دارند، تصریح کرد: اساساً صندوق اعتباری هنر با این هدف تاسیس شده است که دولت به دنبال حمایت از هنرمندان کشور بوده و براساس آن خدمات و حمایت های ویژه ای در حوزههای حمایتی، رفاهی و معیشتی را از طریق صندوق به جامعه فرهنگ و هنر ارائه می دهد.
به گفته «پوراحمدی»، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از مهمترین سیاست ها و برنامه های راهبردی خود را حمایت و تکریم اهالی فرهنگ و هنر می داند و به شدت بر اجرای این موضوع تأکید دارد به همین دلیل صندوق هنر همواره مورد حمایت دولت و به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شخص وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است.
مدیر عامل صندوق اعتباری هنر با اشاره به اینکه آقای دکتر سید عباس صالحی در دوره اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز اهتمام و توجه ویژه به امور حمایتی اهالی فرهنگ و هنر دارند، ابراز امیدواری کرد: این انتظار وجود دارد که در دوره پیش رو نیز با حمایت هایی که توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت محترم توسعه مدیریت و منابع این وزارتخانه از صندوق اعتباری هنر انجام می گیرد ما در این مجموعه گام های بلندتر و بهتری در حوزه رفاه و معیشت اعضای تحت پوشش برداریم.
«رئیس هیئت مدیره صندوق اعتباری هنر» ادامه داد: به هرحال مسائل معیشتی هنرمندان گسترده است ولی مهم این است که دولت نگاه ویژه ای به اهالی فرهنگ و هنر و حل مسائل و مشکلات آنها به عنوان یک قشر فرهیخته در جامعه دارد.
«سیدمجید پوراحمدی» در خاتمه این گفتگو با تاکید براینکه آنچه در صندوق اعتباری هنر درحال انجام است در حد بضاعت موجود بوده که در طول سال های گذشته اتفاق افتاده و روز به روز در حال گسترش است، تصریح کرد: البته با توجه به نگاهی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به هنرمندان و صندوق دارد امیدواریم در آینده با تلاش هایی که در مجموعه صندوق اعتباری هنر صورت می گیرد بتوانیم قدمها و گام های بزرگتر در جهت رفع مشکلات معیشتی و رفاه و حمایت از هنرمندان برداریم.